$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - czerwona lampka oleju
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czerwona lampka oleju
Autor Wiadomość
DobryZiom
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 10:38   czerwona lampka oleju

na poczatku tygodnia po puszeniu i przejaechaniu paru metrow zaswiecila mi sie wyzej wymieniona czerwona kontrolka oleju i tak co jakis czas sie na chwilke swieci w sensie raz na 15min sie zapala na sekunde i gasnie zwykle przy szybkim wrzucianiu 2 lub ostrych zakretach czy to czas na dolanie lub zmiane oleju bo jak chce sprawdzic oleje patyczkiem to pokazuje mi jakies dziwne smugi zamiast poziomu:/

artin
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 10:51   

Chyba olej będzie do wymiany. Kiedy ostatnio wymieniałeś? i czy często robisz dolewki? a jak tak czy zawsze ten sam olej dolewasz? (powinien być ten sam co w silniku, albo przynajmniej o takich samych parametrach)
A tak wogóle to chyba nie ten dział...

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:03   

Mocno za mały poziom oleju albo mocno zarżnięta pompa oleju (moze też słynny zaworek ciśnienia). Radzę się zainteresować, bo konsekwencje mogą być niemiłe i kosztowne.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:06   

Tak jak radza kooedzy. Sprawdz poziom i jakosc oleju na poczatek.

Przenosze do Problem/Silnik

DobryZiom
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:06   

oleju jeszcze w nim nie wymienialem bo bym wymieniony 2tys. km przed mojim kupnem i byl lany cigle ten sam texaco pozatym czlowiek ktrory wczesniej jezdzil tym samochodem nie przekraczal nigdy granicy 120km straszy profesor z uniwerku co jezdzil nim tylko 6 razy w miesiacy na uniwerek , a ja od kiedy go kupilem to nim szaleje :twisted: no i bardzo mozliwe ze troche tego oleju spalil. wymiane powinienem miec teoretycznie za jakies 2-3 tys. km wedlug poprzednich wymian... co do dzialu hmmm moze i jest to jakis problem:p haha czekam na dalsze rady:]

artin
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:11   

Moim zdanie Texaco to kiepski olej. Ale to nie ważne.
A ten profesorek co jeździł 6 x w mies. to na pewno wymienił olej. i czy wszystkie filtry też wymienił? Jedź do jakiegoś warsztatu na wymianę oleju i płukanie silnika.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:11   

Tak więc - zdecydowanie polecam ci przyspieszyć wymianę. I kontrolować poziom oleju częściej niż zwykle. Pamietaj że w dohcu wszystko działa na hydraulice ;)

DobryZiom
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:14   

olej napewno byl wymieniony pozatym on byl caly czas serwisowany bo doktorek sie nie znal na samochodach jak by ktos przeczytal ksiazek serwisowa jakie tam byly wymiany to by sie niezle usmial co mu tam wypisywali i wciskali naprzyklad 2 razy wymieniali zamek i kupa innych dziwnych rzeczy:p no chyba pojade na ta wymiane:/ a co do jakosc texaco to slyszalem ze w kandzie jest uwazany za najlepszy na rynku...

artin
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:21   

W kanadzie na I miejscu jest "PetroCanada"

DobryZiom
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:25   

nie wiem tak mi kuzyn powiedzial ktory tam mieszka ale kazdy ma swoja racje:p

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:27   

Bez przesady z tym olejem, TEXACO nie jest zły :))
Ja stawiam na zaworek w pompie olejowej !

DobryZiom
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:34   

dobra zaworek w pomie :] ale moze ktos to rozwinie:>
ja moge pomoc w sprawie komuterow opon felg sprzetu audio ale silniczek niestety nie:( mozejak bym mial wlasny garaz to bylbym bardziej zorientowany:/

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:39   

Oczywiście, bardzo proszę :
http://www.wetcentrum.pl/...t=14820&start=6

DobryZiom
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2005|, 2005 11:45   

wielka piona

[ Dodano: 2005-10-12, 20:15 ]
no i zrobione olej wymieniony wymiana oleju 19zl wymiana filtra 10zl filtr trafilem na promocje 15zl jak narzie wedlug mnie ceny lightowe:] i olej texaco havoline synthetic 5w-40 165zl<wow> troche mnie przestraszyla ta cenka ale oki wazne ze zrobione jedyne co mnie martwi ze kolzeka powiedzial ze nie dobrze ze jezdzilem z ta kontrolka bo malo sie wylalo tego starego oleju:/ ale trezba byc dobrej mysli po wymianie przegonilem go po trasie siekierkowskiej na obrotach w opor do 195km i odstawka pod dom teraz bede pilnowal poziomu oleju:p

Kosi
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2005|, 2005 22:48   

Jestem nowy na tym forum, więc moje słowo mniej się tutaj nie będzie liczyło, ale w swoim życiu miałem 5 fordów. dLatego też wiem co masz za usterkę. Zapewne w samochodzie nie było nic robione od nowości, chodzi mi o silnik, a ty jak pisales lubisz dac gaz do dechy. DLatego też obstawiałbym na wymianę uszczelki pod głowicą, ponieważ tamta już została "wywiana" A czy ty jakzmieniałeś olej to ile było litrów bo jak 2 a 2,5 litra to mogłeś zatrzeć delikatnie silnik!!!

Odpowiedz do tematu