|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Po stłuczce szkoda całkowita |
| Autor |
Wiadomość |
Kasia

Auto: Scorpio :)
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 12:38
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | Kasia napisał/a: | | Chodzi o to, że jak ubezpieczasz samochód to wypisujesz wszystko i TU pyta o wszystkie bajery z wyposażenia. |
Ale to w przypadku AC, nie OC. |
W takim razie po co Ja to wszystko wypisuje skoro nie mam AC a tylko OC? Czy nie dlatego, że muszą wyliczyć wartość samochodu i ustalić składkę odpowiednią do tejże wartości? Bo jeśli Ja w kogoś przywalę to moje TU wypłaca poszkodowanemu. Mi nic nie wypłacają jeśli się nie mylę więc po co im wartość mojego trupa? |
_________________ Gdy ci smutno gdy ci źle, wsiądź do Scorpio, przejedź się.
MKI 2.0 HB (żegnaj mój pierwszy i jedyny)
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 12:54
|
|
|
| to sobie zrób kalkulację z wyposażeniem i bez - zobaczysz czy i jaka jest różnica. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 12:59
|
|
|
Otóż robiłam jak ubezpieczałam w tym roku w styczniu samochód . Golas wyszedł mi 40 zł. taniej. Ubezpieczenie mam w HDI przez mBank. |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 13:01
|
|
|
no widzisz, różnica mikra, a morale sobie podbudowałaś jakież to hiper wyposażenie auto posiada |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 13:02
|
|
|
Zapomniałam dodać, 40 zł. miesięcznie bo ja płacę co miesiąc ratę |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 14:50
|
|
|
| To ciekawe, bo akurat w przypadku OC wyposażenie mojego samocvhodu nie ma wpływu żadnego na to, ile ma zapłacić ubezpieczalnia poszkodowanemu przeze mnie. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 14:59
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | To ciekawe, bo akurat w przypadku OC wyposażenie mojego samocvhodu nie ma wpływu żadnego na to, ile ma zapłacić ubezpieczalnia poszkodowanemu przeze mnie. |
Bo nie ma wpływu Źle zrozumiałeś. Ma wpływ na wysokość składki tak jak w moim przypadku. |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Shogun

Auto: '95 BOB ASB Sedan
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:15
|
|
|
| Kasia napisał/a: | | Chodzi o to, że jak ubezpieczasz samochód to wypisujesz wszystko i TU pyta o wszystkie bajery z wyposażenia. Rośnie Ci wartość samochodu i tym samym składka. |
Jeszcze nigdy żadne TU nie pytało się mnie o wszystkie bajery z wyposażenia, kiedy zgłaszałem chęć zawarcia tylko ubezpieczenia OC. Ani w aucie, ani w motocyklu. A trochę tego było.
| Kasia napisał/a: | Otóż robiłam jak ubezpieczałam w tym roku w styczniu samochód . Golas wyszedł mi 40 zł. taniej. Ubezpieczenie mam w HDI przez mBank. |
No to dziwna sprawa, bo przed chwilą zrobiłem dwie kalkulacje na stronie mBanku - dla Scorpio golasa i Ghia. W obydwu przypadkach, zarówno w mDirect, Benefii jak i HDI wychodzą identyczne składki, co do grosza. Pomimo, że orientacyjna wartość pojazdu w kalkulatorze (wyliczana moim zdaniem na potrzeby AC, ponieważ w ramach tego samego formularza można wyliczyć pakiet OC+AC) drgnęła - golas 2100, Ghia 2200. A Ty mówisz, że płacisz rocznie 480 zeta więcej za OC z tytułu dodatkowego wyposażenia?
Nie mogę też doszukać się żadnych logicznych przesłanek mogących uargumentować zasadność uzależniania wysokości OC od wyposażenia pojazdu. Ok, dla różnych pojazdów są różne składki (np - w 2012 Yarisy spowodowały 3x więcej stłuczek = składka w górę). Ale wyposażenie? No nie jestem tego w stanie ogarnąć.
Z ciekawości zrobiłem jeszcze jedną kalkulację. S-Klasa 2013 roadster, 5.5 (cokolwiek to oznacza). Wg kalkulatora wartość pojazdu niecałe 600.000,-. Składki niższe, niż dla Scorpio. Słabsze wyposażenie?
| Kasia napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | To ciekawe, bo akurat w przypadku OC wyposażenie mojego samocvhodu nie ma wpływu żadnego na to, ile ma zapłacić ubezpieczalnia poszkodowanemu przeze mnie. |
Bo nie ma wpływu Źle zrozumiałeś. Ma wpływ na wysokość składki tak jak w moim przypadku. |
Zrozumiał, tylko Cię podpuścił. Skoro wyposażenie nie ma wpływu na to, ile ma zapłacić TU poszkodowanemu, to dlaczego ma mieć wpływ na OC? |
_________________ pozdrawiam, Seba |
| Ostatnio zmieniony przez Shogun |24 Maj 2013|, 2013 15:25, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:32
|
|
|
| Shogun napisał/a: |
Nie mogę też doszukać się żadnych logicznych przesłanek mogących uargumentować zasadność uzależniania wysokości OC od wyposażenia pojazdu. |
Bo może ich po prostu nie ma? Może zależy to tylko od regulaminu poszczególnego ubezpieczyciela a te często nie są logiczne? A składaka wyliczałeś? Na tamtą chwilę tak to wyglądało. Nie piszę tego po to, żeby się tu chwalić czy podniecać, że dopłacam za wyposażenie, bez przesady... Piszę jak to wyglądało w moim przypadku. A czemu Tobie wyszło inaczej, nie wiem.
Jeszcze nigdy żadne TU nie pytało się mnie o wszystkie bajery z wyposażenia, kiedy zgłaszałem chęć zawarcia tylko ubezpieczenia OC. Ani w aucie, ani w motocyklu. A trochę tego było. |
U Nas też było kilka sztuk i jeden samochód był ubezpieczany przez telefon z pomocą konsultanta, również w mBanku, Pani zadawała tylko pytania czy samochód ma to i to a później jak ubezpieczaliśmy 2 samochód już przez internet ze swojego konta to było dużo więcej opcji wyposażenia do zaznaczenia. |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
| Ostatnio zmieniony przez Kasia |24 Maj 2013|, 2013 15:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:40
|
|
|
| Shogun napisał/a: | | Nie mogę też doszukać się żadnych logicznych przesłanek mogących uargumentować zasadność uzależniania wysokości OC od wyposażenia pojazdu. | OK ,a co ma do OC stan cywilny ??? To dopiero paranoja. |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:42
|
|
|
Np. w Liberty jak kiedyś usiłowałem dojść różnicy skłądki w OC między merkurem a UFO, to wyszło mi, że rzutuje instalka LPG... bo poza tym były identyko.
Pytają o pierdoły z wyposażenia, bo to ich nie kosztuje, i mają te same formularze na AC/OC; sensu w tym za grosz.
[ Dodano: |24 Maj 2013|, 2013 15:44 ]
| Adam73 napisał/a: | | OK ,a co ma do OC stan cywilny ??? To dopiero paranoja. |
Jak masz żonę i dzieci to pewnie statystycznie mniej szkodzisz ogólnie im wolno pytać, a nam co najwyżej zmienić TU... |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:52
|
|
|
Zrozumiał, tylko Cię podpuścił. Skoro wyposażenie nie ma wpływu na to, ile ma zapłacić TU poszkodowanemu, to dlaczego ma mieć wpływ na OC? |
Np. płacisz tyle i tyle za OC bo masz powiedzmy nieźle wyposażony samochód. Płać więcej "bo tak" a to, że ktoś Ci je rozbije a TU sprawcy policzy sobie inaczej to Twojego TU już to nie interesuje. Z kolei gdy Ty rozbijesz komuś auto, oni obniżą wartość uszkodzonego samochodu i już są zarobieni. Każą Nam płacić więcej z roku na rok a jak przyjdzie do wypłaty odszkodowania to wypłacają Nam często śmieszne kwoty. Zarobieni? Zarobieni |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 15:55
|
|
|
| Boni napisał/a: | | Jak masz żonę i dzieci to pewnie statystycznie mniej szkodzisz | co jest jawną bzdurą i szkalowaniem singli. I gdzie jest Rzecznik Praw Obywatelskich ?? Toż to jawna dyskryminacja. |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 16:00
|
|
|
| Adam73 napisał/a: | | co jest jawną bzdurą i szkalowaniem singli. |
Single to już w ogóle niedługo będą za wszystko płacić podatki . |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Shogun

Auto: '95 BOB ASB Sedan
|
Wysłany: |24 Maj 2013|, 2013 16:01
|
|
|
| Kasia napisał/a: | | A składaka wyliczałeś? |
Tak, przed chwilą policzyłem również składaka. Golas i Ghia co do grosza tyle samo. |
_________________ pozdrawiam, Seba |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |