$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Prosba o pomierzenie napiec na wejsciu i wyjsciu HBC do CC
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prosba o pomierzenie napiec na wejsciu i wyjsciu HBC do CC
Autor Wiadomość
pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |18 Gru 2011|, 2011 13:24   Prosba o pomierzenie napiec na wejsciu i wyjsciu HBC do CC

Witam,

Poszukuje wartosci napiec na wejsciu i wyjsciu HBC przy roznych ustawieniach predkosci nawiewu.
Dokladnie interesuje mnie wartosci napiecia na wejsciu control signal T1 i control signal T2 wzgledem masy oraz roznicowo (pomiedzy T1 i T2) podobnie na wyjsciach +-VE HBC wzgledem masy i roznicowo.

czyli reasumujac:

T1 wzgledem T2
T1 wzgledem GND
T2 wzgledem GND

+VE wzgledem -VE
+VE wzgledem GND
-VE wzgledem GND

powiedzmy dla wylaczonego nawiewu, min, w srodku i max.

Nie mam mojego Scorpio wiec niestety nie moge pomierzyc.

Cel: stworzyc zamiennik HBC w technice PWM

terminologia sygnalow wzieta z:
http://www.fordscorpio.co.uk/hbc.pdf

A... i po chwili przypomnialo mi sie - czy HBC bez climatronica ma takie same zlacza jak HBC do wersji z climatroniciem?
Ostatnio zmieniony przez pandy |18 Gru 2011|, 2011 16:14, w całości zmieniany 2 razy  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Gru 2011|, 2011 14:26   

pandy napisał/a:
czy HBC bez climatronica ma takie same zlacza jak HBC do wersji z climatroniciem?
zdaje się że HBC to tylko w climatronie, w manualnej normalne oporasy.

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |19 Gru 2011|, 2011 15:20   

Nie wszystkie maja T1 i T2 , są wersje z jednym kablem.

pandy, te pomiary chcesz na podpiętym układzie (sygnał sterujący) i podpiętym silniku wentylatora (sygnał wyjściowy) czy w stanie rozłączonym ?

P.S. PWM na jaką częstotliwość planujesz ?

Reader

pandy 

Wysłany: |19 Gru 2011|, 2011 16:40   

Reader napisał/a:
Nie wszystkie maja T1 i T2 , są wersje z jednym kablem.

pandy, te pomiary chcesz na podpiętym układzie (sygnał sterujący) i podpiętym silniku wentylatora (sygnał wyjściowy) czy w stanie rozłączonym ?

P.S. PWM na jaką częstotliwość planujesz ?

Podpiety - tak naprawde to nie wiem czy Ford uzyl interfejsu roznicowego na wejsciu i polmostek H na wyjsciu - na jedno i drugie wskazywalaby terminologia w opisie HBC.

Zakladam ze impedancja wejscia dla sterujacych bedzie na poziomie kilkuset omow - kilku kiloomow coby uporac sie z zakloceniami i ewentualnymi zmianami impedancji kabli, co do wyjscia to spodziewam sie maks pojedycznych omow.

Cieszylbym sie gdyby to bylo niesymetryczne - wtedy odpada kilka rzeczy i mozna po prostu uzyc TL494 do sterowania silnikiem (bo takie mam zalozenie by uzyc popularny uklad z PWM - albo 494 albo SG3524, nie uzywac uC, w miare mozliwosci nie uzywac wiecej niz 1 ukladu scalonego i dac mosfety typu IRFP240 na wyjsciu z wykrywaniem pradu coby wylaczyc silnik jakby zdechlo lozysko)

Czestotliwosc PWM na tyle niska by to nie wylo, konstrukcja silnika nie nadaje sie do sterowania powyzej 20kHz bo straty na prady wirowe beda tylko niepotrzebnie grzac wirnik - tak wiec pewnie cos kolo 300 - 500Hz maks.

[ Dodano: |19 Gru 2011|, 2011 16:42 ]
Struna napisał/a:
pandy napisał/a:
czy HBC bez climatronica ma takie same zlacza jak HBC do wersji z climatroniciem?
zdaje się że HBC to tylko w climatronie, w manualnej normalne oporasy.

powiedzmy ze uzywam HBC jako nazwy na cos dzieki czemu zmienia sie predkosc obrotowa silnika - jak wygladaja wtyczki identycznie czy sa rozne ?
Ostatnio zmieniony przez pandy |19 Gru 2011|, 2011 16:45, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Gru 2011|, 2011 18:35   

pandy napisał/a:
cos dzieki czemu zmienia sie predkosc obrotowa silnika
no tak, oporasy tez to robią, tyle że skokowo - a o to chyba raczej nie chodzi, czy może o to też pytasz ?

pandy 

Wysłany: |19 Gru 2011|, 2011 18:39   

generalnie to chodzi mi o wtyczki i gniazdka - nie mam uszkodzonego HBC, na razie mam idee by nie uprawiac druciarstwa tylko by modul byl przezroczysty z punktu widzenia samochodu - odpinasz HBC orginalny, wpinasz zamiennik, nie ma ciecia wiazek. Zastanawialem sie czy np Ford nie zrobil sterowania po tej samej wiazce i z tymi samymi wtyczkami to kupilbym sobie na aledrogo modul z rezystorami i pod niego robil mechaniczna czesc zamiennika.

Odpowiedz do tematu