$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Brak CUT-OFF
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak CUT-OFF
Autor Wiadomość
Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:17   Brak CUT-OFF

Witam

Scorpio '95 , 2.0 8V

Problem nad którym się głowię od momentu posiadania Scorpio, nie daje mi spokoju.
Obserwując wskazania chwilowego spożycia paliwa , wnioskuję, że PCM nie wchodzi w tryb CUT-OFF przy hamowaniu silnikiem.
Zawsze pozostaje jakaś wartość , zależna od warunków, na poziomie średnio ~ 2L/100km.

Ponieważ pomysły powoli mi się kończą, mam pytanie czy ktoś może miał podobny problem i może sobie z nim poradził?

Co do tej pory wykluczyłem jako przyczyny:
- obwód AC
- obwód detekcji luzu (czujniki w skrzyni biegów i na pedale sprzęgła)
- obwód czujnika wspomagania
- okablowanie silnika, skrzyni biegów i podłużnicy
- TPS - stabilne wartości od ~15% do ~ 95%
- EGR
- lewe powietrze w okładzie dolotu
- szczelny układ wydechowy

Zauważyłem , podczas pracy systemu w trybie Close Loop:
- odpięcie MAF nic nie zmienia
- co ciekawe , usunięcie EBJ i mechaniczne podparcie przepustnicy dla poziomu wolnych obrotów spowodowało obniżenie wartości spalania chwilowego czyli jest wpływ ilości dostarczanego powietrza podczas hamowania silnikiem.

W trybie Open Loop nie robiłem testów.

Obecnie planuję podmianę PCM bo może ma soft zwichrowany (wszystko poza cut-off działa poprawnie).

Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki sugestie. :D

Reader
Ostatnio zmieniony przez Reader |2 Gru 2011|, 2011 19:48, w całości zmieniany 2 razy  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:47   

żeby cut-off działał to PCM MUSI wiedzieć że przepustnica została całkowicie zamknięta, a żeby to wiedzieć to MUSI dostać ODPOWIEDNIĄ wartość napięcia z TPS, które jest przyporządkowane zamkniętej przepustnicy. Jeśli z jakiegoś powodu napięcie jest inne niż to jakie PCM uznaje za zamkniętą przepustnicę to cut-off nigdy nie wystąpi.

Reader 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:14   

OK, czyli jeszcze sprawdzę wartości napięcia bezpośrednio na odpowiednim styku PCM.
Jednak dodam dla jasności, że wykonywałem kilkukrotnie reset i adaptację TPS co powinno być wiadome dla PCM , że przepustnica jest zamknięta, ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak.

Może coś jest na rzeczy w miejscu połączenia TPS - oś przepustnicy.

Reader

Struna 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:35   

Reader napisał/a:
wykonywałem kilkukrotnie reset i adaptację TPS co powinno być wiadome dla PCM
a co to takiego niby ta adaptacja TPS ? PCM ma zaszyte ile napięcia uznaje za zamknięcie i finito, a to że wielu magików sobie podciąga na zderzaczku przepustnicę bo auto ma problemy z jałowymi ( spowodowane zupełnie czym innym ) to niestety potem jest tak a nie inaczej.
Reader napisał/a:
ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak.
a mianowicie ?

generalnie to masz mieć nie więcej niż bodaj 0,8V w pozycji spoczynkowej przepustnicy, jak masz więcej to auto cały czas "myśli" że trzymasz nogę na gazie.

Reader 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:59   

Struna napisał/a:
a co to takiego niby ta adaptacja TPS ? PCM ma zaszyte ile napięcia uznaje za zamknięcie i finito, a to że wielu magików sobie podciąga na zderzaczku przepustnicę bo auto ma problemy z jałowymi ( spowodowane zupełnie czym innym ) to niestety potem jest tak a nie inaczej.

Na forum gdzieś wyczytałem, że po resecie , przed startem robimy płynną zmianę położenia przepustnicy między skrajnymi położeniami.
Na zderzaku jest OK.

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak.
a mianowicie ?
generalnie to masz mieć nie więcej niż bodaj 0,8V w pozycji spoczynkowej przepustnicy, jak masz więcej to auto cały czas "myśli" że trzymasz nogę na gazie.

Wartości napięcia były OK, względem tego co na co.uk. czy u nas zamieszczano ale jeszcze wrócę do tego.
Według OBD jak pisałem kilkanaście % na zamkniętej - konfrontowałem to z wpisami na forum i by się zgadzało , że ok.
Ale to będzie jednak chyba dobry kierunek poszukiwań, skoro PCM ma sztywno wpisane poziomy TPS dla cut-off.

P.S.
Taka fajna strona była i ją zamknęli:
http://www.fordfuelinjection.com/ :(

Reader

Struna 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:12   

Reader napisał/a:
Wartości napięcia były OK
stary - konkrety, bo OK to OK względem czego ? widzimisię, normy, opowieści kapitana misia ? ;)
Reader napisał/a:
PCM ma sztywno wpisane poziomy TPS dla cut-off.
ma akceptowalny przedział, jeśli odczyt nie trafia w ten przedział to nie będzie robić. Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? ;)

Reader 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:19   

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
Wartości napięcia były OK
stary - konkrety, bo OK to OK względem czego ? widzimisię, normy, opowieści kapitana misia ? ;)

No napisałem względem czego (m.in):
http://www.fordscorpio.co.uk/tpsdata.htm

ale, ale - dziś wieczorem sprawdzę ponownie i rzucę konkretem.

Struna napisał/a:

Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? ;)

Nic z tych rzeczy. Reszta gicior.
Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu". :)

Reader

Struna 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:37   

Reader napisał/a:
Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu".
przecież jak nie masz cut-off'a to hamowanie silnikiem jest wyraźnie słabsze, o oszczędnościach z cut-off wynikających nawet nie wspominam ;)
Reader napisał/a:
No napisałem względem czego (m.in):
tylko tu dość sztywno podali wartość, a tak naprawdę jest pewien zakres dopuszczalny.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:05   

mam około 18 % i działa cut-off ładnie . hamowanie na OD-OFF całkiem niezłe . jedynie pierwsze po odpaleniu musi z 2 sekundy pomyśleć .

zresztą jest jeszcze jeden potwór z tym problemem . problem nasila się w górach gdzie zapięcie nawet "1" nie powoduje hamowania czyli wszystko spada na hamulce .

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:10   

Co wiecej podali jaka ma byc wartos rezystancji mierzona na odpietej wtyczce - warto sprawdzic czy TPS miesci sie w tym a jesli tak to nastepna opcja moze byc:
- problem z wiazka - V-ref ma uszkodzona izolacje i jest wieksze niz 5V (bo chyba taka wartosc V-ref) bedzie - wtedy TPS dostaje wyzszy Vref czego skutkiem jest zla wartosc dla TP,
- problem z wiazka - uszkodzony przewod SIGNAL RETURN skutkiem czego znow na TP pojawia sie dziwne napiecie,
- problem z wiazka - uszkodzony przewod TP skutkiem czego na TP pojawia sie dziwne napiecie,
- uszkodzony Vref na plycie PCM.

gufer-posepny 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:13   

no ale jak masz podany odczyt przez pcm w procentrach to po co mierzyć ?

moja zagadka ma takie coś że wartość TPS i MAF minimalnie skacze z tego co pamiętam . to by sugerowało problem z masą albo +5V .

Struna 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:50   

gufer-posepny napisał/a:
hamowanie na OD-OFF całkiem niezłe
a bez OD-OFF to Ci nie hamuje ? u mnie do około 80 km/h również dość wyraźnie zwalnia, potem jak już wyłączy cut-off to wręcz jakby na moment do przodu wyrywa.
Może kwestia softu w ECU, bo ta nowsza podobnież własnie więcej użytkuje lock-up'a
gufer-posepny napisał/a:
problem nasila się w górach gdzie zapięcie nawet "1" nie powoduje hamowania czyli wszystko spada na hamulce .
jak obroty będa powyżdj 1250 to cut-off odpali i hamuje, ale na większych stromiznach to i tak za mało jak na takie ciężkie auto.
Ostatnio zmieniony przez Struna |30 Lis 2011|, 2011 18:51, w całości zmieniany 1 raz  

gufer-posepny 

Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 19:21   

powyżej 80 hamuje także na 4 biegu tylko z racji mniejszego przełożenia wiadomo że słabiej odczuwalne .

co do zjazdu z góry : jak nie hamuje a wręcz napędza to jest problem . nie działa to niezależnie od obrotów .

mszwajnoch 
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 20:39   

Struna napisał/a:
Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? ;)

U mnie podobny problem jak u Reader, podmieniłem nawet przepustnice z TPSem ale nic nie pomogło, dolot szczelny, LU działa, CU też - w pewnym sensie od 160 i więcej i to też nie zawsze. Raz na 100 lat ciała przy normalnych prędkościach. Na jałowe spada długo, np. jak z D dam na P to potrafi na 1500 wskoczyć na jakieś 5 sekund.

Reader 

Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 07:06   

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu".
przecież jak nie masz cut-off'a to hamowanie silnikiem jest wyraźnie słabsze, o oszczędnościach z cut-off wynikających nawet nie wspominam ;)

Wiesz może i słabsze trochę to hamowanie ale nie wiem jak wygląda gdy zadziała CUT-OFF więc nie mam do czego porównać. Niemniej hamowanie jest. Przepustnica zamyka na zero więc jedynie tyle co EBJ uchyli.
W każdym razie czy to na postoju czy podczas jazdy schodzi z obrotów prawidłowo.
Nic się nie zawiesza , nie wzrastają same z siebie.

Co do wartości z pomiarów , bezpośrednio na pinach PCM : 0,72V - 4,76V
Z odczytu jakiś miesiąc temu uchylenie było min. 14,9%

Struna napisał/a:
tylko tu dość sztywno podali wartość, a tak naprawdę jest pewien zakres dopuszczalny.

Jaki jest dopuszczalny zakres napięć dla CUT-OFF ?

gufer-posepny napisał/a:
moja zagadka ma takie coś że wartość TPS i MAF minimalnie skacze z tego co pamiętam . to by sugerowało problem z masą albo +5V .

U mnie w 8V napięcie REF +5V z pinu 90 zasila jedynie TPS i DPFE.
MAF jest zasilany bezpośrednio z małej skrzynki +12V.
Ponadto MAF nie korzysta z masy separowanej tylko ma własne dwa kable do PCM.

pandy, przeczytaj mój pierwszy wpis. Wszystko co piszesz jest wykluczone w 100%.
Napięcie REF z wczorajszego pomiaru wynosi 5,00 V

Reader
Ostatnio zmieniony przez Reader |1 Gru 2011|, 2011 07:08, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu