$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Taxi Ford Scorpio VM 2,5 TD - wojas3
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Taxi Ford Scorpio VM 2,5 TD - wojas3
Autor Wiadomość
wojas3 

Auto: '97 2,5 VM sedan
Wysłany: |19 Mar 2013|, 2013 00:37   

W takim razie te 1-2tyś chcieli chyba za wypalanie filtra czy coś takiego, co przedłuży jego działanie o kilka/naście miesięcy. Tak że nawet jak będzie mnie stać na nowe auto, to i tak kupie starsze i zrobie na perełkę. Poza tym cały czas marzy mi się mk1 w sedanie :642:

Jest : BMW e30 1,8i 92r + 3 motóry

jaroz 
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |19 Mar 2013|, 2013 08:34   

Coś w sobie mają :) Faktycznie.

Kasia 

Auto: Scorpio :)
Wysłany: |19 Mar 2013|, 2013 08:59   

No to jeśli buda zdrowa to tym bardziej się nie ma co martwić :) . Małe ogniska też lepiej dusić w zarodku bo to mały koszt za taką kosmetykę a o podłogę warto zadbać. No i niech jeździ jak najdłużej :)

MKI 2.0 HB (żegnaj mój pierwszy i jedyny)
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB

wojas3 

Wysłany: |27 Mar 2013|, 2013 23:08   

Jutro będę składać dużą skrzynkę bezpieczników, w piątek wkładać do auta. Gdzieś na forum przeczytałem że jak ktoś 2 lata nie zaglądał to żeby koniecznie sprawdzić, więc stwierdziłem że warto to zrobić skoro od nowości nie była ruszana, a jakiś czas jeździłem bez osłony bezpieczników a ostatnio przestało grać radio i oświetlenie wnętrza nie reaguje na otwarcie drzwi. Jednak się ździwiłem bo skrzynka wyglądała w całości jak nowa, no ale nie zaszkodzi jej wazelinka i przeczyszczenie styków. Kolejna rzecz odróżniająca go od większości ( 0 rdzy, skrzynki w idealnym stanie ) Pozostaje sprawdzić wiązke.

Aaa i ostatnio przyciemniłem przednie kierunkowskazy na próbe, i "odnowie" na dniach halogeny, które chyba przerobie na światła do jazdy dziennej i wymienie żarówki na led'y.

I jeszcze pytanie, czasem światła mijania zapalają się po kilku sekundach/minutach/godzinach ( najczęsciej sekudny/minuty ). Gdy nie działają to w skrzynce nie ma prądu na bezpieczniku od świateł mijania. Sprawdzałem 2 razy włącznik/przełącznik świateł i wygląda bardzo dobrze. Wiązka miedzy skrzynką a lampami ok, bo jak jest prąd na bezpieczniku to i lampy świecą.

Ostatnio zmieniony przez wojas3 |27 Mar 2013|, 2013 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |28 Mar 2013|, 2013 07:12   

wojas3 napisał/a:
...halogeny, które chyba przerobie na światła do jazdy dziennej i wymienie żarówki na led'y.
...
Homologację też nową zrobisz?
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

wojas3 

Wysłany: |29 Mar 2013|, 2013 01:25   

Nie, pełno ludzi jeździ z jakimiś chińskimi listwami led, albo źle ustawionymi że albo ledwo świecą, albo po oczach itp. i jakoś policja wiele nie robi, więc jak dobrze swoje ustawie to nie powinny nikogo oślepiać, a powinny być dobrze widoczne, napisałem chyba bo właśnie nie wiem jak to wyjdzie, mam nadzieje że dobrze. Zresztą Scorpio mało znany, mało kto będzie wiedział że tam były przeciwmgłowe światła a nie dzienne, zobaczą że jakaś homologacja wybita i tyle. No i może to nieco pomoże staremu akumulatorowi no i w przeciwieństwie do świateł mijania które raz na jakiś czas odmawiają współpracy, będą świecić.

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |29 Mar 2013|, 2013 19:52   

No offence,po co wogole robic jakies ledowe dzienne swiatla?oryginalne dzialaja wystarczajaco.Niewazne.Co do mijania,ja tez mialem u siebie problem.Tez mialem taksowke,problemy stwarza seryjny antynapad.Jest polaczony ze swiatlami.Jezeli u Ciebie jeszcze jest to tu bym obstawial problem.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |30 Mar 2013|, 2013 09:29   

dzienne mają dawać po oczach . takie jest założenie homologacyjne . mijania mają zapewniać strumień światła taki aby nie oślepiał , stąd linia graniczna na wysokości lamp .

wojas3 

Wysłany: |3 Kwi 2013|, 2013 15:43   

Poza uszczelką i głowicą może by jakiś inny powód tego że czasem ubędzie troche płynu chłodniczego, i w sumie nie zależnie od temperatury w zbiorniczku robi się piana i czasem wywala korkiem płyn ? Wcześniej tak było to jedna opaska na wężu była luźna, dokręciłem i jakiś czas było ok a teraz znowu coś nie tak. W oleju nie ma wody, nie kopci, ciśnienie na cylindrach przy ledwo ciepłym silniku to : 35 - 35 - 35 - 35 [bar]

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |3 Kwi 2013|, 2013 18:41   

niby nagrzewnica , niemniej wygląda na head-shota . pomiar na obecność spalin wyjaśni wszystko . ewentualnie odpal , chwyć wąż chłodnicy i dodaj gazu , jak spuchnie i tak zostanie to w sumie już wiadomo .

wojas3 

Wysłany: |5 Kwi 2013|, 2013 00:42   

Nagrzewnica była kilka lat temu wymieniana, ale własnie od niej wąż był uszkodzony wiec moze też z nią coś nie tak, bo też po nagrzaniu w aucie czuć zapach płynu chlodniczego, no ale równie dobrze można go czuć przez to że korkiem zbiorniczka wywala pare i wode. No ale chyba raczej w końcu któraś głowica się poddała :D jest jakis tani sposób by sprawdzić która z nich zawiniła ? ew. bez ściąganie głowic jest jakaś szansa na sprawdzenie która to , albo czy to głowica czy uszczelka ?
PS. moze ma ktos na sprzedaż jakieś " żelazne " głowice na 2 śruby mocowane ? :D

Julek 
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Wysłany: |5 Kwi 2013|, 2013 08:44   

wojas3, nie chcę Cię specjalnie dołować, ale z tego co pamiętam to nie ma sensu sprawdzać, która głowica się poddała, bo i tak trzeba je robić wszystkie na raz. Tak więc skoro masz takie niepokojące objawy to poszukaj w okolicy dobrego warsztatu, który ma maszynkę do sprawdzania płynu chłodzącego na obecność CO2. Jeśli się potwierdzą przepuszczenia, że płyn dostaje się do spalin - zrzuć górę i sprawdź głowice, może to tylko uszczelka. Co najważniejsze - nie jeździj tak, bo nie zrobisz gorzej...

Gaiger 

Auto: Volvo V70 T5
Wysłany: |5 Kwi 2013|, 2013 10:53   

wojas3 napisał/a:
jest jakis tani sposób by sprawdzić która z nich zawiniła

Nie ma. Test na obecność spalin żeby sprawdzić że to głowica. Jeśli tak to demontaż i test ciśnieniowy wszystkich głowic.
A na marginesie zdemontować jednej się nie da, tylko cały kpl. Uszczelka pod głowice jest za to w jednym kawałku.
Julek napisał/a:
zrzuć górę i sprawdź głowice, może to tylko uszczelka.

W tym silniku uszczelka praktycznie nigdy nie pada. 99% przypadków to strzelona któraś głowica.
wojas3 napisał/a:
W oleju nie ma wody, nie kopci,

I nie bedzie. Głowice tam mają taką konstrukcję że dostają mikropęknięć pomiędzy płaszczem wodnym i komorą wirową.
wojas3 napisał/a:
moze ma ktos na sprzedaż jakieś " żelazne " głowice na 2 śruby mocowane

Mam 3 szt. na 100% dobre, nie planowane jeszcze, koniki na 2 śruby.
Tylko weź pod uwagę że montaż głowic do vm'a wymaga trochę wiedzy, narzędzi i bezwględnie stosowania się do procedury serwisowej. I to dość skomplikowanej.
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb

wojas3 

Wysłany: |15 Maj 2013|, 2013 15:36   

Dzieki za pomoc, scorpio do teraz jeździł ok, tzn nie ubywało ani nie wywalało płynu ( no ale jeździłem nim tyle co nic ) a teraz znowu wywala i to dość szybko, płyn się pieni więc chyba test na co2 jest zbedny ? Będe miał troche czasu to rozbiore ( juz 3 raz ) góre silnika i zobacze co i jak. Tylko nie wiem co dalej, z jednej strony bardzo podoba mi sie charakterystyka VM'a a z drugiej strony fajnie by było miec pod maską jakies V6 z tym że jak pomysle ile z tym roboty to... , by sie przydał jakiś drugi dawca czesci. No ale do auta sie tak przywiązałem że w sumie moge w niego włożyć drugie tyle co jest on warty.

wojas3 

Wysłany: |17 Lip 2013|, 2013 22:04   

Scorpio znowu mnie i innych zaskoczył, okazało się że głowice i uszczelka jest ok. Wystarczyło wyczyścić zakrętkę zbiorniczka wody, a raczej jej zawór. Był zawalony brudem przez mieszanie różnych płynów i wody. Kilak razy przeczyściłem i już się nie brudzi, wody nie ubywa, temp silnika jest idealna :)

Niestety scorpio nie jest już moją własnością, zamieniłem się z kolegą na motocykl. Tyle dobrego że Scorpia często widuje i kiedy chce moge się nim przejechać ;)

Odpowiedz do tematu