|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Auto pokolizyjne a WK |
| Autor |
Wiadomość |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 21:13 Auto pokolizyjne a WK
|
|
|
Witam
Zacznę od początku .
Kupiłem sobię madzię w sierpniu , miała lekko uszkodzony tył (zderzak , klapa zagieta,lampy tylnie , wgniecony pas tylni ) , Auto jak kupowałem było całkowicie jezdzące , elementy typu podłuznice itp, nie tkniete . Policja po kolizji dla goscia od którego auto kupiłem nie zabrała dowodu rej, mam ważne badanie tech , okresowe w dowodzie , mam wazne OC . I jest problem z rejestracją w WK .
Błedem pewnie było to ze wpisałem w umowie ze jest uszkodzony (po kolizji) i zapłaciłem skarbówke od 7000 zł. a nie od 11000 jako dowód załączyłem zdjecia auta .
I poszedłem do WK , a facetka w okienku powiedziała ze mi nie da tablic bo auto musi miec badania dodatkowe , mimo to ze mam wazne w dowodzie . i sam dowód nie jest zabrany przez policje , czy mają prawo mnie wysłac jezeli mam wazne badanie i policja nie zabrała dowodu ?
druga sprawa to czy kazda stacja wykonuje takie badanie czy musi to byc jakaś specjalna ?
miał ktoś doczynienia z takimi badaniami po kolizji , lub zarejestrował auto bez tych dodatkowych badań ?
Pozdr. |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 21:39
|
|
|
Kolega mial podobny przypadek,WK jako reprezentant bodajze starosty-wa ma takie prawo,wyklocanie nic nie dalo .Na diagnostyce problemu zadnego nie bylo poniewaz uszkodzenia byly powierzchowne,zaplacil chyba tyle co za przeglad i po sprawie.Ale znajac sposoby dzialania naszych WK i ich swobodne interpretacje przepisow to moze nie dotyczyc akurat Twojego WK |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 21:41
|
|
|
po pierwsze było napisane w umowie co był uszkodzone
takie badanie to 20 pln za każdą niesprawną rzecz
tylko w tym wypadku to nie wiadomo co
to może powiedz że był silnik skrzynia
a nie ze po kolizji
olej to pośmigaj jeszcze i zrób badanie techniczne nowe i wtedy wparujesz z nowymi badaniami i ci mogą naskoczyć
[ Dodano: |30 Gru 2011|, 2011 21:44 ]
teraz doczytałem ludzie to aż się proszą i potem dostają
po coś pisał że po kolizji uszkodzone i tyle
a teraz to se umowę przepisz lub badanie zrób |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 21:46
|
|
|
pepicosi,
mam wpisane w umowie ze (uszkodzony tył -Po kolizji )
Co do jezdzenia to nikt nie doczepi sie przy kontroli , albo tfu stluczki ze pojazd był uszkodzony a jezdzi ?
badanie mam do 29.04 .2012 także mogłbym poczekać , ale jezeli zrobię zwykłe nowe badanie do dowodu z pieczątką to niby to cos da ? czy bedzie dalej tolerowane jako zwykłe okresowe ? a kazą i tak zrobic te po kolizyjne ?
[ Dodano: |30 Gru 2011|, 2011 21:47 ]
| pepicosi napisał/a: | | se umowę przepisz |
myślałem intensywnie nad tym , ale czy skarbówka sie nie doczepi jezeli tam byłem z umową ze uszkodzony tył ?
Co do pisania w umowie wogóle o tym nie myslałem w chwili zakupu ze potem moze byc problem z rejestracją sprzedający podpuscił mnie zeby wpisać to sie podatku mniej zapłaci bo uszkodzny , wolałbym zapłacic jednak od 11 tyś , te 2 % niz teraz biegać za badaniami ... swoją drogą jezdzę juz 3 miesiace i miałem jedną kontrolę policyjną , tylko ze nie pytali o umowę , bo by było nie miło .
Pomyślałem jeszcze nad takim czymś zeby np. spisać umowę darowizny na siostrę ze jej oddałem auto , to jezeli ona pójdzie z umową midzy mną a siostrą to też bedzie problem jezeli na tej drugiej umowie nie bedzie wpisane ze jest uszkodzony samochód ? tylko kurcze chyba potrzbna jest tez umowa midzy mną a tamtym co mi sprzedał wiec i tak zobaczą ze wpis jest tylko czy każa robic badanie jezeli na drugiej nowej umowie miedzy innymi juz włascicielami nie bedzie nic o uszkodzeniach ? |
Touran 2004 1,6 FSI . |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |30 Gru 2011|, 2011 21:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 21:51
|
|
|
no niestety tak to jest
maja jak najbardziej prawo skierowac Cie na badania, malo tego powiedzial bym ze to jest obowiazek.
masz np sytuacje ze ktos robi przeglad i po 2 mies ma wypadek, sprzedaje uszkodzony samochod ale przeglad teoretycznie wazny mimo ze samochod uszkodzony.
wiec jak sie wpisuje jakiekolwiek uszkodzenie w umowe trzeba sie liczyc z tym skieruja na badania dodatkowe.
zrobi to kazda stacja wiec tu bez obaw.
kolega mial przypadek ze tez sie bal wpisac mniejsza kwote w umowe i PCC(niz rynkowa chociaz samochod kupil dosc tanio) wiec wykombinowal z wpisem o uszkodzeniach. sprzedajacy tydzien przed sprzedaniem mu samochodu zrobil przeglad a kolega musial jeszcze raz go robic tydzien pozniej oszczednosci na podatku byly zadne
wiec warto to przemyslec i nie kombinowac ew wpisywac wartosc w umowe jaka samochod rzeczywiscie ma bez patrzenia na tabelki i inne takie. US jak sie nie zgadza niech wezwie rzeczoznawce ktory powie czy masz doplacic podatek czy nie. ale to trzeba byc pewnym ze wartosc samochodu rzeczywiscie jest taka a nie kupic 2 letni samochod za 50 tys i wpisac 5 tys bo to nie przejdzie |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
| Ostatnio zmieniony przez sobolaqe |30 Gru 2011|, 2011 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 21:54
|
|
|
| Pomyślałem jeszcze nad takim czymś zeby np. spisać umowę darowizny na siostrę ze jej oddałem auto , to jezeli ona pójdzie z umową midzy mną a siostrą to też bedzie problem jezeli na tej drugiej umowie nie bedzie wpisane ze jest uszkodzony samochód ? tylko kurcze chyba potrzbna jest tez umowa midzy mną a tamtym co mi sprzedał wiec i tak zobaczą ze wpis jest tylko czy każa robic badanie jezeli na drugiej nowej umowie miedzy innymi juz włascicielami nie bedzie nic o uszkodzeniach ? |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 21:57
|
|
|
| no dobra jezeli zrobie przeglad to nie przedłuza mi waznosci w dowodzie ? tylko bede płacił 2 razy ? raz za okresowe a raz za dodatkowe ? |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 22:02
|
|
|
jak pan policjant ci zabierze to za każdą usterkę się płaci 20 pln
jeszcze tak było ze 2 lata temu
jeszcze się spytam to u wasz chcą skarbówki ??w WK ???
[ Dodano: |30 Gru 2011|, 2011 22:04 ]
PS albo się pisze parę umów i te odpowiednie się okazuje tam gdzie trzeba
co prawda ja mam dobry wk i mi ostatnio nawet mrugała pani jak mercedesa do afryki sprzedałem abym umowę przepisał
[ Dodano: |30 Gru 2011|, 2011 22:08 ]
| kondzio508 napisał/a: | | to cos da ? czy bedzie dalej tolerowane jako zwykłe okresowe ? a kazą i tak zrobic te po kolizyjne ? | -da bo zrobiłeś nowe już jakiś okres po kolizji i auto jest sprawne
śmigaj na tych blachach co masz ja tam śmigam jak widać można |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 22:08
|
|
|
nie niechca skarbówki , ale jak byłem w skarbówce przeciez z umową to co nie robią xsero ? przeciez mogą poruwnać umowy wszystkie gdzie byłem , nawet oc jak wymiawiałem w mtu poprzednie to xsero umowy wysłałem .. wiec nie wiem czy to takie proste sobie z inna umową isć
[ Dodano: |30 Gru 2011|, 2011 22:10 ]
| pepicosi napisał/a: | | da bo zrobiłeś nowe już jakiś okres po kolizji i auto jest sprawne |
ale to tak prawnie jest ? czy trzeba bedzie stać i sie z urzedniczką upierać ze to juz robione po kolizji itp.. bo ona bedzie twierdziała ze to nie taka forma badan jak ona sobie by chciała . moze jakies zaswiadczenie im potrzebne a nie pieczątka w dowodzie ? |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |30 Gru 2011|, 2011 22:14
|
|
|
| kondzio508 napisał/a: | | przeciez mogą poruwnać umowy wszystkie gdzie byłem | - tak to ja już bym dawno popłynął ile razy umowa gdzieś mi przepadła
to się nową spisało
bo ja notorycznie nie rejestruje aut na siebie bo mi się fajniej na tych poprzednich tablicach śmiga nie trąbią i wpuszczają wszędzie
[ Dodano: |30 Gru 2011|, 2011 22:16 ]
jak widać co wydział to inne obyczaje są i u mnie zawsze można się dogadać
nawet do domu dzwonią jak jest komornik nad autem |
|
|
|
 |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |31 Gru 2011|, 2011 00:07
|
|
|
z porownywaniem umow roznie bywa, jak nikt nie podkabluje to spokojnie.
ja tez z dwa lata jezdzilem na blachach kolegi az mi szybe wybili w mk1 i policja do kolegi zadzwonila ze radiowoz pilnuje jego samochodu(ktorego dwa lata juz nie mial to w koncu przepisalem umowe i przerejestrowalem
ale znam przypadek gdzie gosc niechcac placic kary jakiejs spisal nowa fikcyjna umowe i to wyszlo w trakcie jakiejs kontroli.
sprawa skonczyla sie na policji jak urzedy porownaly umowy.
wiec lepiej uwazac |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |31 Gru 2011|, 2011 00:13
|
|
|
| Cytat: | | I poszedłem do WK , a facetka w okienku powiedziała ze mi nie da tablic bo auto musi miec badania dodatkowe , mimo to ze mam wazne w dowodzie . i sam dowód nie jest zabrany przez policje , czy mają prawo mnie wysłac jezeli mam wazne badanie i policja nie zabrała dowodu ? |
Zażądaj tego na piśmie |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |31 Gru 2011|, 2011 01:03
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | Cytat: | | I poszedłem do WK , a facetka w okienku powiedziała ze mi nie da tablic bo auto musi miec badania dodatkowe , mimo to ze mam wazne w dowodzie . i sam dowód nie jest zabrany przez policje , czy mają prawo mnie wysłac jezeli mam wazne badanie i policja nie zabrała dowodu ? |
Zażądaj tego na piśmie |
No i dostanie decyzję o skierowaniu na badania techniczne dodatkowe z Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym, rozdział 3, art 81, ust 11, pkt 2b, i tyle tylko zyska, że wkurzy niepotrzebnie kogoś, kto będzie musiał mu to niepotrzebnie wypisać. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |31 Gru 2011|, 2011 09:29
|
|
|
| Boni napisał/a: | | wkurzy niepotrzebnie kogoś |
Chyba jesteś bardzo wyczulony na dobre samopoczucie urzędoli
Moim zdaniem mają być grzeczni , kompetentni i śmigać poniżej lamperii
Zażądanie odpowiedzi na piśmie często zniechęca przemądrzałych biurokratów do piętrzenia wyimaginowania trudności
Jeżeli zażądają czegoś niepotrzebnie , mogą ponieść konsekwencje swojej głupoty |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |31 Gru 2011|, 2011 10:29
|
|
|
Wpisal uszkodzone po kolizji =wiec istnieje uzasadnie przeprowadzenia takiego badania i mysle ze to wystarczy |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |