|
Stuki w silniku |
| Autor |
Wiadomość |
robson [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 20:26 Stuki w silniku
|
|
|
Witam.Posiadam forda scorpio 2.5 dizel 86r.
Dzisiaj podczas jazdy zaczelo cos stukac w silniku.Stukot podobny do stuku zaworów.Zaczelo sie po zatankowaniu ON na stacji i ujechaniu 60km.
Coto moze byc? Myslałem ze złej jakosci paliwo,ale to robiło by raczej na ciepłym silniku,a dzieje sie teraz nawet na zimnym.Na wolnych obrotach ciszej a na wyzszych to juz głosno.Moze wtrysk sie wiesza?Zawory?Osłuchowo zdaje sie ze to słychac u góry silnika gdzies jak zawory i wtryski.Dzwiek takjakby metaliczny.Moze miał ktos podobne objawy i poradził sobie z tym>Prosze o porady.Pozdr. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 20:51
|
|
|
jak takie cos bylo u mojego szwagra w monedlcu dieslu to niestety byla panewka i potem pekl sobie wal ale to chyba najgorsza z mozliwych rzeczy. jemu to sie stalo przy 300tys przebiegu. stukot byl metaliczny ale zesmy go nie byli tak na szybko zlokalizowac czy gora czy dol silnika.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
robson [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 21:00
|
|
|
| Dodam jeszcze ze chwilami jak stuka to na niedługi czas wszystko wraca do normy.Jest cicho.Ale po chwili znowu klekot. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 21:43
|
|
|
no to na pocieszenie u szwagra pukalo caly czas.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 22:24
|
|
|
| Mogą to być wiszące iglice co bywa spowodowane zanieczyszczeniami w układzie zasilania - na co mogłoby wskazywać, że problem się pojawił wkrótce po zatankowaniu. |
|
|
|
 |
robson [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Wrz 2005|, 2005 19:07
|
|
|
Czyli mozliwe ze sie zawiesił wtrysk? Silnik troche jakby nierówno chodził.Z tłumnika troche wiecej kopci.
Przy okazji jaka jest cena wtrysków? |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Wrz 2005|, 2005 00:30
|
|
|
| Nie kombinuj z wtryskami - ich wymiana to ostateczność. Spróbuyj przedmuchac sprężonym powietrzem i przeczyść układ paliwowy. Możesz też wlać jakiegoś specyfiku do czyszczenia wtrysków. Gorzej, jeśli masz nagary w silnku i się od tego rozpuszczą... |
|
|
|
 |
robson [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 21:15
|
|
|
Niestety to panewka na korbowodzie. Wał do szlifu. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 22:13
|
|
|
przykro mi bardzo,ze tak ci to zdiagnozowalem ale dobrze,ze jest caly i da sie zrobic gorzej jakby pekl. chociaz jaki jest koszt naprawy calosci?? moze oplacaloby sie zmienic silnik??
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
robson [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 19:21
|
|
|
Jutro odbieram wał od szlifu.Musze dokupić mase czesci typu,piersccienie uszczelki itd.Poinformuje o całosci naprawy.A co do kupna innego silnika to wiadomo jak to jest,albo sie trafi ok albo do remontu Mysle ze pod koniec tygodnia bedzie juz na chodzie.Pozdr.
[ Dodano: 2005-09-21, 20:38 ]
A więc tak,przedstawie jak wyglada to cenowo:
szlif wału 100pln
panewki główne i korbowodowe 240 pln
pierscienie 180 pln (polskie)
komplet uszczelek góra i dół 200 pln
regeneracja wtrysków 80 pln( u znajomego)
nowy płyn 80 pln
olej 100 pln
filtr powiet 30 pln
filtr oleju 25 pln
mechanik 500 pln
tak więc wyszło taniej jakbym miał kupic używany silnik i wiem co mam.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|