$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - wentylator dmuchawy
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wentylator dmuchawy
Autor Wiadomość
sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |29 Gru 2009|, 2009 19:39   wentylator dmuchawy

Witam

jako ze moj wentylator juz umarl ostatecznie i nieodwolalnie zakupilem inny i mam go w rekach poki co.
no i przed zamontowaniem do samochodu zastanawiam sie czy nie nalezy mu sie jakis akt dobroci z mojej strony czyli jakies czyszczenie czy tez smarowanie.

no i tu pytanie do was, macie jakis pomysl czym posmarowac lozyska ?
zeby pomoc a nie zaszkodzic.

no i inna sprawa czy da sie go jakos sprawdzic przed montazem ?
moge go zasilic 12 V zasilaczem i sprawdzic czy kreci ? czy to spowoduje ze kolejny wentylator mi sie spali :-d

i jeszcze jedno pytanie, widze ze wtyczka od zasilacza ma 2 kable ale guma w przegrodzie ma miejsce na 3 kable. czy to oznacza ze byly wersje z 2 i 3 kablami ?
ja mam klimatronik, ten ktory dostalem tez niby jest z klimatronika ale te 2 kable zamiast 3 mnie zastanawiaja

z gory dzieki za odpowiedz :-d

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |29 Gru 2009|, 2009 20:10   

wyczysc z kurzu ..sprawdz w ktora strone sie kreci i montuj (nic nie smaruj -takie zalecenia dostalem od czlowieka ktory sie zna na tym)..smiga az milo ..kabelki mialem tylko2 ..

[ Dodano: |29 Gru 2009|, o 20:11 ]
a ja przerabialem ten starszy wentyl i zle podlaczylem musialem poprawiac :695:

sobolaqe 

Wysłany: |29 Gru 2009|, 2009 23:45   

no wiec tak

kabelki sa dwa :)
wiec spoko

co do smarowania, niestety ale musialem go troche psiknac czyms smarujacym w sprayu.
ten co kupilem troche musial lezec bo mial lekki nalot na slizgach i strasznie gwizdal, rzezil i na max obrotach sypal iskrami troche :-d
lekko dostal smaru i smiga ze az milo, cicho, szybko no jak nowka prawie.

jak dlugo to nie wiem, ale bez smarowania nawet nie mial bym go co zakladac.

co do smarowania przez otwor HBC to jak ktos ma taki plan to niech sobie odrazu odpusci.
ja tak zrobilem i chyba to byl gwozdz do trumny dla mojego poprzedniego, owszem swistac przestal na jakies 1-2 mies a po kolejnym mies przestal pracowac wogole i smierdzial spalenizna.

dostep do slizgow od gory jest żaden wiec niema co smarowac bez dostepu do wentylatora.

no nic, poki co wreszcie mam ogrzewanie ponownie wiec sie pozostaje cieszyc i miec nadzieje ze ten wentulator szybko nie padnie

Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

masa300789 

Wysłany: |30 Gru 2009|, 2009 06:19   

oby sluzyl tak dlugo jak nowy ... ;)

sobolaqe 

Wysłany: |30 Gru 2009|, 2009 13:16   

wczoraj powalczylem ze zmiana wentylatora i postanowilem wrzucic krotki opis co i jak.

1. odkrecamy pokrywe akumulatora
2. sciagamy gumowa uszczelke z przegrody silnia(niekonieczne to jest ale mnie przeszkadzala :)
3. demontujemy wycieraczki i plastikowa atrape pod nimi na podszybiu(4 sruby ukryte pod zaslepkami + po 2 sruby po bokach.
4. luzujemy mechanizm wycieraczek wraz z silnikiem
ja odkrecilem dwie sruby na podszybiu od mechanizmu wycieraczek oraz odkrecilem mocowanie silnika. nie rozkrecalem calego mechanizmu z obawy o problem z pozniejszym ustawieniem tego. po odkreceniu mocowania mozemy na tyle swobodnie przesuwac caly mechanizm ze spokojnie bedziemy miec dostep
5. sciagamy klapke od filtra kabinowego(ja filtr zostawilem)
6. odpinamy kable od HBC i wyciagamy HBC na zew(dwie sruby krzyzakowe)
7. po stronie pasazera odkrecamy od "gruszki" zamykajacej wew obieg ciegna od klapki(jedna sruba na krzyzak) pozniej odpinamy wezyk od gruszki i odkrecamy gruszke(2 sruby chyba 8mm)
8. po sciagnieciu "gruszki" mamy jeszcze jedna srube do jakiegos modulu elektrycznego przykreconego do boku obudowy wentylatora(jedna sruba krzyzak) + jedna wtyczka zapieta od gory. wystarczy ja odkrecic i odsunacm nie trzeba jej wyjmowac bo pod spodem sa jakies kable jeszcze.
9. odkrecamy jedna srube krzyzakowa trzymajaca gore obudowy. sruba ta znajduje sie wew obudowy. dostep do niej mamy przez klapke przez ktora wyjmujemy filtr kabinowy. centralnie na srodku, dostep srubokretem z gory pionowo(jest male wciecie nawet na podszybiu)
10. no i zaczynamy ciecie :)
ja waskim brzeszczotem przecinalem to pionowo od gory(wtedy nei przeszkadzaja weze od klimy i akumulator z drugiej strony)
jak jest otwor gdzie zmieniamy filtr kabinowy to ja robilem przez niego ciecie prostopadle do dluzszego boku.
czyli stojac po stronie pasazera przecinalem obudowe w moja strone trzymajac brzeszczot pionowo wzdloz dluzszej krawedzi :)
tnie sie szybko i bezproblemowo. jedyne co to trzeba uwazac zeby nie przeciac za nisko bo po co ciac dolna czesc obudowy.
11. jak juz mamy oba ciecia wykonane po obu stronach to trzeba zdemontowac metalowe zapinki na bokach.
musimy sciagnac 4 szt. po jednej na boku i 2 na przodzie.
boczne latwo sciagnac(podwazamy je od dolu) ale te przednie sa ciezko dostepne bo jest malo miejsca miedzy obudowa a grodzia.
ja lekko wygialem w luk plaski srubokret i poziomo go wsuwalem miedzy grodz a obudowe tak zeby na plasko wszedl pod spinke. wtedy wystarczy przylozyc troche sily i spinka zeskakuje(czasami uda sie ja nawet znalesc :)
12. jak juz mamy uwolniona gore obudowy to mozna ja probowac wyciagnac. troche gimnastyki jest bo sie klinuje ale jakos pionowo do gory krecac wzdluz osi obudowy da sie ja wyciagnac.
13. demontaz wentylatora to jedna sruba trzymajaca opaske plastikowa i juz mamy wentylator na wierzchu.

montaz idzie generalnie w odwrotnej kolejnosci i nie powinno byc zadnych niespodzianek. ciecie mozna uszczelnic jakims silikonem ale sa to na tyle rowne krawedzie ze schodza sie na styk.
ja zakladalem metalowe spinki(te boczne tak jak byly) a te przednie zakladalem blizej rogow bo moglem tam dojsc palcami wiec latwo sie zakladalo.

z grubsza tak to wyglada, zdjec niestety nie mam bo jakos nei mialem glowy do zabierania aparatu :( zdjecia sa na angielskiej stronie i tam widac co i jak.
jak ktos ma jakeis uwagi i inne doswiadczenia to niech dopisuje. moze sie to przydac komus w przyszlosci

Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

masa300789 

Wysłany: |30 Gru 2009|, 2009 13:23   

dokladnie jak wyzej...z tym ze aku i mechanizm wycieraczek tez zdemontowalem :-D

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |30 Gru 2009|, 2009 13:24   

a ja mechanizmu wycieraczek wcale nie zdejmowałm - ale to było w mk2. No ale to w zasadzie tak samo jest w mk2.

sobolaqe 

Wysłany: |30 Gru 2009|, 2009 13:28   

masa300789 napisał/a:
dokladnie jak wyzej...z tym ze aku i mechanizm wycieraczek tez zdemontowalem :-D

ja mechanizm wycieraczek tylko zluzowalem, w sumie pewni jak bym odlaczyl kabel od silniczka wycieraczek to bym go spokojnie mogl wyciagnac ale jakosnie mialem takiej potrzyeby.
za to aku mi wogole nie przeszkadzal, nawet mi pomagal bo na nim stalem jedna noga jak dlubalem od gory :-d

Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

masa300789 

Wysłany: |30 Gru 2009|, 2009 13:34   

aaa.to bylo w ekwilibrystycznym wydaniu :695: ja jechalem po koleii wszystko.. aku-zeby przy odrobinie szczescia zwarcia nie zrobic, :-D a wycieraczki jakos tak wyszlo

tonyx2
[Usunięty]

Wysłany: |24 Lip 2011|, 2011 14:26   

Sobolaqa mega pomogłeś!!!

Mój wentylator padł dawno, tylko, że raz się załączał, raz nie, a jak już chodził to śmierdziało spalenizną.
Dobierałem się już do tego z dwa razy, ale wymiękłem. Odstraszyło mnie odkręcanie przewodów klimy manualnej.
W końcu rozciąłem pokrywę, tak jak większość na forum i wyjąłem silnik.
Co się okazało, wszystko w smarze, to co śmierdziało to pieczony smar.
Ten mądrala, który mi sprzedał auto musiał napsikać czymś przez otwór bezpiecznika.

Teraz nawiew kręci jak mała motorynka.

Wirtualne piwko.

jaroz 
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |25 Lip 2011|, 2011 23:26   

A że się tak podepnę do tematu - umarła mi dmuchawa. Jakoś tak dziwnie zaraz po wypadku, tj. działał do wypadku, a jak odebrałem auto z remontu to już nie. Pytanie - od czego zacząć? Czy wypadek mógł wpłynąć na to że nie działa, czy to tylko zbieg okoliczności? Nie znam się zbytnio na tym, ale może jak coś doradzicie to dam radę :) bo to może jakaś błahostka? :)

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |26 Lip 2011|, 2011 00:07   

Trza na początek sprawdzić czy dochodzi do niej prąd, jak dochodzi to podłącz ją na krótko itd. itd. ...
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

jaroz 
Tylko Cossi

Wysłany: |26 Paź 2011|, 2011 11:10   

pablo19 napisał/a:
Trza na początek sprawdzić czy dochodzi do niej prąd
pablo19, jakie kabelki obadać (kolory)?

YaKuZ 
MK1 ONLY?

Auto: Nie Volvo :P
Wysłany: |26 Paź 2011|, 2011 12:22   

od samego wiatraczka to taka podwójna wtyczka :) czerwony i czarny chyba pod tą pokrywką rezystora. (tam będa 3 wtyczki - gruba kwadratowa, pojedyńcza żólta chyba i taka na 2 piny i ta jest od wiatraka...

jaroz wczoraj zmieniałem dmuchawe u siebie :) jak nie chcesz ciąć puchy to trzeba się pomęczyć i bez rozpinania układu klimy nie da rady...
Scorpio Ghia BOA Liftback ASB
Scorpio GHIA MK1 '90 2,9 12V6 MSB :)
Scorpio MK1 90' 2,9 12V6 MSB
Ostatnio zmieniony przez YaKuZ |26 Paź 2011|, 2011 12:24, w całości zmieniany 1 raz  

jaroz 
Tylko Cossi

Wysłany: |26 Paź 2011|, 2011 12:42   

YaKuZ, rzeczywiście są tam pod tą pokrywką plastikową trzy wtyczki, w tym jedna "dzielna", więc sprawdzę to dzisiaj.

[ Dodano: |31 Paź 2011|, 2011 07:50 ]
YaKuZ napisał/a:
od samego wiatraczka to taka podwójna wtyczka
No i sprawdziłem wczoraj - ani na tej wtyczce, ani na bezpieczniku (skrzynka) nie ma prądu :( Porażka! co dalej robić? Czy coś z wiązką czy szukać gdzieś indziej? Jeśli tak to gdzie?

Odpowiedz do tematu