|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Różne usprawnienia Scorpio - dyskusja |
| Autor |
Wiadomość |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |6 Paź 2012|, 2012 21:54
|
|
|
| sterowników do tego i paneli to masz całe kartony . akurat to to się nie psuje . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |6 Paź 2012|, 2012 22:34
|
|
|
Mhm, ale sterowników i szczególniej paneli od płetfala, nie mam zamiaru używać. Dzisiaj pobrałem od Julka trochę gratów, z Wolumenu nieco więcej niż trochę, i siedzę, i se rozkminiam, co z tego można sklecić, a czego brakuje. Bo plan robi się, jak zwykle, coraz bogatszy
[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 12:28 ]
Cd. jak wyżej - plan zrobił mi się tak bogaty, że może wypiszę dla potomności, żeby sobie lepiej policzyć co i jak, no i żeby koledzy mieli się z kogo pośmiać, jak już go zrobię w 2015, albo i nie zrobię...
1) Klimatronik dwustrefowy przód.
Elementy:
- centralny kibel dwustrefowy od wieloryba (czyli obudowa, klapy, silniczki, itp)
- panel sterujący własnego wyrobu - wizualnie bez żadnych LCD itp cyferek, których nie lubię, raczej linijki i punktowe LED i piktogramy, no i dużo przycisków od mk3; już wydaje się, że nie wejdzie w 1 DIN zamiast radia, więc raczej w 2 DIN.
2) Audio - w związku z oddaniem żonie radia mp3/usb i powyższym planem na klimatron/2 DIN będzie audio do zrobienia pod kątem telefonów/mp3/ipodów w stylu:
- wzmacniacz 4x, pewnie w boczek bagażnika
- podłączenie typu AUX na mini jacka z przodu, gała głośności tam gdzie obecnie wentylator, w miejsce suwaków ogrzewania gały balansu, przełączniki itp.
- podłączenie typu AUX i gała głośności z tyłu (podłokieć?)
3) Półklimatron (bo bez funkcji chłodzenia) dwustrefowy tył - czyli zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica/klapa góra/dół:
- obudowa wentyla itd. samoróbka
- elementy wentylatora i nagrzewnicy dodatkowej z "farelek" na 12V itp
- napęd klapy góra/dół albo jak przod, silniczki od mk3, albo na siłownikach od zamków, świateł itp
- kanał "góra" do zrobienia na słupek
- panel sterujący pewnie w tył podłokcia, ale jest tu problem, bo nijak nie idzie zmieścić tego (z przeniesieniem sterowania i grzania kanapy wychodzi po 6-8 klawiszy na stronę, plus świecidełka, plus zapalniczka - ni cholery nie zechce się to upchnąć na tym paneliku od ghia) - więc jakieś dzikie rozbudowy podłokcia?
W ogóle, to sporo gratów już leży na kupce do tego, drugie tyle zara zamówię, więc temat jest na serio i na zimę.
W szczególe największy dylemat czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym... |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 13:22
|
|
|
| Boni napisał/a: | ...
[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 12:28 ]
Cd. jak wyżej - plan zrobił mi się tak bogaty, że może wypiszę dla potomności, żeby sobie lepiej policzyć co i jak, no i żeby koledzy mieli się z kogo pośmiać, jak już go zrobię w 2015, albo i nie zrobię...
1) Klimatronik dwustrefowy przód.
Elementy:
- centralny kibel dwustrefowy od wieloryba (czyli obudowa, klapy, silniczki, itp)
- panel sterujący własnego wyrobu - wizualnie bez żadnych LCD itp cyferek, których nie lubię, raczej linijki i punktowe LED i piktogramy, no i dużo przycisków od mk3; już wydaje się, że nie wejdzie w 1 DIN zamiast radia, więc raczej w 2 DIN.
2) Audio - w związku z oddaniem żonie radia mp3/usb i powyższym planem na klimatron/2 DIN będzie audio do zrobienia pod kątem telefonów/mp3/ipodów w stylu:
- wzmacniacz 4x, pewnie w boczek bagażnika
- podłączenie typu AUX na mini jacka z przodu, gała głośności tam gdzie obecnie wentylator, w miejsce suwaków ogrzewania gały balansu, przełączniki itp.
- podłączenie typu AUX i gała głośności z tyłu (podłokieć?)
3) Półklimatron (bo bez funkcji chłodzenia) dwustrefowy tył - czyli zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica/klapa góra/dół:
- obudowa wentyla itd. samoróbka
- elementy wentylatora i nagrzewnicy dodatkowej z "farelek" na 12V itp
- napęd klapy góra/dół albo jak przod, silniczki od mk3, albo na siłownikach od zamków, świateł itp
- kanał "góra" do zrobienia na słupek
- panel sterujący pewnie w tył podłokcia, ale jest tu problem, bo nijak nie idzie zmieścić tego (z przeniesieniem sterowania i grzania kanapy wychodzi po 6-8 klawiszy na stronę, plus świecidełka, plus zapalniczka - ni cholery nie zechce się to upchnąć na tym paneliku od ghia) - więc jakieś dzikie rozbudowy podłokcia?
W ogóle, to sporo gratów już leży na kupce do tego, drugie tyle zara zamówię, więc temat jest na serio i na zimę.
W szczególe największy dylemat czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym... | No ładnie, zazdroszczę Ci czasu na to wszystko u mnie to by była wizja na 2025 |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 13:44
|
|
|
| Boni napisał/a: | W szczególe największy dylemat czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym... |
Jak ma być na bogato to tylko drewno |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 14:13
|
|
|
Ja se tak tylko gadam, bo u mnie to też jest na kilka zim plan, ale zaletą jest możliwość robienia kawałkami, np. audio muszę zacząć już, no bo nie mam radia
Co do drewna, to problem jest nie tylko z upierdliwą wycinanką i technologią, ale też z kwestią, czy warto i ile tego drewna będzie widać pomiędzy zylionem przycisków i świecidełek... inna sprawa, że (szczególniej w drewnie) kusi mnie technologia dotykowa (pewnie w wersji oldskulowej, czyli na podczerwień), ale to znacznie podwyższa dokładność wykonania ramek itp. i nieco komplikuje sterowanie wzg. przycisków. No ale za to nie ma wtedy żadnych klawiszków, są tylko podświetlone obrazki, może zmieściłoby się wtedy z przodu w 1DIN i z tyłu na panelu ghia. |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 16:47
|
|
|
| Boni napisał/a: | | zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica | achtung! pierdziochy |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 18:42
|
|
|
| fotele mondeo mk3 mają wiatraczki już . i nawet sterownik na ledach . |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 18:48
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | fotele mondeo mk3 mają wiatraczki już . i nawet sterownik na ledach . |
Chyba dopiero od 2004 |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |8 Paź 2012|, 2012 18:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 19:11
|
|
|
| Tak . |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 20:19
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | fotele mondeo mk3 mają wiatraczki już . i nawet sterownik na ledach . |
Mhm, ale mi idzie bardziej o nawiewy na tył (dół/słupek), żeby te kanały pod fotelami w końcu miały sens itd. Samych foteli przednich od Scorpio nie mam zamiaru dotykać (znaczy, w tym planie; bo tak w ogóle, to wolałbym sterowanie na drzwiach, jak w merolach, ale to inna historia, bardziej pt. "po co robić z forda merola, lepiej se kupić merola").
[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 20:32 ]
Aha, i zapomniałem o szczegółach bardziej technicznych - żeby na postoju było fajniej grzane bez pracującego silnika:
- po stronie silnika dodatkowa elektryczna pompka obiegowa
- do nagrzewnic na tył i wszystkich wentyli opcjonalnie drugi akumulator w bagażniku (a przynajmniej układy i instalka przygotowana), w związku z powyższym kiedyś jakaś forma HBC czyli regulatora PWM dla głównego wentyla.
Ostatni punkt baardzo opcjonalny. |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 20:36
|
|
|
prawie jak SF (science fiction, żeby nie było ;P ) to wszystko brzmi |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
| Ostatnio zmieniony przez Zysio |8 Paź 2012|, 2012 20:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 20:48
|
|
|
| Zysio napisał/a: | prawie jak SF (science fiction, żeby nie było ;P ) to wszystko brzmi |
Jak robiłem odpalanie na telefon, niekórzy też tak mówili |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
|
Wysłany: |8 Paź 2012|, 2012 21:25
|
|
|
no, pamiętam jak na cargo miljon lat temu jak to zobaczyłem po raz pierwszy, to mina mi zrzedła |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |9 Paź 2012|, 2012 12:10
|
|
|
| Ja chcem wsadzic VIS do 2.3 DOHC... gromadze czesci i wlasciwie wszystko poza uszczelka kolektora juz mam - teraz neka mnie brak wiedzy na temat wszystkich tych wezykow z pod i nadcisnieniem otaczajacych silnik - moze ktos ma jakis schemat tego wszystkiego? |
|
|
|
 |
levy
krzysiek

Auto: rudolf 95 16v
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |