|
grzana przedni szyba... |
| Autor |
Wiadomość |
lukas2
Mk2 rulez

Auto: '92 2.0 sedan i '96 2.3 sedan
Pomógł: 37 razy Wiek: 44 Dołączył: 06 Sie 2010 Skąd: Police
|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 16:30 grzana przedni szyba...
|
|
|
| Witam. Myślę nad przywróceniem grzanej przedniej szyby i grzanych sprysków w mk2. Jak auto przyjechało z gebelsowa było w takowe udogodniena wyposażone - Pzu oddało za szynę nawet... założyłem zwykłą, potem drugą, spryskiwacse sie rozsypały, a teraz chciało by się wygody. Problemem jest to że młody człowiek był i przeszkadzały mi kabelki od szyby więc je upitoliłem. Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków). Reszta jest czyli włącznik, przekaźnik (czy co tam potrzeba) brakuje tego pod co podłącza się szybę po stronie kierowcy. Pytanie: skąd wychodzą kable do podłączenia tej szyby i sprysków w sensie czy idzie to po jednej wiązce wychodzącej w okolicy aku czy po stronie kierowcy też jakieś kable z kabiny wychodzą? |
_________________ Jest:
Scorpio 2.0 DOHC 1992r
Scorpio 2.3 1996
Było
Scorpio 2.0 ohc 1985r |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 18:51 Re: grzana przedni szyba...
|
|
|
| lukas2 napisał/a: | | Witam. Myślę nad przywróceniem grzanej przedniej szyby i grzanych sprysków w mk2. Jak auto przyjechało z gebelsowa było w takowe udogodniena wyposażone - Pzu oddało za szynę nawet... założyłem zwykłą, potem drugą, spryskiwacse sie rozsypały, a teraz chciało by się wygody. Problemem jest to że młody człowiek był i przeszkadzały mi kabelki od szyby więc je upitoliłem. Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków). Reszta jest czyli włącznik, przekaźnik (czy co tam potrzeba) brakuje tego pod co podłącza się szybę po stronie kierowcy. Pytanie: skąd wychodzą kable do podłączenia tej szyby i sprysków w sensie czy idzie to po jednej wiązce wychodzącej w okolicy aku czy po stronie kierowcy też jakieś kable z kabiny wychodzą? |
Do szyby masz po obu stronach po dwa kabelki, z konektorami na końcu. Wychodzą z jakichś wiązek - u mnie są po dwa z każdej strony. Uważaj - szyba bierze jakieś 40 A !!!
Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony. Napięcie cały czas po włączeniu silnika. Idą po zawiasie razem z rurką - ale skąd wychodzą to musiałbym jutro zobaczyć. Ale w najgorszym razie podłączysz sam.
Pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
Gaiger

Auto: Volvo V70 T5
|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:14
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony. |
Nie wprowdzaj w błąd innych. Obie dysze są grzane.
| Grześ napisał/a: | | Napięcie cały czas po włączeniu silnika |
Napięcie pojawia się na nich po włączeniu grzania przedniej szyby.
| lukas2 napisał/a: | | Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków) |
I to i to idzie tymi samymi przewodami.
Wychodzą z kabiny właśnie koło akumulatora. |
_________________ 92 Sierra RS2,3
02 Volvo V70 2,3 T5
Było
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:17
|
|
|
| Gaiger napisał/a: | Grześ napisał/a:
Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony.
Nie wprowdzaj w błąd innych. Obie dysze są grzane. |
Mam już drugiego MK3 i w obu lewa dysza nie jest grzana. Wygląda tak samo tyle że nie ma elementu grzejącego, kabelek jest nie podłączony.
| Gaiger napisał/a: | Grześ napisał/a:
Napięcie cały czas po włączeniu silnika
Napięcie pojawia się na nich po włączeniu grzania przedniej szyby. |
Tak było w MK1, nie wiem jak w MK2. W moim MR97 było cały czas po odpaleniu auta. Mierzone ! Lusterka są grzane po włączeniu ogrzewania tylnej (!!) szyby.
pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:20
|
|
|
| szyba gdzieś 2x 15A na stronę . dzysze dwie grzane są . inna sprawa czy jeszcze grzeją . jak nie było grzanej to pewnie ktoś wymienił na zwykłą bo grzane lubią się na starość często zatykać . grzana nowa 70 zł , zwykła 15 zł . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:21
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | szyba gdzieś 2x 15A na stronę . dzysze dwie grzane są . inna sprawa czy jeszcze grzeją . jak nie było grzanej to pewnie ktoś wymienił na zwykłą bo grzane lubią się na starość często zatykać . grzana nowa 70 zł , zwykła 15 zł . |
Wątpię żeby były wymieniane, u mnie zatykały się obie tak samo. Kiedyś dokładniej to sprawdzałem bo mi lewą zamrażało. A teraz mam przewód oporowy i zrobię grzanie wszystkiego co na klapie - bo zwykle rurki też przymarzają.
A gdzie masz te grzane po 70 ?
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
JORZO

Auto: Scorpio '93 2.0 DOHC,MSB,sedan+LPG+szpera
|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:32
|
|
|
Grzane się kupuje z focusa po coś 17 zł. ciut przerabia węża i po krzyku.Kat to pisał stąd wiem |
_________________ Nie mam już białego Scorka...... heh.... Ten to był fajny Gość. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:34
|
|
|
| JORZO napisał/a: | Grzane się kupuje z focusa po coś 17 zł. ciut przerabia węża i po krzyku.Kat to pisał stąd wiem |
Nówki czy używki ? Wężyk faktycznie nie problem ...
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:35
|
|
|
nóffky . ale z focusa i trza troszkę przerobić .
70 kosztują do premium car-scorpio . plug and play .
dziwne mi nic nie zamarzało . a auto sterczy pod chmurką . |
| Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |6 Gru 2012|, 2012 20:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JORZO

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:36
|
|
|
| Nóweczki tyle że "mgłowe" ale to chyba nawet lepiej. Poszukaj w sklepach wysyłkowych ewent. ASO |
_________________ Nie mam już białego Scorka...... heh.... Ten to był fajny Gość. |
|
|
|
 |
lukas2
Mk2 rulez

Auto: '92 2.0 sedan i '96 2.3 sedan
Pomógł: 37 razy Wiek: 44 Dołączył: 06 Sie 2010 Skąd: Police
|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:38
|
|
|
| Gufer u siebie sam osobiście wywaliłem grzanie z dysz (dysze zostały), mam na zapasie oryginalne scorpionowe grzane a zawsze jak Jorzo pisze można z Focusa dopasować. Czyli kabelki pod grzaną szybę wychodzą z kabiny po obu stronach auta? Na pewno muszą jakieś fragmenty u mnie ich być bo jak je utylizowałem to tylko z poziomu podszybia, z wiązek w aucie nic nie wyprówałem. Ma ktoś mk2 z grzaniem szyby co by prześledził jak to jest puszczone? |
_________________ Jest:
Scorpio 2.0 DOHC 1992r
Scorpio 2.3 1996
Było
Scorpio 2.0 ohc 1985r |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:39
|
|
|
| JORZO napisał/a: | | Nóweczki tyle że "mgłowe" ale to chyba nawet lepiej. Poszukaj w sklepach wysyłkowych ewent. ASO |
Może mój zaprzyjaźniony Auto-Focus będzie miał ...
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
JORZO

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:40
|
|
|
Uderz do Kat-a to Ci wsio wytłomaczy |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:42
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | nóffky . ale z focusa i trza troszkę przerobić .
70 kosztują do premium car-scorpio . plug and play .
dziwne mi nic nie zamarzało . a auto sterczy pod chmurką . |
Problem się pojawia nie pod chmurką ale na dłuższej trasie. Wtedy chyba ten alkohol jakoś wyparowuje i zamarzają. Sposobem jest lanie płynu bez rozcieńczania - wtedy zamarza tylko poniżej -22 !
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |6 Gru 2012|, 2012 20:42
|
|
|
| lukas2 napisał/a: | | Gufer u siebie sam osobiście wywaliłem grzanie z dysz (dysze zostały), mam na zapasie oryginalne scorpionowe grzane a zawsze jak Jorzo pisze można z Focusa dopasować. Czyli kabelki pod grzaną szybę wychodzą z kabiny po obu stronach auta? Na pewno muszą jakieś fragmenty u mnie ich być bo jak je utylizowałem to tylko z poziomu podszybia, z wiązek w aucie nic nie wyprówałem. Ma ktoś mk2 z grzaniem szyby co by prześledził jak to jest puszczone? |
kable idą po zawiasie prawym maski do podszybia a tam przepustem do kabiny i do małej skrzynki . |
|
|
|
 |
|
|