|
Szpera w Scorpio? |
| Autor |
Wiadomość |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 16:41
|
|
|
| grzechu913 napisał/a: | | dobrze by miec elektro -szpere ,fajna sprawa jest to u nas w firmie w ciezarowce MAN i w star 266 ktorym smigaja na awarie ,szkoda ze w scorku tego nie ma |
Nowy SAAB 9-5 to ma . Sam sie szperuje haldexuje quatto-uje i tak dalej . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
toyman [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 17:24
|
|
|
| sidecar napisał/a: | Dziękuje za odpowiedź. Dla mnie sprawa jest już jasna.Nie wiedziałem na jakiej zasadzie działa ten zimowy bieg( wydawało mi się ze załączając "2*" dźwignia zmiany biegów uruchamia tez jakiś system w dyfrze) , czyli ruszając na manualu z 2 biegu powinienem mieć podobny efekt.
Pozdrawiam. | No chyba nie bałdzo. Znaczy tak - gdyby taki system istnial (jak w ałdi), ale że go nie ma to nie bałdzo. |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 11 Sty 2008 Skąd: Poznań Gliwice
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 17:45
|
|
|
| wojas3 napisał/a: | A ja się wczoraj dowiedziałem że w moim VM też jest szpera ( chyba że ktoś sobie zażartował )
Więc nie tylko Cossy miały ale nawet i diesel może mieć | Toś Hamerykę odkrył Nie zależy to od silnika, ale od tego czy zamówisz bądź nie, pakiet zimowy, jeśli się nie mylę. Kossy to natomiast (jeśli się nie mylę ponownie) miały w standardzie 'układ o ograniczonym poślizgu" czyli szperę. |
_________________ Będzie: Aston Martin DB12 Volante
Był: Ford S-Max MSB 2.5L 220KM
Był: Ford Scorpio Cosworth ASB 2.9L 24V 195KM |
|
|
|
 |
toyman [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 17:50
|
|
|
| jaroz napisał/a: | | wojas3 napisał/a: | A ja się wczoraj dowiedziałem że w moim VM też jest szpera ( chyba że ktoś sobie zażartował )
Więc nie tylko Cossy miały ale nawet i diesel może mieć | Kossy to natomiast (jeśli się nie mylę ponownie) miały w standardzie 'układ o ograniczonym poślizgu" czyli szperę. | Ale nie wieloryby. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 17:58
|
|
|
cosy i 4x4 miały chyba w standarcie szperę,
| wojas3 napisał/a: | | że jedno koło się kręci a drugie nie | - podnosisz auto i kręcisz kołem z jednej strony, jak z drugiej kręci się w tym samym kierunku - szpery brak, jak kręci się w przeciwną - szpera jest.
Szpera to rodzaj sprzęgła a nie blokady, więc trudno podciągnąć je pod blokadę dyfra. to, że z grubsza, w pewnych momentach i mocno zawężonym obszarze działania daje podobny efekt nie znaczy, że to to samo. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 18:02
|
|
|
| no właśnie odwrotnie jest . |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 18:02
|
|
|
| bingo napisał/a: | | jak z drugiej kręci się w tym samym kierunku - szpery brak, jak kręci się w przeciwną - szpera jest. |
zaraz, zaraz - odwrotnie chyba? |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
toyman [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 18:21
|
|
|
| bingo napisał/a: | cosy i 4x4 miały chyba w standarcie szperę,
| wojas3 napisał/a: | | że jedno koło się kręci a drugie nie | - podnosisz auto i kręcisz kołem z jednej strony, jak z drugiej kręci się w tym samym kierunku - szpery brak, jak kręci się w przeciwną - szpera jest.
Szpera to rodzaj sprzęgła a nie blokady, więc trudno podciągnąć je pod blokadę dyfra. to, że z grubsza, w pewnych momentach i mocno zawężonym obszarze działania daje podobny efekt nie znaczy, że to to samo. |
4x4 - tak. Kosy krokodyle tak. Kosy wieloryby nie (zamiast tego mialy TCS).
No i chyba musisz zweryfikowac swoje definicje, bo za chwile okaze sie, ze 95% userow ma szpery. |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 11 Sty 2008 Skąd: Poznań Gliwice
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 18:26
|
|
|
| toyman napisał/a: | | Ale nie wieloryby. | Toć wiadomo Ja pisałem patrząc na swój awatar | bingo napisał/a: | podnosisz auto i kręcisz kołem z jednej strony, jak z drugiej kręci się w tym samym kierunku - szpery brak, jak kręci się w przeciwną - szpera jest.
| Bingo, no co Ty |
_________________ Będzie: Aston Martin DB12 Volante
Był: Ford S-Max MSB 2.5L 220KM
Był: Ford Scorpio Cosworth ASB 2.9L 24V 195KM |
|
|
|
 |
toyman [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 19:22
|
|
|
| jaroz napisał/a: | | toyman napisał/a: | | Ale nie wieloryby. | Toć wiadomo Ja pisałem patrząc na swój awatar | A to przepraszam, nie zwrocilem uwagi, w ktora strone patrzysz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 19:25
|
|
|
| mają elektryczną . |
|
|
|
 |
wojas3 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 19:59
|
|
|
| bingo napisał/a: | wojas3 napisał/a:
że jedno koło się kręci a drugie nie
- podnosisz auto i kręcisz kołem z jednej strony, jak z drugiej kręci się w tym samym kierunku - szpery brak, jak kręci się w przeciwną - szpera jest.
|
Wiem że tak jest - a raczej odwrotnie, ale nie mialem okazji w ten sposób sprawdzić, a na sniegu gdy auto normalnie stoi to raczej nie możliwe żeby jedne koło się kreciło do przodu a drugie do tyłu
| jaroz napisał/a: | wojas3 napisał/a:
A ja się wczoraj dowiedziałem że w moim VM też jest szpera ( chyba że ktoś sobie zażartował )
Więc nie tylko Cossy miały ale nawet i diesel może mieć
Toś Hamerykę odkrył Nie zależy to od silnika, ale od tego czy zamówisz bądź nie, pakiet zimowy, jeśli się nie mylę. Kossy to natomiast (jeśli się nie mylę ponownie) miały w standardzie 'układ o ograniczonym poślizgu" czyli szperę. |
Nie mówiłem nigdy że jak szpera to tylko Cossy, aczkolwiek nie myślałem że ja to mam - a napisałem tak bo na 1 stronie coś czytałem i ktoś pisał że tylko cossy czy cos w tym stylu. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 20:06
|
|
|
| przecie cos nawet w wierorybie był bez tcs i wtedy mogła być szpera ale jak było tsc to szpery nie mogło być |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 21:44
|
|
|
| Julek napisał/a: | | bingo napisał/a: | | jak z drugiej kręci się w tym samym kierunku - szpery brak, jak kręci się w przeciwną - szpera jest. |
zaraz, zaraz - odwrotnie chyba? |
Chyba na pewno. Normalny dyfer = podniesione koła kręcą się w przeciwną, szpera albo blokada = kręcą się w tę samą stromę.
BTW z ciekawostek, explorer ma szperę mniej więcej jak Scorpio, wiskozę, czyli lichą dosyć, a tbird ma na oko bardzo mocarną, co się w śniegu okazało, i muszę doczytać, czy to wiskoza, czy może to takie chamskie sprzęgło w dyfrze, jak w mustangach. To by też tłumaczyło czemu mu tak łatwo znikają opony z tyłu |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |14 Gru 2010|, 2010 22:54
|
|
|
Zresztą jest dużo łatwiejszy sposób na sprawdzenie czy takowa szpera spina/istnieje. Wystarczy podnieść tylko jedno tylne koło. Jeśli damy radę je przekręcić - nie ma szpery. Jeśli nie - możemy się cieszyć. Oczywiście jeśli auto jest na luzie i nie ma zaciągniętego ręcznego |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
|
|