|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem z Automatem |
| Autor |
Wiadomość |
ScorpionMaster [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lut 2011|, 2011 16:45 Problem z Automatem
|
|
|
Na wstepie zeby nie bylo czepiania sie szukalem na forum ale nie znalazlem solucji problemu. Otoz jest tak. Moj 2.0 DOHC Ghia z automatem ma problem z 3cim biegiem. Zeby wszedl musze puscic gaz. Zmieni sie na 3ci bez puszczania gazu jak mam wcisniety pedal tylko delikatnie i przyszpiesza przyszpiesza przyszpiesza i potem obroty o okolo 500 wzrastaja szarpniecie i cyk zapial sie 3ci bieg (2gi i 4ty chodza bez zarzutu). Samochod kupilem ponad rok temu ale zrobilem nim niewiele ponad 2200 km. Czasami po dluzszej trasie jak sie wszystko ladnie rozrusza to wtedy normalnie wszystko zmienia biegi ale to bardzo rzadko. Jestem laikiem jesli chodzi o skrzynie biegow automatyczne wiec jesli macie mi powiedziec wymien olej, sprawdz filtr prosil bym o wytlumaczenie i jeszcze jakeis obrazki jak sie da Wiem ze olej sie sprawdza po conajmniej 4 razowym przewachlowaniu skrzynia od p do 1 i spowrotem. Poziom oleju jest dobry. Olej czerwony. Poniewaz mieszkam w norwegii nie chce jechac do servisu bo za to wszystko w przeliczeniu bym zaplacil z dobe 2000 zl za sama wymiane oleju i filtrow. Czy macie pojecie co moze byc problemem ? Czy to moze byc problem dyszy w skrzyni ? Wina oleju i/lub filtra? Prosil bym o jakie kolwiek porady gdyz w czerwcu jade do polski tym samochodem a jestem marynarzem i w marcu i maju mnie nie ma w domu a w kwietniu bede tez poza domem u rodziny w Finlandii wiec chcialbym zrobic to jeszcze do konca tego miesiaca. Przy okazji auto stala przez dluzszy czas przed zakupem tak mowil poprzedni wlasciciel. Nie wiel ile ale dosc dlugo bo ponoc musial akumulator wymienic zeby odpalil przed moim przyjazdem zeby obejrzec samochod. Wtedy tez sie wlasnie okazalo ze ta skrzynia cos nie tak dziala. Przebieg oryginalny kolo 122 tys km. Robiony na rynek Norweski. Od nowosci tutaj. Co jeszcze moze byc przydatne hmmm. Wrazie pytan co jeszcze moze sie przydac piszcie a ja postaram sie odpowiedziec. Zalezy mi bardzo na tym samochodzie bo mimo iz zepsuty i stary jest (wkoncu 95 rocznik) to nie zamienil bym go na prawie zaden samochod. No ewentualnie Ferrari FF albo 458 Italia tak to na nic. |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lut 2011|, 2011 16:47
|
|
|
| możliwa elektryka - a dokładnie wiązki, czyli standard w tym modelu samochodu |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |6 Lut 2011|, 2011 19:00
|
|
|
| ta skrzynia umiera i tyle |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |6 Lut 2011|, 2011 19:32
|
|
|
Coz przebieg jest niski 124 tys km wiec watpie zeby umierala a wiazki ile kosztuja i jak to wymienic ? Jakies aukcje z tymi wiazkami z allegro mozecie mi dac? Bo nawet nie wiem dokladnie jak to wyglada |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lut 2011|, 2011 19:34
|
|
|
ona sie nie zuzywa od przebiegu tylko od starosci, izolacja jest marnej jakosci i kruszeje, to standard w tym aucie. A wymienic to wyciagasz wiazke z auta i przewod po przewodzie wymieniesz po kolei od pinu do pinu, pare osob z forum robi to zawodowo, zamiesc ogloszenie to sie zglosza
Aa, ze skrzynia nie umiera niby, no a kiedy olej wymieniales ? Filtr ? I jak to robiles ? Moze w "profeszjonalnym warsztacie f kturym robiom forda" ? Jak dyskoteka w wiazce to mozna ubic skrzynie raz dwa |
| Ostatnio zmieniony przez Darol |6 Lut 2011|, 2011 19:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |6 Lut 2011|, 2011 23:07
|
|
|
| kolego Darol nie wiem skad ten niemily ton. nie wymienialem ani filtru ani oleju jeszcze bo nie bardzo mam na to kase. mieszkam w norwegii a servis oryginalny forda jest w cholere drogi. ogloszenie tez nic bo jak mowie za granica jestem a do polski dojechac chce w jednym kawalku i o ''wlasnych silach''. jak moge tylko spytac to gdzie sie znajduje ta wiazka? |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lut 2011|, 2011 23:15
|
|
|
| Nie niemily, tylko twierdzenie ze skrzynia na pewno nie umiera bo ma ilestam km jest niestety bledne i niemiarodajne, szczegolnie ze nie miala wymienianego oleju wiec po prostu uswiadamiam, rozumiem ze to boli uslyszec ze cos co myslalo sie ze jest dobre i sprawne moze wlasnie umierac, ale szanse na to naprawde niestety sa. Wiazka, ehh nie jest to niestety prosta sprawa bo niestety nie wiadomo ktora, wiazka skrzyni zaczyna sie po otwarciu maski po stronie pasazera na takim kawalku blachy pod zbiorniczkem plynu wspomagania, dokladnie to beda tam dwie duze kwadratowe kostki majace w srodku srube 10 ktora to kostka jest skrecona z druga kostka. Z drugiej strony jest juz wpieta w skrzynie i odpiecie tego po tamtej stronie jest klopotliwe, wciaz jednak ta wiazka jest tylko przedluzeniem glownej wiazki ktora tez bardzo czesto sie sypie |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |7 Lut 2011|, 2011 07:07
|
|
|
| Tak na boku, już pomijając "cudowną" elektryke wieloryba, to skrzynie tej rodziny miały w planach forda remont kapitalny po 120kkm, przynajmniej mk1. A jak nie miała zmienianego ATFa i filtra, no to tym bardziej. Więc nie ma co się bardzo nakręcać, że skrzynia ma udokumentowane i tylko 125kkm, wystarczy że scorpio mało jeździł po wsi, ale ma hak, i ktoś go intensywnie przez 10 lat używał (np. wakacyjne wyjazdy po europie z łódzią czy kempingiem) i skrzynia jest mechanicznie trup. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |7 Lut 2011|, 2011 13:27
|
|
|
| Czyli wszystko jest wytlumaczone. Gosc od ktorego kupilem to gosc ktory sprzedaje jachty i przy zakupie dawal darmowy dowoz w dowolny rejon Norwegii. Wlasnie tym autem byl ciagany. Czyli jak byl tak przetarmoszony to lepiej cala skrzynie wymienic ? |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |7 Lut 2011|, 2011 17:39
|
|
|
| taśmy może wyreguluj może akurat |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |7 Lut 2011|, 2011 18:54
|
|
|
| a tak bardziej po polsku ? jakos opisac wytlumaczyc ? jestem mechanikiem okretowym a nie samochodowym. skrzynia automatyczna to dla mnie totalna czarna magia. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |7 Lut 2011|, 2011 19:34
|
|
|
| poszukaj na forum regulacja taśm asb |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |