$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Różne usprawnienia Scorpio - dyskusja
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Różne usprawnienia Scorpio - dyskusja
Autor Wiadomość
gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |6 Paź 2012|, 2012 21:54   

sterowników do tego i paneli to masz całe kartony . akurat to to się nie psuje .

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |6 Paź 2012|, 2012 22:34   

Mhm, ale sterowników i szczególniej paneli od płetfala, nie mam zamiaru używać. Dzisiaj pobrałem od Julka trochę gratów, z Wolumenu nieco więcej niż trochę, i siedzę, i se rozkminiam, co z tego można sklecić, a czego brakuje. Bo plan robi się, jak zwykle, coraz bogatszy ;)

[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 12:28 ]
Cd. jak wyżej - plan zrobił mi się tak bogaty, że może wypiszę dla potomności, żeby sobie lepiej policzyć co i jak, no i żeby koledzy mieli się z kogo pośmiać, jak już go zrobię w 2015, albo i nie zrobię...

1) Klimatronik dwustrefowy przód.
Elementy:
- centralny kibel dwustrefowy od wieloryba (czyli obudowa, klapy, silniczki, itp)
- panel sterujący własnego wyrobu - wizualnie bez żadnych LCD itp cyferek, których nie lubię, raczej linijki i punktowe LED i piktogramy, no i dużo przycisków od mk3; już wydaje się, że nie wejdzie w 1 DIN zamiast radia, więc raczej w 2 DIN.
2) Audio - w związku z oddaniem żonie radia mp3/usb i powyższym planem na klimatron/2 DIN będzie audio do zrobienia pod kątem telefonów/mp3/ipodów w stylu:
- wzmacniacz 4x, pewnie w boczek bagażnika
- podłączenie typu AUX na mini jacka z przodu, gała głośności tam gdzie obecnie wentylator, w miejsce suwaków ogrzewania gały balansu, przełączniki itp.
- podłączenie typu AUX i gała głośności z tyłu (podłokieć?)
3) Półklimatron (bo bez funkcji chłodzenia) dwustrefowy tył - czyli zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica/klapa góra/dół:
- obudowa wentyla itd. samoróbka
- elementy wentylatora i nagrzewnicy dodatkowej z "farelek" na 12V itp
- napęd klapy góra/dół albo jak przod, silniczki od mk3, albo na siłownikach od zamków, świateł itp
- kanał "góra" do zrobienia na słupek
- panel sterujący pewnie w tył podłokcia, ale jest tu problem, bo nijak nie idzie zmieścić tego (z przeniesieniem sterowania i grzania kanapy wychodzi po 6-8 klawiszy na stronę, plus świecidełka, plus zapalniczka - ni cholery nie zechce się to upchnąć na tym paneliku od ghia) - więc jakieś dzikie rozbudowy podłokcia?

W ogóle, to sporo gratów już leży na kupce do tego, drugie tyle zara zamówię, więc temat jest na serio i na zimę.
W szczególe największy dylemat ;) czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym...

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 13:22   

Boni napisał/a:
...
[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 12:28 ]
Cd. jak wyżej - plan zrobił mi się tak bogaty, że może wypiszę dla potomności, żeby sobie lepiej policzyć co i jak, no i żeby koledzy mieli się z kogo pośmiać, jak już go zrobię w 2015, albo i nie zrobię...

1) Klimatronik dwustrefowy przód.
Elementy:
- centralny kibel dwustrefowy od wieloryba (czyli obudowa, klapy, silniczki, itp)
- panel sterujący własnego wyrobu - wizualnie bez żadnych LCD itp cyferek, których nie lubię, raczej linijki i punktowe LED i piktogramy, no i dużo przycisków od mk3; już wydaje się, że nie wejdzie w 1 DIN zamiast radia, więc raczej w 2 DIN.
2) Audio - w związku z oddaniem żonie radia mp3/usb i powyższym planem na klimatron/2 DIN będzie audio do zrobienia pod kątem telefonów/mp3/ipodów w stylu:
- wzmacniacz 4x, pewnie w boczek bagażnika
- podłączenie typu AUX na mini jacka z przodu, gała głośności tam gdzie obecnie wentylator, w miejsce suwaków ogrzewania gały balansu, przełączniki itp.
- podłączenie typu AUX i gała głośności z tyłu (podłokieć?)
3) Półklimatron (bo bez funkcji chłodzenia) dwustrefowy tył - czyli zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica/klapa góra/dół:
- obudowa wentyla itd. samoróbka
- elementy wentylatora i nagrzewnicy dodatkowej z "farelek" na 12V itp
- napęd klapy góra/dół albo jak przod, silniczki od mk3, albo na siłownikach od zamków, świateł itp
- kanał "góra" do zrobienia na słupek
- panel sterujący pewnie w tył podłokcia, ale jest tu problem, bo nijak nie idzie zmieścić tego (z przeniesieniem sterowania i grzania kanapy wychodzi po 6-8 klawiszy na stronę, plus świecidełka, plus zapalniczka - ni cholery nie zechce się to upchnąć na tym paneliku od ghia) - więc jakieś dzikie rozbudowy podłokcia?

W ogóle, to sporo gratów już leży na kupce do tego, drugie tyle zara zamówię, więc temat jest na serio i na zimę.
W szczególe największy dylemat ;) czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym...
No ładnie, zazdroszczę Ci czasu na to wszystko :P u mnie to by była wizja na 2025 ;)
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 13:44   

Boni napisał/a:

Jak ma być na bogato to tylko drewno :)

Boni 

Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 14:13   

Ja se tak tylko gadam, bo u mnie to też jest na kilka zim plan, ale zaletą jest możliwość robienia kawałkami, np. audio muszę zacząć już, no bo nie mam radia ;)

Co do drewna, to problem jest nie tylko z upierdliwą wycinanką i technologią, ale też z kwestią, czy warto i ile tego drewna będzie widać pomiędzy zylionem przycisków i świecidełek... inna sprawa, że (szczególniej w drewnie) kusi mnie technologia dotykowa (pewnie w wersji oldskulowej, czyli na podczerwień), ale to znacznie podwyższa dokładność wykonania ramek itp. i nieco komplikuje sterowanie wzg. przycisków. No ale za to nie ma wtedy żadnych klawiszków, są tylko podświetlone obrazki, może zmieściłoby się wtedy z przodu w 1DIN i z tyłu na panelu ghia.

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 16:47   

Boni napisał/a:
zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica
achtung! pierdziochy ;)

gufer-posepny 

Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 18:42   

fotele mondeo mk3 mają wiatraczki już . i nawet sterownik na ledach .

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 18:48   

gufer-posepny napisał/a:

Chyba dopiero od 2004 :)
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |8 Paź 2012|, 2012 18:48, w całości zmieniany 1 raz  

gufer-posepny 

Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 19:11   

Tak .

Boni 

Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 20:19   

gufer-posepny napisał/a:

Mhm, ale mi idzie bardziej o nawiewy na tył (dół/słupek), żeby te kanały pod fotelami w końcu miały sens itd. Samych foteli przednich od Scorpio nie mam zamiaru dotykać (znaczy, w tym planie; bo tak w ogóle, to wolałbym sterowanie na drzwiach, jak w merolach, ale to inna historia, bardziej pt. "po co robić z forda merola, lepiej se kupić merola").

[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 20:32 ]
Aha, i zapomniałem o szczegółach bardziej technicznych - żeby na postoju było fajniej grzane bez pracującego silnika:
- po stronie silnika dodatkowa elektryczna pompka obiegowa
- do nagrzewnic na tył i wszystkich wentyli opcjonalnie drugi akumulator w bagażniku (a przynajmniej układy i instalka przygotowana), w związku z powyższym kiedyś jakaś forma HBC czyli regulatora PWM dla głównego wentyla.

Ostatni punkt baardzo opcjonalny.

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 20:36   

prawie jak SF (science fiction, żeby nie było ;P ) to wszystko brzmi :)
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG
Ostatnio zmieniony przez Zysio |8 Paź 2012|, 2012 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

Boni 

Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 20:48   

Zysio napisał/a:
prawie jak SF (science fiction, żeby nie było ;P ) to wszystko brzmi :)

Jak robiłem odpalanie na telefon, niekórzy też tak mówili :P ;)

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 21:25   

no, pamiętam jak na cargo miljon lat temu jak to zobaczyłem po raz pierwszy, to mina mi zrzedła :P
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |9 Paź 2012|, 2012 12:10   

Ja chcem wsadzic VIS do 2.3 DOHC... gromadze czesci i wlasciwie wszystko poza uszczelka kolektora juz mam - teraz neka mnie brak wiedzy na temat wszystkich tych wezykow z pod i nadcisnieniem otaczajacych silnik - moze ktos ma jakis schemat tego wszystkiego?

levy 
krzysiek

Auto: rudolf 95 16v
Wysłany: |9 Paź 2012|, 2012 12:37   

Boni napisał/a:
audio muszę zacząć już

mam pozostalosci z tego http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=23718
jezeli cie interesuje na juz
powiedzmy przyjezdzaj i masz
brakuje korektora zabralem uklady do innego projektu

Odpowiedz do tematu