$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Po stłuczce szkoda całkowita
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Po stłuczce szkoda całkowita
Autor Wiadomość
Kasia 

Auto: Scorpio :)
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 12:38   

trzypion napisał/a:
Kasia napisał/a:
Chodzi o to, że jak ubezpieczasz samochód to wypisujesz wszystko i TU pyta o wszystkie bajery z wyposażenia.

Ale to w przypadku AC, nie OC.

W takim razie po co Ja to wszystko wypisuje skoro nie mam AC a tylko OC? :) Czy nie dlatego, że muszą wyliczyć wartość samochodu i ustalić składkę odpowiednią do tejże wartości? Bo jeśli Ja w kogoś przywalę to moje TU wypłaca poszkodowanemu. Mi nic nie wypłacają jeśli się nie mylę więc po co im wartość mojego trupa? :)

MKI 2.0 HB (żegnaj mój pierwszy i jedyny)
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 12:54   

to sobie zrób kalkulację z wyposażeniem i bez - zobaczysz czy i jaka jest różnica.

Kasia 

Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 12:59   

Otóż robiłam jak ubezpieczałam w tym roku w styczniu samochód :) . Golas wyszedł mi 40 zł. taniej. Ubezpieczenie mam w HDI przez mBank.

MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 13:01   

no widzisz, różnica mikra, a morale sobie podbudowałaś jakież to hiper wyposażenie auto posiada :D

Kasia 

Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 13:02   

Zapomniałam dodać, 40 zł. miesięcznie bo ja płacę co miesiąc ratę :)

MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB

trzypion 
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 14:50   

To ciekawe, bo akurat w przypadku OC wyposażenie mojego samocvhodu nie ma wpływu żadnego na to, ile ma zapłacić ubezpieczalnia poszkodowanemu przeze mnie.

Kasia 

Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 14:59   

trzypion napisał/a:
To ciekawe, bo akurat w przypadku OC wyposażenie mojego samocvhodu nie ma wpływu żadnego na to, ile ma zapłacić ubezpieczalnia poszkodowanemu przeze mnie.

Bo nie ma wpływu ;) Źle zrozumiałeś. Ma wpływ na wysokość składki tak jak w moim przypadku.

MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB

Shogun 

Auto: '95 BOB ASB Sedan
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:15   

Kasia napisał/a:
Chodzi o to, że jak ubezpieczasz samochód to wypisujesz wszystko i TU pyta o wszystkie bajery z wyposażenia. Rośnie Ci wartość samochodu i tym samym składka.

Jeszcze nigdy żadne TU nie pytało się mnie o wszystkie bajery z wyposażenia, kiedy zgłaszałem chęć zawarcia tylko ubezpieczenia OC. Ani w aucie, ani w motocyklu. A trochę tego było.

Kasia napisał/a:
Otóż robiłam jak ubezpieczałam w tym roku w styczniu samochód :) . Golas wyszedł mi 40 zł. taniej. Ubezpieczenie mam w HDI przez mBank.

No to dziwna sprawa, bo przed chwilą zrobiłem dwie kalkulacje na stronie mBanku - dla Scorpio golasa i Ghia. W obydwu przypadkach, zarówno w mDirect, Benefii jak i HDI wychodzą identyczne składki, co do grosza. Pomimo, że orientacyjna wartość pojazdu w kalkulatorze (wyliczana moim zdaniem na potrzeby AC, ponieważ w ramach tego samego formularza można wyliczyć pakiet OC+AC) drgnęła - golas 2100, Ghia 2200. A Ty mówisz, że płacisz rocznie 480 zeta więcej za OC z tytułu dodatkowego wyposażenia?

Nie mogę też doszukać się żadnych logicznych przesłanek mogących uargumentować zasadność uzależniania wysokości OC od wyposażenia pojazdu. Ok, dla różnych pojazdów są różne składki (np - w 2012 Yarisy spowodowały 3x więcej stłuczek = składka w górę). Ale wyposażenie? No nie jestem tego w stanie ogarnąć.

Z ciekawości zrobiłem jeszcze jedną kalkulację. S-Klasa 2013 roadster, 5.5 (cokolwiek to oznacza). Wg kalkulatora wartość pojazdu niecałe 600.000,-. Składki niższe, niż dla Scorpio. Słabsze wyposażenie? ;)

Kasia napisał/a:
trzypion napisał/a:

Bo nie ma wpływu ;) Źle zrozumiałeś. Ma wpływ na wysokość składki tak jak w moim przypadku.

Zrozumiał, tylko Cię podpuścił. Skoro wyposażenie nie ma wpływu na to, ile ma zapłacić TU poszkodowanemu, to dlaczego ma mieć wpływ na OC?
Ostatnio zmieniony przez Shogun |24 Maj 2013|, 2013 15:25, w całości zmieniany 3 razy  

Kasia 

Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:32   

Shogun napisał/a:

Nie mogę też doszukać się żadnych logicznych przesłanek mogących uargumentować zasadność uzależniania wysokości OC od wyposażenia pojazdu.

Bo może ich po prostu nie ma? Może zależy to tylko od regulaminu poszczególnego ubezpieczyciela a te często nie są logiczne? A składaka wyliczałeś? Na tamtą chwilę tak to wyglądało. Nie piszę tego po to, żeby się tu chwalić czy podniecać, że dopłacam za wyposażenie, bez przesady... Piszę jak to wyglądało w moim przypadku. A czemu Tobie wyszło inaczej, nie wiem.

Shogun napisał/a:

Jeszcze nigdy żadne TU nie pytało się mnie o wszystkie bajery z wyposażenia, kiedy zgłaszałem chęć zawarcia tylko ubezpieczenia OC. Ani w aucie, ani w motocyklu. A trochę tego było.

U Nas też było kilka sztuk i jeden samochód był ubezpieczany przez telefon z pomocą konsultanta, również w mBanku, Pani zadawała tylko pytania czy samochód ma to i to a później jak ubezpieczaliśmy 2 samochód już przez internet ze swojego konta to było dużo więcej opcji wyposażenia do zaznaczenia.

MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB
Ostatnio zmieniony przez Kasia |24 Maj 2013|, 2013 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:40   

Shogun napisał/a:
Nie mogę też doszukać się żadnych logicznych przesłanek mogących uargumentować zasadność uzależniania wysokości OC od wyposażenia pojazdu.
OK ,a co ma do OC stan cywilny ??? To dopiero paranoja.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:42   

Np. w Liberty jak kiedyś usiłowałem dojść różnicy skłądki w OC między merkurem a UFO, to wyszło mi, że rzutuje instalka LPG... bo poza tym były identyko.

Pytają o pierdoły z wyposażenia, bo to ich nie kosztuje, i mają te same formularze na AC/OC; sensu w tym za grosz.

[ Dodano: |24 Maj 2013|, 2013 15:44 ]
Adam73 napisał/a:
OK ,a co ma do OC stan cywilny ??? To dopiero paranoja.

Jak masz żonę i dzieci to pewnie statystycznie mniej szkodzisz ;) ogólnie im wolno pytać, a nam co najwyżej zmienić TU...

Kasia 

Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:52   

Shogun napisał/a:

Zrozumiał, tylko Cię podpuścił. Skoro wyposażenie nie ma wpływu na to, ile ma zapłacić TU poszkodowanemu, to dlaczego ma mieć wpływ na OC?

Np. płacisz tyle i tyle za OC bo masz powiedzmy nieźle wyposażony samochód. Płać więcej "bo tak" a to, że ktoś Ci je rozbije a TU sprawcy policzy sobie inaczej to Twojego TU już to nie interesuje. Z kolei gdy Ty rozbijesz komuś auto, oni obniżą wartość uszkodzonego samochodu i już są zarobieni. Każą Nam płacić więcej z roku na rok a jak przyjdzie do wypłaty odszkodowania to wypłacają Nam często śmieszne kwoty. Zarobieni? Zarobieni :)

MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:55   

Boni napisał/a:
Jak masz żonę i dzieci to pewnie statystycznie mniej szkodzisz
co jest jawną bzdurą i szkalowaniem singli. I gdzie jest Rzecznik Praw Obywatelskich ?? Toż to jawna dyskryminacja. :533:
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

Kasia 

Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 16:00   

Adam73 napisał/a:
co jest jawną bzdurą i szkalowaniem singli.

Single to już w ogóle niedługo będą za wszystko płacić podatki :/ .

MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB

Shogun 

Auto: '95 BOB ASB Sedan
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 16:01   

Kasia napisał/a:
A składaka wyliczałeś?

Tak, przed chwilą policzyłem również składaka. Golas i Ghia co do grosza tyle samo.

Odpowiedz do tematu