|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wymiana łożyska tył mkIII |
| Autor |
Wiadomość |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |8 Lut 2012|, 2012 20:02
|
|
|
| Ostatnia seria miewała, ale to mega rzadkosc tam |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
gorgo

Auto: '96, 2.9 24V, ASB, kombi, LPG
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2010 Skąd: Kraków/Czaple
|
Wysłany: |8 Lut 2012|, 2012 20:35
|
|
|
| Jutro muszę koło zrzucić i tarczę bo nie wiem czy mi koło trzyma zacisk czy piasta bo dość duży opór jest w porównaniu do strony prawej. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=ncTPHk0VcfI Lampy LED w moim 309
tel. 662 760 770 |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |8 Lut 2012|, 2012 21:19
|
|
|
| bingo napisał/a: | | dokręcasz do maksa, do 270 lub nawet mocniej - łożyska są na dystansach, więc nic im nie zrobisz, a jak za lekko będzie dokręcone, to ci się odkręcą nakrętki (lewa przedewszystkim) i łożysko szybciej zużytje. A dla łożyska nie ma zanczenia 200 czy 270 Nm. | - głupota i tyle
ale polska wolny kraj każdy robi jak chce ja dokręcam 200 niutków racji dobrych i trwałych łożysk które nie wytrzymują takiego momentu co producent przewidział |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 10:50
|
|
|
| pepicosi napisał/a: | | ale polska wolny kraj każdy robi jak chce ja dokręcam 200 niutków racji dobrych i trwałych łożysk które nie wytrzymują takiego momentu co producent przewidział | - pepicosi, rozmontu i popatrz na budowę piasty, a potem mów takie rzeczy - łożysk nie ściskasz, bo wszytko opiera się na pierścieniach, chyba, że nie czyścisz piat lub zostawiasz jakieś wybicia nacięcia i inne defekty na piastach, ale wtedy łożyska źle siedzą i też nie wytrzymają długo. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |10 Lut 2012|, 2012 07:19
|
|
|
tak wiesz ja nie piszę o tym o czym nie robię
robiłem nie raz uwierz mi
kolega z innego forum tak pisał że robi jak mi się grzała piasta i łożysko nowe
mi padło to potem dokręciłem i znowu się grzało a jak to dokręciłem tymi 200 nm to już nie
a co to za kolega niech to pozostanie tajemnicą bo on tu jest nie lubiany
ja tam nikomu nie każe tak robić polska wolny kraj moje auta i te które robię tak dokręcam
i jest dobrze to znaczy od momentu jak tak traktuje łożyska nie było skuchy
a wcześniej bywały
gdzie tu logika -może chodzi o dobór materiałów na łożyska bo są już wstępnie tak zwane
postarzane -coby długo nie pochodziły |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |10 Lut 2012|, 2012 08:07
|
|
|
| pepicosi napisał/a: | może chodzi o dobór materiałów na łożyska bo są już wstępnie tak zwane
postarzane | - chodzi o przygotowanie piasty - jak tego nie zrobisz, to obciążenia nacisku śruby zamiast na piastę idą na łożyska - podstawowy błąd bardzo wielu mechaników z "doświadczeniem". |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |10 Lut 2012|, 2012 08:41
|
|
|
ta i powiedział co wiedział wiesz co to jest prasa czy nie ?
bo chyba nie - tak składamy na nie wyczyszczone części i z starym smarem bo szkoda nowego i wyszło szydło z worka
dlaczego padają łożyska w scorku
nie widziałeś nigdy jak ja robię to czemu zakładasz że ty robisz to poprawnie a ktoś robi byle jak ?
wiesz już mi się nie chce dalej tłumaczyć tego tobie bo ty chyba świat widzisz bardziej skomplikowanie niż ja
dobra ja już kolejny raz odpuszczam bo nie ma po co
więcej się piast sprzeda i tyle
to zrób prosty test łorginalną piastę łożyska potraktuj młotkiem i nowe zakupione łożysko tak samo
efekt jest oczywisty może to do ciebie trafi |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |