$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jazda o kropelce - czyli do posiadaczy 2.0 EFI DOHC z kompem
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jazda o kropelce - czyli do posiadaczy 2.0 EFI DOHC z kompem
Autor Wiadomość
_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |23 Wrz 2005|, 2005 21:12   Jazda o kropelce - czyli do posiadaczy 2.0 EFI DOHC z kompem

Elo.
NIektórzy być może pamiętają czasy schyłkowego socrealizmu, gdy brakowało wszelkich dóbr, na benzynę wydzielano talony, których ustawicznie by ło za mało, a żeby zmiejszyć frustrację zmotoryzowanej cześci społeczeństwa wymyśono idiotyzm pt. "jazda o kropelce".
Propagowano tam takie wynalazki jak przełączanie od razu po ruszeniu na drugi bieg, mułowatą jazdę, oraz dotaczanie się do świateł na luzie, podwyższanie ciśnienia opon i inne takie.
Przypomniało mi się to trochę, po tym jak beznyzna zwyżkowała.
Co prawda nie jeżdżę mułowato, ale wykombinowałem sobie, że nie ma co przepłacać.
Przystąpiłem zatem do lekturyzowania się i wyszło mi, że największy moment moja wersja silnika osiąga przy 2.500 RPM. Ale, czy optymalne spalanie przebiega właśnie przy największym momencie? A może przed lub po jego osiągnięciu? Albo wręcz po osiagnięciu oczekiwanej prędkości należy zejść do 2000 RPM?
Może ktoś, w oparciu ze wskazań kompa chwilowego spalania odnieść się do tych kwestii?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Wrz 2005|, 2005 09:51   

max moment zaczyna się u Ciebie około 2500 rpm i w sumie masz go gdzieś do jakichś 4800 rpm i to jest zakres najoptymalniejszego wykorzystania silnika ( np. jak się już ścigasz to przeciągnięcie autka powyżej obrotów w których moment mu sie już kończy to jest porażka, to samo ze zmianą biegu wcześniej niż osiągniesz moment max. Po to się montuje np. shiftlight żeby nie przeciągać )

A teraz do oszczędności - jak będziesz zbyt wczećnie biegi zmieniał to bardzo wtedy obciążasz korby i łożyska wału zwłaszcza jak zmienisz na niskich obrotach i deptasz żeby auto przyśpieszyło. w DOHC w sumie wystarczy do w miarę dynamicznej ale oszczędnej jazdy jak go będziesz dociągałdo niecałych 3000 ( jakieś 2600-2900 ) Oczywiści ejak już chcesz żwawiej się zerwać to redukcja i w gwizdek a nie wdepnąć w podłogę na 4 biegu przy prędkości 60 km/h

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |26 Wrz 2005|, 2005 10:20   

Ford nawet w V6 zaleca, zeby ponizej 1500 obr. nie jezdzic na duzych biegach

Odpowiedz do tematu