$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - nie mogę odpalić
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie mogę odpalić
Autor Wiadomość
paramisiu
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 19:34   nie mogę odpalić

Musiałem przełożyć silnik bo niestety mój mi padł. Kupiłem drugi silnik, który był zamontowany w fordzie sierra (nawaisem mówiąc chodzi o silnik 2.0 DOHC EFI ).
No i wczoraj już skręciłem wszystko kable wszystkie podpiełem, dziś kupiłem płyn chłodniczy - zalałem no i gotowe.
okazało się że przy wyciąganiu starego silnika nie rozczepiłem jednego kabla i urwałem wtyczke tak pechowo że nie wiem dokładnie jak te kable szły (są dwa kabelki zielony i zielony z zółtym paskiem). Ta wtyczka umieszczona jest między rozrusznikiem a filtrem oleju. Pojechałem więc do znajomego mechanika i elektryka zapytać czy jek odwrotnie podłącze to czy czegoś nie spalę on na to że nic nie popsuje bo to tylko daje jakiś impuls nie wiem dokładnie.no to pozbierałem ta kostkę kable przylutowałem i jest prawie jak nowa.
Więc posprawdzałem jeszcze raz kalbe, wtyczki, gumy, olej no i niby wszystko gra. Więc ja za kluczyk przekręcam a on nic. Rozrusznik kręci ale zreo odzewu nawet raz nie chce zaskoczyć.
No to jeszcze raz wszystko sprawdzam ( wszystkie kable miałem dokładnie podpisane natet porobiłem rysunki i zdjęcia więc pomylenie złączek to razczej wykluczam ). Ponownie pruby nie daja efektu. No to przełożyłem te kabelki od urwanej kostki. Pomimo wielu prób nie udało mi się go odpalić.
Czy ktoś wie co to może być?
A i jeszcze odczepiliśmy przewody paliwowe aby sprawdzić czy paliwo dochodzi i jak okazało się że nie leci ani na zapłonie nai na rozruchu. Czy tak ma byc? Jak inaczej sprawdzić czy pompka podaje paliwo?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 19:41   

paramisiu, sprawdź jeszcze raz po kolei :
- wyłącznik inercyjny
- bezpiecznik i przekaźnik od pompy paliwa

paramisiu
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 19:45   

a w którym miejscu znajduje sie wyłącznik inercyjny? to ten na progu w bagażniku? (wresja sedan)

Adam_2000 

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 19:47   

paramisiu napisał/a:
a w którym miejscu znajduje sie wyłącznik inercyjny? to ten na progu w bagażniku? (wresja sedan)

Dokładnie ten.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 12:54   

a te dwa kabelki to będa od czujnika połozenia wału - jak coś w nim zwaliłes to nie odpali za cholerę.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 15:31   

Podepnij w czujnik położenia wału te dwa tam właśnie-kolejność ma znaczenie, jak nie bedzie palił w 1 polożeniu, spróbuj w 2. i zagada.

paramisiu
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 23:03   

No właśnie dzisiaj pół dnia spędziłem nad tym silnikiem i czujkami już nie wiem co to może być. Sprawdzałem wszystko po dwa albo i więcej razy ruszałem wszystkie kostki, przekładałem te kabelki i nic..
Czy wszystkie scorpiaki mają takie same kable? Bo jeśli tak to może podejże u kogoś w jakiej kolejności są podłączone te kabelki.
jak jutro nic nie zdziałam to chyba zaprowadzę go do elektryka niech to zrobi.

A i jeszcze mam takie pytanie co do tego wyłącznika inercyjnego w bagażniku.
Na jakiej zasadzie on działa? coś jest napisane w tej książeczce od Forda ale po niemiecku a takie tłumaczenie ze s łownikiem za dużo mi nie dało.
Z tego co doszedłem to trzeba przekręcić stacyjkę w pozycji II na 1 sek. a potem wrócić na pozycję I i dpoiero będzie odblokowane tak?
Jesli ktos umie mi to wytłumaczyć tak na chłopski rozum to będę wdzięczny.

Adam_2000 

Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 23:10   

Wyłącznik inercyjny trzeba tylko wcisnąć, jak wyskoczył :)
A jak z tym paliwem ? ... pompa daje, czy nie ?

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 23:29   

na probe odpalenia mozna by go nawet ominac i spiac ze soba kable na krotko. to przynajmniej wyeliminuje sprawe gdyby padl wlacznik. na stale mialem w swoim poniemieckim tureckiego pochodzenia mk1.
pozdrawiam
maciek

paramisiu
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 23:43   

No nie bardzo podaje to paliwo. Jak się włączy zapłon to ona powinna się odezwać nie? Nasłuchiwałem to cicho siedziała.
ale z drugiej strony to z rury daje spalinami więc już nie wiem
Paliwo podawane jest jedną rurką do listwy wtryskowej tak? - na końcuod góry?
a powrót idzie rurką mniejwięcej ze środka tej listwy spod takiego grzybka?
to czy można odkręcić jeden wężyk i tak sprawdzić czy podaje czy to spowoduje zapowietrzenie się układu?

Adam_2000 

Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 23:52   

Zaraz po włączeniu zapłonu, pompa powinna pracować ok 1-2 sek. (jeżeli nie kręcisz rozrusznikiem). Ponieważ pompa siedzi w zbiorniku i cała (zależy ile jest paliwa) jest w benzynie, możesz jej nie usłyszeć. Proponuję sprawdzić napięcie na konektorach zasilających. To może być trochę trudne, ze względu na ich umiejscowienie, ale mozna opuścic trochę zbiornik na opaskach i wtedy dojdziesz.
Jeżeli napięcie się pojawia (na 1-2 sek) to może oznaczać, że pompa się po prostu trochę zastała (zatarła :( )... wtedy trzeba zrobić czary-mary :) ... podłączyć ją na którtko do akumulatora, aż się odezwie :)

jarysss
[Usunięty]

Wysłany: |15 Paź 2005|, 2005 17:43   Re: nie mogę odpalić

.....witam ten czyjnik kolo filtra oleju. Bez niego silnik nie odpali i musi buc ustawiony w odpowiedniej odleglosci od kola sprzegla nie wiem jaka to odleglosc ale wacha sie a granicach 2/5 mm. Wcisnac go do konca i co lekko go wysuwac.

VIK 
KR673YV

Wysłany: |16 Paź 2005|, 2005 10:04   

Do końca i sprawdzić, czy daje iskrę przy kręceniu rozrusznikiem+napiecie na wtryskiwacze.

paramisiu
[Usunięty]

Wysłany: |16 Paź 2005|, 2005 16:32   

Witam
Ten czujnik siedzi na miejscu ułamałasię kostka która wpina się w ten czujnik wiec on sam został nienaruszony. Zreszta ułamało się przy wyciaganiu starego silnika z nowym jest niby ok - jak był w Fordzie Sierra to go odpalałem i dopiero wyciągali mi silnik. Ale sprawdze. Iskra na świecach jest bo sprawdzałem - ładnie daje.
Jak dla mnie to on nie dostaje paliwa.

VIK 
KR673YV

Wysłany: |16 Paź 2005|, 2005 19:50   

no, to tylko paliwo zostaje

Odpowiedz do tematu