|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Opinie o dodatkach do paliw |
| Autor |
Wiadomość |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |29 Sty 2012|, 2012 19:53
|
|
|
| lukas2 napisał/a: | | Paliwo w miarę pewne | - tak |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
lukas2
Mk2 rulez

Auto: '92 2.0 sedan i '96 2.3 sedan
|
Wysłany: |29 Sty 2012|, 2012 19:58
|
|
|
| No z tym jest problem dlatego napisałem że w miarę pewne. Wolę tankować na orlenie niż gdzieś na pojedyńczej stacji. Raz kupiłem 5 do kosiarki na wioskowej stacji to nawet kosiarka (do trawy) odpalać nie chciała. |
_________________ Jest:
Scorpio 2.0 DOHC 1992r
Scorpio 2.3 1996
Było
Scorpio 2.0 ohc 1985r |
| Ostatnio zmieniony przez lukas2 |29 Sty 2012|, 2012 20:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |29 Sty 2012|, 2012 20:14
|
|
|
a ja uważam że nie ma pewnego paliwa w kraju
[ Dodano: |29 Sty 2012|, 2012 20:14 ]
tylko pytanie jest takie ile tego paliwa w paliwie jest a reszta to dodatki |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |29 Sty 2012|, 2012 20:20
|
|
|
| pepicosi napisał/a: | a ja uważam że nie ma pewnego paliwa w kraju
[ Dodano: |29 Sty 2012|, 2012 20:14 ]
tylko pytanie jest takie ile tego paliwa w paliwie jest a reszta to dodatki | Przedostatnie tankowanie na Orlenie bylo tym "pewnym"paliwem i czekalem tylko kiedy je wyjezdze A skumalem o co biega z slabymi osiagami i podwyzszonym spalaniem po paru rozmowach z znajomymi ktorzy tankowali w tym samym czasie .Nastepne zapelnienie baku i po ok 2km cudowna odmiana |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
lukas2
Mk2 rulez

Auto: '92 2.0 sedan i '96 2.3 sedan
|
Wysłany: |29 Sty 2012|, 2012 20:58
|
|
|
| U mnie na wsi też był jakiś wałek nw orlenie. Ja zatankowałem 40 litrów o 18 a o 18:30 jakieś 2 czy 3 auta się zatankowały i pogasły w pobliżu stacji. Zamknęli dystrybutory od 95 i ON na jakieś 3 dni. Podgadałem gościa ze stacji że podobno jakaś woda. Placowy mi powiedział bo pani w kasie nicsię nie stało, a ja 2 tankowanie po kapitalce i bądź mądry czy spuszczać czy co. O nic nie wyszło. Scorpio elegancko se chodził na tym pliwie. Tak więc napraweę nie wiewz co tankujesz to fakt, tylko że w razie czego wystatczyło by podać godzinę tankowania z datą i paragonu nie trza mieć. A na pojedynczych stacjach dochodź swoich racji. Gaz z Shella też raz kombinowałem jak w atmosferę póścić. Nie dało się na tym jeździć |
_________________ Jest:
Scorpio 2.0 DOHC 1992r
Scorpio 2.3 1996
Było
Scorpio 2.0 ohc 1985r |
| Ostatnio zmieniony przez lukas2 |29 Sty 2012|, 2012 21:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |30 Sty 2012|, 2012 13:36
|
|
|
| lukas2 napisał/a: | | Kiedyś niezastąpionym dodatkiem był denaturat. Też wiąże wodę jeżeli ta znajduje się w zbiorniku. |
nie wiaze bo ma za duzo wody i nie jest juz w stanie zwiazac wode i jednoczesnie stworzyc mieszanine z benzyna - rozwarstwia sie po jakims czasie i moze powdowoac korozej zbiornika dlatego zalecaja wlac alkohol ale odwodniony - etanol odwodniony jest bardzo drogi wiec najblizsze sensowne to albo metanol 100% albo izopropoanol bezwodny - jak ktos ma noz na gardle to moze wlac butelke dykty i butelke acetonu (pol litra na pol litra) bo aceton tez wiaze wode ale "obniza oktany" - tyle ze i metanol i aceton moga powodowac korozje wiec nie jest zalecane dlugie trzymanie takiej mieszaniny w baku i przewodach - wniosek dosc prosty - izopropanol wydaje sie byc najbezpieczniejszym srodkiem do usuwania wody z ukladu paliwowego http://pl.wikipedia.org/wiki/Izopropanol "Ze względu na mieszalność z wodą stosowany jest jako dodatek do paliw w celu zwiększenia rozpuszczalności w nich wody i zapobiegania powstawania korków lodowych w przewodach paliwowych." cena 15zl za litr - http://allegro.pl/1l-ipa-...2070536627.html - wyjdzie taniej niz jakikolwiek odwadniacz... wlac litra i po klopocie.
BTW
problemem jest nie tylko woda ale bakterie znajdujace sie w starszym paliwie (starsze zbiorniki zazwyczaj maja z tym najwiecej problemow) - alkohol dezynfekuje zbiornik |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |30 Sty 2012|, 2012 13:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |30 Sty 2012|, 2012 14:19
|
|
|
| pandy napisał/a: | | nie wiaze bo ma za duzo wody i nie jest juz w stanie zwiazac wode i jednoczesnie stworzyc mieszanine z benzyna | - alkohol etylowy wiąże się z wodą bez ograniczeń, tworząc mieszaninę w dowolnej proporcji (kwestia jej późniejszego spalenia to już inna sprawa, ale nasze silniki poradzą sobie z niewielką ilości nawet 30% roztworu). a w czasie jazdy otwarte baki, jakie są w scorpio, bez problemów wymieszają benzynę z etaanolem i wodą.
etaanol 100% jest trudny do uzyskania, ponieważ około 6% wody z roztworu etylowego nie można wyciągnąć za pomocą zwykłej destylacji, ale nie ma to związku z jego mieszalnością w niższych stężeniach - widziałeś kiedyś rozwarstwioną wódkę?
[ Dodano: |30 Sty 2012|, 2012 14:23 ]
| pandy napisał/a: | | moze powdowoac korozej zbiornika dlatego zalecaja wlac alkohol ale odwodniony | - ani etanol, ani woda nie powodują korozji, tylko tlen, a woda może być co najwyżej katalizatorem reakcji. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |30 Sty 2012|, 2012 15:13
|
|
|
| bingo napisał/a: | | pandy napisał/a: | | nie wiaze bo ma za duzo wody i nie jest juz w stanie zwiazac wode i jednoczesnie stworzyc mieszanine z benzyna | - alkohol etylowy wiąże się z wodą bez ograniczeń, tworząc mieszaninę w dowolnej proporcji (kwestia jej późniejszego spalenia to już inna sprawa, ale nasze silniki poradzą sobie z niewielką ilości nawet 30% roztworu). a w czasie jazdy otwarte baki, jakie są w scorpio, bez problemów wymieszają benzynę z etaanolem i wodą.
etaanol 100% jest trudny do uzyskania, ponieważ około 6% wody z roztworu etylowego nie można wyciągnąć za pomocą zwykłej destylacji, ale nie ma to związku z jego mieszalnością w niższych stężeniach - widziałeś kiedyś rozwarstwioną wódkę?
[ Dodano: |30 Sty 2012|, 2012 14:23 ]
| pandy napisał/a: | | moze powdowoac korozej zbiornika dlatego zalecaja wlac alkohol ale odwodniony | - ani etanol, ani woda nie powodują korozji, tylko tlen, a woda może być co najwyżej katalizatorem reakcji. |
http://en.wikipedia.org/w...el#Distillation
"For the ethanol to be usable as a fuel, the majority of the water must be removed. Most of the water is removed by distillation, but the purity is limited to 95-96% due to the formation of a low-boiling water-ethanol azeotrope with maximum (95.6% m/m (96.5% v/v) ethanol and 4.4% m/m (3.5% v/v) water). This mixture is called hydrous ethanol and can be used as a fuel alone, but unlike anhydrous ethanol, hydrous ethanol is not miscible in all ratios with gasoline, so the water fraction is typically removed in further treatment in order to burn in combination with gasoline in gasoline engines.[22]"
http://www.epiphergy.com/...ous_Ethanol.pdf
oczywiscie zartujesz Bingo z ta wodka (czyli mieszanina jednorodna etanolu i wody) - do osuszania zbiornika zaleca sie uzycie bezwodnego etanolu ktory jest drogi - oczywiscie wyzsze stezenia mozna uzyskac robiac destylacje po dodaniu benzenu czy np po chemicznym zwiazaniu wody srodkiem silnie higroskopijnym (np palone wapno CaO itp)
Napisalem by zamiast dykty uzyc albo metanolu bo latwo osiagalny jest 100% ( i szybko wyjezdzic ze wzgledu na korozyjne dzialanie metanolu) albo izopropanolu - dykta sie nada pod warunkiem wymieszania z acetonem ktory tez rozpuszcza wode i miesza sie benzyna.
Co do korozji - dlaczego pojecie korozja zawezasz wylacznie do stopow zelaza?
"Methanol, just like ethanol, contains soluble and insoluble contaminants.[9] These soluble contaminants, halide ions such as chloride ions, have a large effect on the corrosivity of alcohol fuels. Halide ions increase corrosion in two ways; they chemically attack passivating oxide films on several metals causing pitting corrosion, and they increase the conductivity of the fuel. Increased electrical conductivity promotes electric, galvanic, and ordinary corrosion in the fuel system. Soluble contaminants, such as aluminum hydroxide, itself a product of corrosion by halide ions, clog the fuel system over time.
Methanol is hygroscopic, meaning it will absorb water vapor directly from the atmosphere.[1] Because absorbed water dilutes the fuel value of the methanol (although it suppresses engine knock), and may cause phase separation of methanol-gasoline blends, containers of methanol fuels must be kept tightly sealed."
http://en.wikipedia.org/w...ion_engine_fuel
korozja to termin znacznie szerszy, obejmujacy nie tylko stopy zelaza czy ogolnie metale ale tez np tworzywa sztuczne.
Ogolny wniosek jest taki ze naprawde najbezpieczniej jest uzyc butanolu albo izopropanolu - izoproponaol czyli popularna IPA dostepny jest bez problemu za relatywnie atrakcyjna cene (w porownaniu do firmowych dodatkow odwadniajacych paliwo) - litr za 15 zl to dopowiednik 3 - 4 butelek firmowych specyfikow po 20zl - zreszta polecam sprawdzenie tzw MSDS takich specyfikow - podany jest tam sklad specyfiku np preparat kleen flo
http://allegro.pl/dodatek...2080566622.html i co my tam mamy - izopropanol, ksylen, etylobenzen za http://www.kleenflo.com/en/msds/409.pdf
a dokladnie:
SECTION II-HAZARDOUS INGREDIENTS OF MATERIAL
Ingredients - Concentration
2-propanol - 60-100%
Dimethylbenzene - 10-30% (ksylen)
Ethyl benzene - 1-5%
jak widac po skladzie to po prostu techniczny izopropanol - 150ml za 9zl albo 1000ml za 15zl |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |30 Sty 2012|, 2012 15:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |30 Sty 2012|, 2012 19:36
|
|
|
wikipedia nie jest źródłem wiedzy, bardzo sporajej częśc to albo bzdury, albo tylko płytko liźnięty temat
co do korozji - oczywiście, że korozja to nie tylko utlenianie, ale mówimy tu o konkretnych dwóch materiałach - stali z której jest zrobiony zbiornik i wodzie, wiec chyba nie próbujesz podciągną pod to np. erozji skał, które też są erozją ...
pandy, kolejny temat, w którym coś próbujesz powiedziec nie mając odpowiedniej wiedzy, a jedynie liźniętą wiki. nie bdę dyskutował dalej wtym, jak i w innych tematach z toa, ale proszę cię o jedno - nie wprowadzaj ludzi w błąd opierając się tylko na wiki i niewielkim rozeznaniu tematu czy też wiedzy na temat najprostszych zjawisk fizycznych i chemicznych z poziomu szkoły podstawowej
i z mojej strony koniec. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |30 Sty 2012|, 2012 21:13
|
|
|
| bingo napisał/a: | | wikipedia nie jest źródłem wiedzy, bardzo sporajej częśc to albo bzdury, albo tylko płytko liźnięty temat |
Wybacz Bingo ale powielasz opinie dziennikarzy ktorzy ujmijmy to oglednie sa na bakier z wiedza. Wikipedia jest wartosciowym zrodlem - masz link do opracowania wiec jesli potrzebujesz detali idziesz do linku, zreszta podalem linki do wersji angielskiej a te sa zazwyczaj znacznie lepsze niz polskojezyczne.
| bingo napisał/a: |
co do korozji - oczywiście, że korozja to nie tylko utlenianie, ale mówimy tu o konkretnych dwóch materiałach - stali z której jest zrobiony zbiornik i wodzie, wiec chyba nie próbujesz podciągną pod to np. erozji skał, które też są erozją ...
|
w ukaldzie paliwowym masz rozne materialy - nie wiem dlaczego uparles sie na stal i ograniczasz korozje do zbiornika
| bingo napisał/a: |
pandy, kolejny temat, w którym coś próbujesz powiedziec nie mając odpowiedniej wiedzy, a jedynie liźniętą wiki. nie bdę dyskutował dalej wtym, jak i w innych tematach z toa, ale proszę cię o jedno - nie wprowadzaj ludzi w błąd opierając się tylko na wiki i niewielkim rozeznaniu tematu czy też wiedzy na temat najprostszych zjawisk fizycznych i chemicznych z poziomu szkoły podstawowej
i z mojej strony koniec. |
Bingo - nie rozumiem dlaczego odwracasz kota ogonem, zarzucasz mi niewiedze a sam nie odniosles sie merytorycznie do tego co napisalem, na jakiej podstawie twierdzisz ze wikipedia nie jest zrodlem wiedzy, na jakiej podstawie sugerujesz ze nie mam podstawowej wiedzy na temat najprostrzych zjawisk fizycznych i chemicznych z poziomu szkoly podstawowej - po tym jak sie zachowales nie zalezy mi czy sie obrazisz czy nie ale zwyczajnie nie chcesz przyznac sie do tego ze nie wiesz o czym napisalem i w tej chwili uzywajac argumentow osobistych i odwolujac sie do swojego autorytetu probujesz odbic pileczke sugerujac ze jestem nieukiem. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |31 Sty 2012|, 2012 19:57
|
|
|
| ciekawe jakie są dodatki w dieslu ( pewnie woda albo inny szajs ) bo znów mi zamarzło to badziewie . co za syf . ciekawe czy firma zwróci mi za zgrzewkę denaturatu . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |