|
CO TO ZA PRZELACZNICZKI I INNE PSZTYCZKI ? |
| Autor |
Wiadomość |
rad [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 22:08 CO TO ZA PRZELACZNICZKI I INNE PSZTYCZKI ?
|
|
|
Witam
Posiadam w samochodzie cos co mnie nurtuje a nie wiem co to jest.
np.
na tunelu tuz nad przyciskami do grzania foteli jest taki czerwony wlacznik , piorunek w prostokacie , do czego to sluzy ?
posiadam tez lusterko z jakims wlacznikiem , jak wlacze to sie swieci na zielono dioda, a na lusterku napisane jest AUTO , tego tez nie moge ogarnac co to jest .
Tu gdzie nogi pala sie wszedzie swiatla. jak to wylaczyc ?
Jezeli ktos wie co to jest to bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam
rad |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 22:13
|
|
|
| rad napisał/a: | | na tunelu tuz nad przyciskami do grzania foteli jest taki czerwony wlacznik , piorunek w prostokacie , do czego to sluzy ? |
odłącza zasilanie do uchylania tylnych szyb i innych bajerów na prąd co są z tyłu
| rad napisał/a: | | posiadam tez lusterko z jakims wlacznikiem , jak wlacze to sie swieci na zielono dioda, a na lusterku napisane jest AUTO , tego tez nie moge ogarnac co to jest . |
masz lusterko elektrycznie ściemniane, jak świeci się zielona dioda to lusterko powinno się ściamniać w zależności od różnicy natężenia światła przed i za samochodem
| rad napisał/a: | | Tu gdzie nogi pala sie wszedzie swiatla. jak to wylaczyc ? |
zamknąć drzwi i czekać 20 sekund/ włączyć silnik/ zamknąć drzwi z pilota |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
rad [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 22:17
|
|
|
| marcin napisał/a: | | zamknąć drzwi i czekać 20 sekund/ włączyć silnik/ zamknąć drzwi z pilota |
Dzieki za odpowiedz , juz wszystko wiem,
a nie da sie tych swiatelek kompletnie wylaczyc aby nie swiecily ?
bo do tego z tymi dzwiami to juz doszedlem |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

|
Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 22:21
|
|
|
| rad napisał/a: | | a nie da sie tych swiatelek kompletnie wylaczyc aby nie swiecily ? |
mozesz wyjąć żarówki [ uwaga!! grzeją sie jak cholera, ja się poparzyłem] musisz joge trenować, zeby dobrać się do tego po stronie kierowcy, reszta ujdzie
nie znam innego sposobu, jak ktoś ma to byłbym wdzięczny
edit: za długo pisałem tego posta |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
 |
rad [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 22:26
|
|
|
Dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam
[ Dodano: 2005-09-06, 22:34 ]
ahaaaaa.
jeszcze jedno , komputer mam 3 przyciski , jednym zmieniam to co mi wyswietla w desce , i mam jeszcze 2 oznaczone jakimis literkami , do czego one sa ?
SOrry za moze i glupie pytania , ale nie wiem do czego to bo jak wciskam to chyba sie nic nie dzieje.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 02:09
|
|
|
| przełaczanie wersja angielska europejska czy li mile/km itp i ostatni r- reset. bywa ze to nie dziala. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

|
Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 07:03
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | r- reset. bywa ze to nie dziala |
trzeba przycisnąć [chyba] 3 sekundy i jest reset [u mnie działa],
trzeba jeszcze wiedzieć, że nie wszystkie dane są zerowane, nie resetuje ilości kilometrów do wyczerpania baku i temperatury
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | przełaczanie wersja angielska europejska czy li mile/km |
przy termometrze stopnie C. na F. i F. na C. |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 07 Sie 2005 Skąd: Skarżysko-Kam
|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 00:29
|
|
|
A ja mam pytanie też odnośnie deski rozdzielczej.
Mianowicie: po zdjęciu tego wielkiego plastiku (czarna osłona) z jednej i drugiej strony nad pokrętłami po lewej od świateł a po prawej od nadmuchu wystają takie jak by oprawki na żarówki i przypięte są do nich wtyczki. Niewiem ale jakoś nie widze żeby do czegoś służyły i niewiem kompletnie co to jest a w książce "sam naprawiam" nie pisze wogóle że takie coś jest.
Wie ktoś może co to i do czego to służy?
Aa i jeszcze chyba upaliłem bezpiecznik oglądając co to i podpinając bo nie świecą mi sie halogeny, podświetlenie liczników i radia.
Mój model dziwny wogóle jest jakiś. 1991r czerwiec 2.0 Ghia wyposażenie standardowe bez bajerów.
Aa i jeszcze jedno: Skorpiony miały detektor światła albo coś w tym rodzaju? bo w świetle nie świeci sie zegarek pod sufitem. |
_________________ .
. TOS*65KH
.
. Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 00:35
|
|
|
Ghia to nie moze byc standardowe bez bajerow. W Ghia wlasnie jest najwiecej bajerow |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 00:38
|
|
|
A możliwe że są ale ja go dopiero odkrywam. Narazie mnie kopnął prąd w fotelu i zatrzasnąłem sie w bagażniku
I jak na razie odkrywając pale bezpieczniki dlatego z takim troche strachem podchodze do niego.
Ale co to może być te coś na plastiku od deski? |
_________________ .
. TOS*65KH
.
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 00:44
|
|
|
| O ile CIe zrozumialem to chodzi Ci o właczniki podgrzewania szyb (przod/tył) |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 00:51
|
|
|
niee, co dziwne to wygląda od tyłu jak oprawka na żarówke, dochodzi nawet wtyczka ale jeśli by to była żarówka to by sie świeciła albo przynajmniej dała wyjąć, a to jest na gorąco fabrycznie zalane.
A właśnie co ciekawe to są tego dwie sztuki,
= po lewej - zaraz nad pokrętłem od świateł w punkcie z namalowanym trójkątem wskazującym jakie światło jest wybrane
= po prawej stronie - nad pokrętłem wyboru siły nadmuchu też w takim okienku z namalowanym trójkątem wskazującym siłe dmuchania 1-3
Zawsze jak chce zdjąć plastik-osłone deski (osłaniającą liczniki pokrętła i guziki) to musze odpiąć te dwie wtyczki podające prąd do tych dziwnych oprawek
One są widoczne tylko od tylnej strony plastiku, z wierzchu widać tylko okienka z trójkącikiem pokazującym co jest wybrane na pokrętłach. |
_________________ .
. TOS*65KH
.
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 01:00
|
|
|
| Moze chodzi Ci o oprawki podswietlajace wlasnie ten trójkacik ? Swiatło przekazywane jest przez taki przezroczysty plastik. Te oprawki powinny wejsc wlasnie w ten czrny plastik (osłone deski) |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 01:14
|
|
|
A możliwe, pomalowane są na około białą farbą, tyle że nie za bardzo da sie je wyciągnąć
Wtyczka sie odpina ale ta oprawka nie chce wyjść, a na siłe się boje że połamie.
Niewiem może sie spaliły bo ta od nawiewu to sie wogóle nie świeci
a ta od świateł no świeci sie
A i możliwe że to oświetlenie to wychodziło by że światło nie idzie z pokrętła tylko z tej żarówki poprzez białe punkty na brzegu pokręteł.
Jak sie nie świecą liczniki to znaczy że bezpiecznik padł? a dziwne bo miernik pokazuje że jest przejście. Chyba posprawdzam za pomocą przekładania bo może jest w części przepalony tylko.
Nie podświetla mi sie też zapalniczka, może żarówka i nie świecą sie guziki od podnoszenia szyb (obok ręcznego) tyle że to są zespolone kasetki i nie bede ich otwierał |
_________________ .
. TOS*65KH
.
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 01:38
|
|
|
te wtyczki i oprawki z tyłu trójkącikow, to oczywiscie oprawki zarowek, podswietlaja wskazania pokreteł, o ile dobrze pamietam to w samym pokretle tez powinna byc zarowka podswietlajaca wnetrze pokretła, całe zegary powinny byc rownomierni e podswietlone, jak rowniez podswietlone powinny byc suwaki od ogrzewania
podswietlane sa rowniez graficzkui od ogrzewania szyby i przeciwmgielnych swiatel itp ( bodaj azrowkami własnie w tym plastiku z tyłu nad trojkątami, w samych wylacznikach po właczeniu azpalac sie powinna dioda pomaranczowa, we wszystkich przelacznikach od szyb blokad grzania siedzen itp powinno byc podswietlanie. czujnika oswietlenia nie ma natomiast moze byc tak ze podswietlanie zagarka zapala sie z właczeniem swiateł dopiero. Samam popielniczka jest podswietlana i szapalniczka osobno tez. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|