|
MKI dziwny problem z "elektryką". |
| Autor |
Wiadomość |
Kasia

Auto: Scorpio :)
Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 11 Lut 2011 Skąd: Lublin
|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 09:15 MKI dziwny problem z "elektryką".
|
|
|
Witam,
wczoraj wyskoczyła Nam ciekawa "zagwostka". Wysiadło oświetlenie wewnętrzne górne włącznie z zegarkiem, nie działa też radio ani grzanie fotela kierowcy. Do tego jak włączę światła to "bimbadełko" przy zamkniętych drzwiach nie brzęczy czyli OK ale jak tylko otworzę drzwi na chwilę i zamknę z powrotem to już brzęczy cały czas, przy zamkniętych drzwiach.
Dodam, że w sobotę byłam na myjce na spłukiwaniu i w niedzielę też na lekkim spłukiwaniu. Dojeżdżając do znajomych wszystko działało. Nic nie wskazywało na zbliżającą się awarię. W sobotę dosyć mocno czyściłam na myjce koła i błotniki z zamarzniętego śniegu. Może gdzieś zalałam wodą przez to??? Macie jakiś pomysł?
Z ostatniej chwili: wysiadł dodatkowo centralny... Zalana skrzynka??? |
_________________ Gdy ci smutno gdy ci źle, wsiądź do Scorpio, przejedź się.
MKI 2.0 HB (żegnaj mój pierwszy i jedyny)
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
| Ostatnio zmieniony przez Kasia |21 Sty 2013|, 2013 09:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 09:43
|
|
|
| Kasia napisał/a: | | Zalana skrzynka??? |
w MK1? Wszysto by dołem wyleciało, tam inna skrzynka jest Sprawdź bezpieczniki (nr 10 w/g Haynesa?), moze tylko jakieś chwilowe zwarcie było |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
| Ostatnio zmieniony przez Vaux |21 Sty 2013|, 2013 09:47, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 09:47
|
|
|
| Vaux napisał/a: | | Kasia napisał/a: | | Zalana skrzynka??? |
w MK1? Wszysto by dołem wyleciało, tam inna skrzynka jest |
Chodzi mi o skrzynkę bezpieczników. Trochę tam śniegu leżało na niej i nie zebrałam go z czystego lenistwa. Później myjka... Ja wiem, że MKI nie posiada "elektryki" . Może nie popłynęło dołem bo wyjście zatkane???
Jeszcze jedna ciekawostka: jak podczas jazdy zamknie się drzwi od środka to bimbadełko przestaje piskać i i zegarak się włącza. Radio i oświetlenie górne tylko "mrygają".
Centralka zgłupiała? |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
| Ostatnio zmieniony przez Kasia |21 Sty 2013|, 2013 09:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 09:51
|
|
|
Dziwne to wszystko...bo te objawy czyli urzadzenia nie sa sterowane z jednego modulu.
A mówilem, kupcie wieloryba...latwiejszy w naprawie |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 09:52
|
|
|
Skrzynka to prawie nieprawdopodobne, ja bym się rozejrzał w temacie kable po stronie nadkola (i po co było myć? ) przepust do drzwi kablownia w drzwiach. Może coś tam pęka, albo zamokło, albo popękało i zamokło, itp. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 09:59
|
|
|
| Jankes napisał/a: | A mówilem, kupcie wieloryba...latwiejszy w naprawie |
A po co? Jak moja "jedyneczka" jest tak zdolna, że jak gwoździa zabije tak koniec .
| Boni napisał/a: | | Skrzynka to prawie nieprawdopodobne, ja bym się rozejrzał w temacie kable po stronie nadkola (i po co było myć? ) przepust do drzwi kablownia w drzwiach. Może coś tam pęka, albo zamokło, albo popękało i zamokło, itp. |
No musiałam umyć bo zwiedziłam rów w sobotę i "trochę" ziemi się tam zebrało . Być może za głęboko wetknęłam karczera i coś pozalewałam. Ale kurde później po myjce jeździłam jeszcze normalnie i w niedzielę normalnie, zrobiłam 140 kilosów i nic... |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 10:00
|
|
|
| Tak czy inaczej najpierw sprawdź bezpieczniki - nr.10 i 13 w pierwszej kolejności, |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 10:02
|
|
|
| Vaux napisał/a: | | Tak czy inaczej najpierw sprawdź bezpieczniki - nr.10 i 13 w pierwszej kolejności, |
Ok. |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 10:03
|
|
|
| Kasia napisał/a: |
No musiałam umyć bo zwiedziłam rów w sobotę i "trochę" ziemi się tam zebrało . Być może za głęboko wetknęłam karczera i coś pozalewałam. Ale kurde później po myjce jeździłam jeszcze normalnie i w niedzielę normalnie, zrobiłam 140 kilosów i nic... |
Dlatego raczej to jest zalanie+jakieś próchno, a nie samo próchno. Na przykład flak z kablami między drzwiami a budą, nie wiadomo co tam jest w środku i we wtyczkach, może już kiła mogiła bez izolacji i wszystko pozżerane, ale jak było suche to hulało, jak zamokło i/lub zamarzło, to wariacje urządza. Itp. rzeczy. A bezpieczniki podstawa, ale jak jakieś poleciały, to trzeba ustalić dlaczego, a nie tylko wymienić |
| Ostatnio zmieniony przez Boni |21 Sty 2013|, 2013 10:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 10:08
|
|
|
| Boni napisał/a: | | Kasia napisał/a: |
Dlatego raczej to jest zalanie+jakieś próchno, a nie samo próchno. Na przykład flak z kablami między drzwiami a budą, nie wiadomo co tam jest w środku i we wtyczkach, może już kiła mogiła bez izolacji i wszystko pozżerane, ale jak było suche to hulało, jak zamokło i/lub zamarzło, to wariacje urządza. Itp. rzeczy. |
Co w środku to wiadomo bo to robił Tomek i wiem, że tego nie spartaczył. Druga sprawa to jak były zmieniane boczki niedawno to od razu przegląd kablowni był i wszystko ładnie się trzymało. Teraz może faktycznie gdzieś woda poszła i poniszczyła. |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 10:44
|
|
|
Której jedynki to dotyczy? Nad/za nadkolami nie ma żadnych przewodów poza ew. tymi od kierunkowskazów. Jak Ci bimba bimbadło z zamkniętymi drzwiami to lampka po sufitem, na ustawieniu "20 sek" też nie działa?
Ja bym najpierw przyjrzał się złączu w słupku od drzwi kierowcy. To że niedziała centralny to może znaczyć, że zrobiło się zwarcie na przewodach od któregoś siłownika przednich drzwi. Jednocześnie powinien wystrzelić bezpiecznik, chyba 10A. Drugi do zbadanie jest bimbadełko. Trzeba je otworzyć i zobaczyć co tam za spustoszenie się zrobiło. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 10:54
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | Której jedynki to dotyczy? Nad/za nadkolami nie ma żadnych przewodów poza ew. tymi od kierunkowskazów. Jak Ci bimba bimbadło z zamkniętymi drzwiami to lampka po sufitem, na ustawieniu "20 sek" też nie działa? |
Mojej jedynki, wszystko w avatarze. Tak, też nie działa żadna opcja w lampce. Ja się zamknie drzwi od środka to tylko mryga. Tak jak przy jakimś zwarciu właśnie.
| pablo19 napisał/a: | | Ja bym najpierw przyjrzał się złączu w słupku od drzwi kierowcy. To że niedziała centralny to może znaczyć, że zrobiło się zwarcie na przewodach od któregoś siłownika przednich drzwi. Jednocześnie powinien wystrzelić bezpiecznik, chyba 10A. Drugi do zbadanie jest bimbadełko. Trzeba je otworzyć i zobaczyć co tam za spustoszenie się zrobiło. |
Bezpiecznik żaden nie wyleciał właśnie co najciekawsze. |
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 11:16
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | Nad/za nadkolami nie ma żadnych przewodów poza ew. tymi od kierunkowskazów. |
Ja miałem na myśli "nadkole" w sensie wewnętrzny słupek przy lewej nodze i kable od strony kabiny - tam masz sporo towaru, a przepust od flaka i od wyłącznika drzwi bywa że mają uszczelnienie już tylko symboliczne, i karcher mógł zrobić swoje... |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 11:19
|
|
|
| Oczywiście, dlatego również sugeruje przegląd tego miejsca, po lewej jak i po prawej. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Kasia

|
Wysłany: |21 Sty 2013|, 2013 11:19
|
|
|
Faktycznie bezpiecznik 10 był spalony ale tak lekko. Dopiero pod światło było dobrze widać. Dlatego pewnie lampka górna coś prądu dostawała i radio bo były przebłyski.
Dzięki wielkie za pomoc. Proszę się upomnieć o piwo przy okazji. Na razie stawiam wirtualne
|
MKI 2.4 HB
MKI 2.9 HB |
|
|
|
 |
|
|