|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Interfejs diagnostyczny OBD-2 do Scorpio |
| Autor |
Wiadomość |
mustaffik

Auto: '98, 2.9 24V6, ASB, sedan +LPG sekw., GIHA
|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 16:36
|
|
|
Witam,
Z racji że jestem w miarę nowy, a raczej mało czasu mogę poświęcić temu Forum, przepraszam że odrazu uderzam z zapytaniem.
Chodzi mi konkretnie o to iż kupiony przezemnie czytnik OBD wczoraj zaczął pokazywać coraz "ciekawsze" rzeczy. Kody które nie za bardzo rozumiem, a tym bardziej nie wiem co z nimi począć to: P1756 Shift Solenoid B Performance (P0756), P1406 Differential Pressure Feedback Sensor Downstream Hose Off Or Plugged, B1602 PATS Received Invalid Format Of Key-Code From Ignition Key Transponder, P0732 Gear 2 Incorrect Ratio. To chyba tyle, byłbym wdzięczny za objaśnienie usterek i ewentualne rady co z nimi począć. Jeśli pytanie zadane w złym miejscu tym bardziej przepraszam!! Dodam że autko zapala jeździ, ma problem ze skrzynią automatyczną co chyba dwa z w/w błędów pokazują.. ale co dalej? Jak naprawiać za co się zabierać? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 16:56
|
|
|
| mustaffik napisał/a: | | P1756 Shift Solenoid B Performance (P0756) | elektrozawór skrzyni biegów
P1406 Differential Pressure Feedback Sensor Downstream Hose Off Or Plugged - czujnik ciśnienia spalin w układzie EGR, wężyk zapchany lub spadł z rurki.
B1602 PATS Received Invalid Format Of Key-Code From Ignition Key Transponder - zły odczyt kluczyka przez IMMO
P0732 Gear 2 Incorrect Ratio. - no tu bym się dopiero zaczął przejmować, bo to może sugerować uślizg biegów w skrzyni.
Jakie są objawy problemów ze skrzynią w tym aucie ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mustaffik

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 17:09
|
|
|
Ma problem ze zmianą z 1 na 2 bieg (trzeba ją wymusić odejmując gaz), sporadyczne bardzo zamieszanie przy 4 biegu ale to miałem może dwa razy. Co do drugiego biegu to auto zamulone kiepsko jedzie jak już się na ten bieg przeżuci.
Co do immo to czy nie byłoby problemu z odpalaniem auta? błąd pojawił się nie dawno gdyż jakiś czas temu testowałem i tych które wymieniłem nie czytał... a ze skrzynią problem był już wcześniej.. |
| Ostatnio zmieniony przez mustaffik |23 Kwi 2013|, 2013 17:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 17:11
|
|
|
| no to właśnie opisują błędy, uślizg między 1 a 2. Być może kwestia samego elektrozaworu, a może po prostu wiązka. |
|
|
|
 |
mustaffik

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 17:13
|
|
|
| a może być tak że olej brudny, zasyfiony opiłkami, stary i dlatego skrzynia ma problemy? Poprzedni właściciel twierdzi że olej zmieniał ale ja stwierdzam.. że chyba dostał na to tylko kwitek.. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 17:25
|
|
|
główną bolączką i przyczyną większości problemów w scorpio mk3 są wiązki - u mnie skrzynia padła własnie z powodu zwarć na wiązce.
Olej możesz sprawdzić bagnetem - wykap trochę oleju bagnetem na chusteczkę lub serwetkę i patrz co tam zastaniesz.
Jak ciemny olej i ma zapach spalenizny to niestety mechanika skrzyni może być już na wymarciu, ale bez diagnostyki to tylko wróżenie z fusów. |
|
|
|
 |
mustaffik

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 17:31
|
|
|
zapachu spalenizny nie ma ale kolor bardzo nie wyraźny.. czyli raczej lipa ze skrzynia.. co do wiązek to też problem.. auto jeździło w polsce bardzo mało więcej w niemczech. Było garażowane i jest nadal przezemnie.. Co do wróżenia z fusów to zdaję sobie sprawę, najlepiej coś zobaczyć a nie gdybać.. no nic będę ją tak czy siak musiał robić.. Poleciłbyś kogoś z okolic Tarnowa?
A da się sprawdzić czy to wiązka bez ściagania skrzyni? |
| Ostatnio zmieniony przez mustaffik |23 Kwi 2013|, 2013 17:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 17:51
|
|
|
| mustaffik napisał/a: | | co do wiązek to też problem.. auto jeździło w polsce bardzo mało więcej w niemczech. Było garażowane i jest nadal przezemnie.. | nie ma to większego znaczenia
| mustaffik napisał/a: | | Poleciłbyś kogoś z okolic Tarnowa? | nie za bardzo.
| mustaffik napisał/a: | | A da się sprawdzić czy to wiązka bez ściagania skrzyni? | zobacz jak wyglądają przewody w komorze silnika, jak tam się sypie to i na skrzyni zapewne lepiej nie będzie. |
|
|
|
 |
mustaffik

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 18:45
|
|
|
przebieg to 157 tys. z tego co mi wiadomo autentyczny.
Dogłębnie nie przyglądałem się przewodom w komorze.. Kilka rzeczy wymieniałem jak termostat kilka przewodów w okolicy było i nie wyglądały na padnięte czy inne które są w miarę widoczne. Jedyne co to przy wymianie żarówek zauważyłem że blisko złączek z izolacją nie ma szału.. To pozostaje chyba kraków.. Bo w Tarnowie jest P. Wieczorek.. ale goli z kasy jak tylko może.. |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 19:13
|
|
|
| Cytat: | | przebieg to 157 tys. z tego co mi wiadomo autentyczny. |
Ja niedawno przywiozłem Coswortha z Austrii, przebieg 97,5 tys. Ale wiązki robione, za wyjątkiem ostatnich 20-30 cm od kostek. Trzeba było naprawić i jest OK.
| mustaffik napisał/a: | | Dogłębnie nie przyglądałem się przewodom w komorze.. |
Niestety najszybciej kruszeją tam gdzie najcieplej - czyli na silniku. Dodatkowo płyn z chłodnicy może spowodować tragedię.
| mustaffik napisał/a: | | Jedyne co to przy wymianie żarówek zauważyłem że blisko złączek z izolacją nie ma szału.. |
Top akurat normalne. Ale zobacz przewody pod pokrywą baranów - jak wyglądają te od czujnika przepustnicy, może podejrzysz inne. Trzeba lekko ruszyć, wygiąć i zobaczysz czy izolacja spada.
Jak możesz to kup gdzieś wiązkę z Cossa używaną, do regeneracji i zrób ją porządnie. Możesz próbować też kupić regenerowaną, ale z tym ostrożnie - jak przewody do cewek zapłonowych są we wiązce koło czujnikowych (np. TPS czy temperatura) to może być nieciekawie. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś na to zwracał uwagę, a to ważne - sam tego doświadczyłem. W tym wypadku ważniejsza jest wiązka na podłużnicy.
Najlepiej zrobić dwie wiązki - jedną tylko do skrzyni, i pociągnąć bokiem, nie po silniku. To tylko kilka wtyczek.
Możesz też wyjąć wtyczki na skrzyni (ważniejsza ta od zaworów i sensorów, ta od zadajnika nie jest aż tak istotna) i odpiąć ECU, i pomierzyć.
Ale ciekawe z tą 2-ką, przełączanie 1-2 to tylko jedna (tylna) taśma, nic więcej. Jak autko przymula, to musiałoby się coś jeszcze włączyć (jak np. zwarcie w kablach, ale w to nie wierzę). Inna sprawa, że 2-ka w Cossie jest słaba, dopiero powyżej 60 kmh jako tako idzie.
Aha - a jak przy gazie do dechy ? Punkt przełączenia 1-2 zależy od obciążenia, ale np. na programie S nawet przy delikatnym przyspieszaniu przełącza dość wysoko, tylko ujęcie gazu przełączy wcześniej.
No i MAF - z niego ECU bierze info o obciążeniu silnika. W sumie to trzeba by duuużo posprawdzać, i porównać z dobrze jeżdżącym Cossem. W Krakowie masz kilku co się na tym znają.
Powodzenia ! |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
| Ostatnio zmieniony przez Grześ |23 Kwi 2013|, 2013 19:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 19:47
|
|
|
| Taśma do regulacji może być. |
Reader |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 20:36
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Taśma do regulacji może być. |
Która ?
Tylna nie ma regulacji. Przednia jest do OD. Srodkowa być może, ale ja bym najpierw sprawdził olej, filtr. To nie aż tak wiele roboty, trzeba upuścić trochę oleju i miskę zdjąć. Uszczelki są dostępne, ktoś kiedyś podał linka do sklepu, mają wszystko do A4LD w dobrych cenach.
No i jak taśma trze, to się skrzynia od razu potwornie grzeje. A taśma jeżeli już to dostaje luzu jak się wyciera. U mnie po prawie 400 tys km zero wytarcia było - sprawdzałem regulację.
Aha - a błędne przełączanie 1-2 ... można spróbować ręcznie, najpierw 1, potem dać ręcznie 2 i zobaczyć czy przełącza.
Najgorsze jest przełączanie 2-3, wtedy przez chwilę pracują dwa sprzęgła na poślizgu (jedno to chyba taśma).
Ten błąd przełożenia na 2 jest zastanawiający, być może rzeczywiście coś się ślizga, to się powinno dać sprawdzić na ręcznie włożonej 2 i ok. 4500 rpm - różnica obrotów między 1/4 gazu i decha powinna być taka sama jak na 3 - to coś koło 300 rpm chyba. Ale taki poślizg nie ma wpływu na przełączanie 1-2, chyba że ma na stałe sport zapięty, albo VSS albo MAF szaleją. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Maross

Auto: '89 2.9 Ghia Liftback ASB
|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 20:59
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | filtr. To nie aż tak wiele roboty, trzeba upuścić trochę oleju i miskę zdjąć. Uszczelki są dostępne, ktoś kiedyś podał linka do sklepu, mają wszystko do A4LD w dobrych cenach. |
midparts , zarówno do A4LD jak i A4LDe , jak się zalogować to kilkuprocentowy rabacik dają , na drugi dzień miałem wszystko co zamówiłem
http://www.midparts.com.pl/pl/c/A4LD/30 |
_________________ Był : LB '91 2.0 GL , 16h LB '92 2.0 GLX '94 2.9V6 Ghia '93 2.0 Ghia
Jest: 1989 2.9 Ghia Liftback
1995 2.9 24v Ghia Sedan Oberżynek |
| Ostatnio zmieniony przez Maross |23 Kwi 2013|, 2013 21:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mustaffik

|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 21:29
|
|
|
Przełączenie na 2 bieg muszę w zasadzie regulować pedałem gazu, w innym wypadku mógłbym na jedynce jechać do odcięcia.. był moment że przełączał bieg w miarę normalnie (jak dla mnie) przed osiągnięciem 40km/h, ale od jakiegoś czasu znowu przestał to robić (chyba zależało to od jego humoru ). Więc przy gazie do dechy bez zmian, normalnie też bez zmian, reszta biegów w moim odczuciu ok, opcja sport raczej działa co widać choćby po redukcji kiedy chcę przyspieszyć redukuje ok, ale czasami przy niższej prędkości zrzuca aż do jedynki i jest problem ze złapaniem 2 ponownie. Co do manualnego ruszania 1,2 to też kiepsko się sprawuje mam nawet wrażenie że na 2 dalej jest 1, przy opcji zima też raz ruszał z 2 raz niestety z 1.. co do części to tak midparts i samko, ale też z krakowa automat-sentyrz mają co potrzeba. Co do tych którzy to ogarniają ma ktoś namiary? Nie ukrywam że jak pewne mankamenty i to że może dojść do takich awarii mnie wkurzają, tak to autko jest dla mnie idealne wygoda, komfort, dość indywidualny wygląd więc będę w nie inwestował.. na tyle na ile pozwolą mi środki finansowe.. Co do wiązki to zakup nawet uwalonej i samotna regeneracja nie byłaby problemem, gorzej z wymianą i wyciągnięciem starej w takie rzeczy jeszcze się nie bawiłem.. aa no i mechanik ze mnie taki z zamiłowania, uczyłem się na sierce i na omedze A ale specjalistą nie jestem, dlatego pytam o kogoś kto ogarnia te autka w okolicy (zawsze lepiej jechać do kogoś z polecenia niż "na czuja") no i niestety żeby przy okazji nie był zdziercą..
Aaa i przy okazji dziękuję za odezwę!!
P.S. Struna wielkie dzięki za tłumaczenie kodów błędów! o zgrozo jak mój angielski marnie się już prezentuje, a i wujek google oszukuje |
| Ostatnio zmieniony przez mustaffik |23 Kwi 2013|, 2013 21:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |23 Kwi 2013|, 2013 22:41
|
|
|
Drugiego biegu czyli środkowa. |
Reader |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |