$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Prosba o wyjasnienie terminu pana z stacji diagnostycznej
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prosba o wyjasnienie terminu pana z stacji diagnostycznej
Autor Wiadomość
pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |7 Mar 2011|, 2011 23:17   Prosba o wyjasnienie terminu pana z stacji diagnostycznej

"tuleja tylna lawy zawieszenia (duze)" cytuje z kartki - czy ktos moze ogarnia o co chodzi i moze przetlumaczyc to z diagnostycznego na fordowski?

z gory dzieki

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |7 Mar 2011|, 2011 23:27   

Pewnie miał na myśli duży luz na tylej tulei metalowo-gumowej wahacza przedniego :)
Trzeba było zapytać , najlepiej żeby pokazał paluchem :)

radekgora 
SMI 5M57

Auto: '95 2.5 TD VM kombi
Wysłany: |8 Mar 2011|, 2011 04:10   

No zgadza sie-ja niewiesz o co chodzi to pytaj jeszcze raz u tego diagnosty
jest Ford Galaxy 2,0 lpg 1997

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |8 Mar 2011|, 2011 07:51   

lub ta guma co trzyma belke pod kanapa

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |8 Mar 2011|, 2011 17:56   

gufer-posepny napisał/a:
lub ta guma co trzyma belke pod kanapa
i mnie sie tez tak wydaje

pandy 

Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 09:08   

Mowim o zawieszeniu z tylu - jak rozumiem chodzi o cos na czym lezy caly wozek - a co do pokazywania no wlasnie nie pozwolili mi wejsc bo byl szef - i tak zrobili wyjatek ze moglem byc obok samochodu. Dowiedzialem sie u mechanika ze guma ma byc oryginal a nie zamiennik bo te nie pasuja i zdaje sie ze koszt jednej to ok 250zl.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 09:36   

A może zmień stację diagnostyczną na normalną (to w ogóle idzie o przegląd w typie okresowy do dowodu rejestracyjnego czy po prostu serwis)? Bo ten rżnie cię jak złoto. Spytaj go jak ma zamiar odróżnić zamiennik od oryginału, po pudełku? Bo diagnosta to o ile wiem powinien odróżniać je po luzach w zawieszeniu, a nie po "oryginalności" czy kształcie.

Boni 

Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 10:03   

Raz, może tak być ale nie musi. Dwa, co innego gumy na wahaczach czy stabilizatorach, co innego luzy pod ciężką budą na ramie pośredniej jak w scorpio z tyłu (czy silnikową w niektórych samochodach), no jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że z tym są problemy na przeglądzie. W ogóle miał z tym ktoś kiedykowliek problem na przeglądzie poza pandym?

Boni 

Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 11:02   

Mi sprawdzają, ze dwa razy sami z siebie, a tak normalnie to sam proszę, żeby poszarpali, bo mnie amory interesują, stabile, itp. drobiazgi. No ale gumy belki tylnej to niecodzienne, chyba, że to stacja diagnostyczna NASA ;)

pandy 

Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 11:23   

Boni napisał/a:
A może zmień stację diagnostyczną na normalną (to w ogóle idzie o przegląd w typie okresowy do dowodu rejestracyjnego czy po prostu serwis)? Bo ten rżnie cię jak złoto. Spytaj go jak ma zamiar odróżnić zamiennik od oryginału, po pudełku? Bo diagnosta to o ile wiem powinien odróżniać je po luzach w zawieszeniu, a nie po "oryginalności" czy kształcie.

Boni spokojnie - bylem na diagnostyce bo (i teraz bedzie dlugo):

Rozsypala mi sie piasta lewa tyl - tak ze kolo trzymalo sie tylko w zacisku - co gorsza musialem zrobic tak kilkadziesiat km, wymienilem piaste wraz z obudowa lozyska, tarcze poszly do przetoczenia bo i tak robie swapa na zacisk od kombi wiec nie chcialem kupowac nowych tarcz i klockow. jednak od tego czasu podczas przypsieszania - zwlaszcza na 1 i 2 daje wyczuc sie cos jakby grzechotanie z okolic tylu - troche to podobne do dudnienia w pustym kombi - sprawdzalem spod kilak razy - nic nie wygladalo na poluzowane a ze przy okazji mialem stuki przy przejzdzaniu przez prog i od dawna skarze sie na sklonnosc samochodu do plywania to pojechalem i poprosilem o bardzo dokladne wytrzepanie na szarpakach - dostalem liste kilku elementow do zrobienia - samochod zdaniem diagnostow nie ma zadnych wiekszych problemow i gdyby bylo to badanie okresowe to dostalbym pieczatke i mogl jezdzic. Stacja diagnostyczna nie chce tego robic - wzieli za sprawdzenie samochodu 40zl - zasugerowali robienie w polecanym na forum warsztacie na Gryfinskiej do ktorego to pojechalem z lista z stacji diagnostycznej - tam to wlasnie stwierdzili ze wiedza o co chodzi ale oni na zamiennikach tego robic nie beda bo te zwyczajnie nie pasuja. Ja jestem zrazony do serwisu na gryfinskiej bo zniszczyli mi obudowe lozyska podczas wybijania i skosili lozyska bo sie grzalo kiedy zle sie ulozylo - zreszta moje narzekanie na serwisy nie jest bez podstaw - ma wyciek z okolic skrzyni i silnika - pomijajac kwestie uszczelniacza to przez przypadek zauwazylem ze po prostu ktos wkrecil za krotka srube i zerwal mi gwint - po kazdej wizycie w serwisie odkrywam takie kwiatki i dlatego moj rosnacy i utwierdzajacy sie brak zaufania ale pewnych rzeczy sam po prostu nie zrobie a do VIK'a raczej nie pojade... W tej chwili zas probuje ustalic dkladna nazwe czesci na podstawie opisu (nie ma chyba za duzo wielkich gum na tyle - chodzi tu pewnie o cos takiego jak silentblocki tyle ze z tylu) - chcialbym poszukac po prostu czesci i zorientowac sie w cenie i dostepnosci - 250 zl to cena jaka otrzymalem w sklepie z ulicy Bukszpanowej. Tak moj blad ze nie widzialem o czym konkretnie mowia diagnosci - ale jak mowie - nie wpuszczono mnie do kanalu - moja wina - wiem - dupa ze mnie.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 11:55   

pandy, najprawdopodobniej rozchodzi się o ten element
http://ford.sklep.pl/pl,p...,belki,std.html

oraz http://tedgum.pl/sklep/pr...roducts_id=1104

natomiast wymiana tego to jest, że tak powiem niemałe wyzwanie.
Ostatnio zmieniony przez Struna |9 Mar 2011|, 2011 12:01, w całości zmieniany 2 razy  

pandy 

Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 12:11   

Dzieki Struna - wlasnie tak mysle - wiem ze mniejsze gumy wymienic w scorpio to meka - dlatego chcialbym zgromadzic czesci i wymienic pare rzeczy ktore moga byc odpowiedzialne za te miekkosc i podatnosc samochodu na plywanie - moze latwiej bedzie to zrobic demontujac caly tyl niz robic to jakas trickowa metoda - problem jest w demontazu czy w montazu?
Ostatnio zmieniony przez pandy |9 Mar 2011|, 2011 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 12:18   

żeby toto zdjąć to musisz cały zawias tylny z auta zwalić ( dyfer, wahacze, no i belkę właśnie, w której to się te gumy znajdują )

Do tego konkretna prasa żeby to przeprasować.

Boni 

Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 12:34   

Ok, przynajmniej wiadomo o co kaman z sytuacją - to ja tez się rozpiszę, a co, mam robotę pilną ;)

No powiedzmy że se wymieniłem te gumy w jednym sedanie mk1 ale to jest jedna z bardziej hardkorowych robótek w zawieszeniu Scorpio jakie robiłem (i nie wiem czy wieloryp albo kombi nie ma jakichś dodatkowych "bonusów" do tej zabawy...). Dać się wszystko da zrobić, ale u mechanika będzie kosztowało jak za zboże. Plus gumy. Plus to co się urwie po drodze (jak śruby się ukręcą gdzieś to będzie dopiero wesołe). I teraz pytanie, czy w ogóle warto w temat wchodzić, bo moim skromnym zdaniem, dopóki te gumy nie rozwarstwiają sie tak, że podnosząc samochód belka opada widocznie w dół ;) to nie ma co se dupy tym zawracać, jest coś z pięć ważniejszych elementów dla prowadzenia tyłu, niż akurat gumy między buda a ramką. I w ogóle zalecałbym przejechac się ze trzema innymi takimi Scorpio jak twój, żeby se wyrobić zdanie o tym jak się Scorpio prowadzi, bo niektórym coś sie zwiduje, że Scorpio ma jeździć a to jak subaru AWD a to jak ferrari - z naciskiem na "zwiduje".

No i trochę obok - już niejeden tu na forum nastawiał się że "zrobie porządnie bo mam takie superos Scorpio i na wieki wieków amen", a potem zaraz rozbił albo przesiadł się w cos nowszego.

pandy 

Wysłany: |9 Mar 2011|, 2011 14:11   

Boni - mam tego swiadomosc - tyl akurat byl robiony tak jak mowisz - siadlo wlascwie wszysko (oprocz obudow lozysk z piastami) z innego scorpio co mial najechane 57 tys km - i po to chce kupic druga fure a scorpio zaczac juz oszczedzac - pewnie ze moze nie warto ale wkurza mnie ten grzechoczacy dzwiek podczas przyspieszania - kiedys go nie bylo - teraz sie pojawil - przeciez nie sprzedam scorpio na czesci - to wlasnie problem kazdego kto wsadzil w samochod juz tyle kasy ze jej nei odzyska - wiec albo inwestowac dalej albo postawic na ceglowkach - zalac silnik olejem i podziwiac... Byc moze jestem nadwrazliwy, moze za duzo oczekuje - mialem sierre i to ona pod wzgledem kultury jazdy jest dla mnie odnisieniem - moze powininien ktos obejrzec fure ale jak mowie - jechac do Krakowa... no ja sie nie pisze - to juz wole sie przeczolgac do NL i z powrotem 2 razy.

Chce zmienic sprezyny na takie do haka i przod na takie od diesla - nie chce cudu swiata ale tez chce utrzymac fure w dobrym stanie.

Odpowiedz do tematu