|
Wtyczka z Transmission Range Sensor - w Kosie - jak zdjąć ?? |
| Autor |
Wiadomość |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 19:39 Wtyczka z Transmission Range Sensor - w Kosie - jak zdjąć ??
|
|
|
Witam,
Jak tą wtyczkę się zdejmuje ? Oczywiście bez opuszczania skrzyni. Na wtyczce sterowania jest ładny "wieszak", a tu chyba coś od strony korpusu skrzyni - nic nie widać. A nie chcę zepsuć.
Powód - standardowa potrzeba czyszczenia, nawet mi dziś błąd pokazało :
P0708 Transmission Range Sensor Circuit High Input
Po poruszaniu znikło. Ale to nie metoda - w złączu VSS w środku jakaś ciecz się znalazła, na postoju miałem momentami .... 40 kmh ! Ale to łatwo wypiąć i oczyścić.
pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 19:43
|
|
|
ta jajowata wtyczka czy ta kwadratowa ?
jajowatą wyciągasz normalnie .
kwadratowa ma właśnie taką zapinkę .trzeba ją o 90 stopni obrócić . ale w połowie zapinki jest zatrzask żeby się samo nie obróciło . taki ząbek .
ale TRS to raczej jajowata wtyczka . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 19:50
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | ta jajowata wtyczka czy ta kwadratowa ?
jajowatą wyciągasz normalnie .
kwadratowa ma właśnie taką zapinkę .trzeba ją o 90 stopni obrócić . ale w połowie zapinki jest zatrzask żeby się samo nie obróciło . taki ząbek .
ale TRS to raczej jajowata wtyczka . |
No trochę jajowata jest - bardziej z tyłu, do tego potencjometru połączonego z wybierakiem biegów, wyjść powinna w skos do tyłu i w górę. Ta z wieszakiem jest na korpusie skrzyni, kwadratowa (u mnie niebieska).
Ale jak ciągnąłem, to się nie wysuwa - gdzieś musi mieć coś do naciśnięcia, a tam g... widać .... mam łapę niestety XL ...
Masz może takie coś na wierzchu do przyfocenia ?
pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:17
|
|
|
No tą kwadratową się ściąga bezproblemowo !
No właśnie, gdzie jest blokada tej wtyczki ? Niestety nie widać. Może w wolnej chwili kamerkę wsadzę i podpatrzę - mam taką z regulwoanym obiektywem i podświetleniem, ale niestety cz-b ...
Dzięki i pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:34
|
|
|
| ee tą jajowatą po prostu ściągnałem . |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:42
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | ee tą jajowatą po prostu ściągnałem . |
Znaczy siła razy gwałt ? Tylko czy potem siedziała pewnie .... to czujnik rezystancyjny, jak woda podejdzie, to szaleje ....
Ja w podobny sposób odpinałem kiedyś czujnik ABS - zabłocony lekko, i niestety blokada paszła ...
pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:45
|
|
|
złącze jest uszczelniane i woda nie może się tam dostać . ostatecznie kabelki .... chyba że zrobione .
co do wtyczek czujników ABS warto je obstukać żeby piach spod zatrzasku wylazł to można go potem zwolnić . a czasem jednak pęknie . |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 22:04
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | złącze jest uszczelniane i woda nie może się tam dostać . ostatecznie kabelki .... chyba że zrobione .
Co do wtyczek czujników ABS warto je obstukać żeby piach spod zatrzasku wylazł to można go potem zwolnić . a czasem jednak pęknie . |
Z tymi do ABS masz rację - teraz używam kompresora + jakaś szczotka czy sztywny pędzel. I niestety opaska przytrzymująca. Ale największe problemy miałem z tylnym - było przebicie na masę ... i dało się polepić. Korozja
Kabelki mam o dziwo OK, pod głównymi złączami (pod zbiornikiem oleju do serwa) zlazła mi osłona wiązki i widzę, że izolacja OK. Ale po 323 tys km woda ma prawo tu i ówdzie się dostać - jak np. do złącza VSS - po oczyszczeniu znowu jest OK. Niestety, polska sól i nie tylko.
Aha - a może ktoś ma ten transmission range sensor zbędny do łobadania ?
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2011|, 2011 12:08
|
|
|
[quote="Grześ"] | gufer-posepny napisał/a: |
Kabelki mam o dziwo OK, pod głównymi złączami (pod zbiornikiem oleju do serwa) zlazła mi osłona wiązki i widzę, że izolacja OK. Ale po 323 tys km woda ma prawo tu i ówdzie się dostać - jak np. do złącza VSS - po oczyszczeniu znowu jest OK. Niestety, polska sól i nie tylko.
Pzdrw. |
Witam
Zaczniesz ruszać i przestaną być ok
rozebrałem z 40 takich wtyczek i jeszcze wody w środku nie widziałem, co innego olej ze skrzyni, ale różnie może być.
W każdym razie nie polecam zbyt dużego ruszania wiązką bez ewidentnej konieczności.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |12 Lut 2011|, 2011 15:39
|
|
|
[quote="karollo82x"] | Grześ napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: |
Pzdrw. |
Witam
Zaczniesz ruszać i przestaną być ok
rozebrałem z 40 takich wtyczek i jeszcze wody w środku nie widziałem, co innego olej ze skrzyni, ale różnie może być.
W każdym razie nie polecam zbyt dużego ruszania wiązką bez ewidentnej konieczności.
pozdrawiam |
Ruszam regularnie ! Ale pod głównymi złączami kabelki mam bez tej czarnej osłony, pozłaziła, być może z uwagi na olej (jeżdżę na syntetyku, trochę wyrzuca gdzie się da, w tym przedni simmer (trzeci)). I tak gdzie widać jest OK. Także w środku wiązki głównej, koło cewki zapłonowej - specjalnie kawałek osłony rozbebeszyłem. I te przy skrzyni także.
A w złączu VSS ewidentnie nieco jakiejś cieczy (słonej ) było, po umyciu i przedmuchaniu autko znowu śmiga jak należy. Złącze otwierane pierwszy raz.
Ale cóż, być może to tylko kwestia czasu - w razie czego wiadomo gdzie szukać !!!
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
|
|