|
Opony bieznikowane zimowe |
| Autor |
Wiadomość |
Shogun

Auto: '95 BOB ASB Sedan
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 11:11
|
|
|
| Waski napisał/a: | | osobiście scorpio zawsze jeździłem na 205/55 R16 i nadal takie mam |
Innymi słowy nie masz pojęcia jak jest na węższych |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 11:12
|
|
|
| Waski napisał/a: | | przepraszam raz miałem 15tki - pierwszej zimy |
czytaj do końca |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 11:14
|
|
|
| Waski napisał/a: | gufer-posepny napisał/a:
sztuka nakazuje zakładać na zimę węższe opony , lepiej kopią w śniegu a w grząskim mniejszy opór stawiają .
są różne szkoły - druga z nich mówi, że to nieistotne bo szerokie lepiej (szerzej) wygrzebują i mniej się zapadają w śnieg |
Dobre , dobre
Ale raczej do działu HUMOR |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Shogun

|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 11:18
|
|
|
| Waski napisał/a: | | Waski napisał/a: | | przepraszam raz miałem 15tki - pierwszej zimy |
czytaj do końca |
Z kontekstu wywnioskowałem, że jednak nie były węższe |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 11:22
|
|
|
| Shogun napisał/a: |
Stawiam skrzynkę piwa temu, kto objedzie moje kombi na jakichkolwiek letnich w takich warunkach. Stoję na rocznych Frigo 2 - przez wielu uważanych za niską półkę. |
Muszę przyznać , że przez ostatni tydzień poruszałem się na takich samych Friko 2 i mile mnie zaskoczyły
To naprawdę przyzwoite opony , Scorpio obute w takie kapcie spokojnie mogło przejechać wszędzie , nawet po kopnym śniegu
Pozwalałem sobie nawet na parkowanie na poboczu zarzuconym śniegiem przez pług i udało się jeszcze bez większego problemu wyjechać |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |5 Gru 2010|, 2010 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 11:34
|
|
|
Shogun, do tego mam biemdablju na 195/65, omege mialem na 195/65, teraz sobie przypomniałem ze miałem jedno scorpio ostatniej zimy na 195/65 - miesiąc tylko nim jeżdziłem ale miałem (wszystkie wymienione R15)
o mniejszych autach z mniejszymi rozmiarami nie piszę nawet
mondeo jeżdżę na 205/55 R16 i jest wszystko OK
wg mnie nie ma czegoś takiego jak "węższe opony są lepsze" lub "szersze są lepsze" jak to mawiał nasz Prezydent "są plusy dodatnie i plusy ujemne" każdego rozwiązania |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 15:27
|
|
|
| Waski napisał/a: | gufer-posepny napisał/a:
sztuka nakazuje zakładać na zimę węższe opony , lepiej kopią w śniegu a w grząskim mniejszy opór stawiają .
|
Jest to bardzo stara szkoła.... dawno już się od tego odeszło..
We flocie służbówek w firmie gdzie robię, zima czy lato - rozmiar ten sam.
Wg instrukcji bodajże ten jest zalecany ten sam rozmiar.
Pamiętam z 10 lat temu, reklamy FULDY na zimę "Czarna, szeroka i mocna" i tam był z tyłu ulotki opis czemu zakładanie "opon rowerowych" do aut - szczególnie ciężkich i wyższej klasy jest totalnie bez sensu..
A sam się kiedyś upierałem (jak to Ojciec gadał) że na zimę najlepsze jak najwęższe dopuszczalne...
Generalnie też z reguły e kupowałem ciut węższe zimówki, ale to wyłącznie ze względu na niższą cenę....
P.S. Są takie "teorie" powtarzane, jak chociażby to, czy zakładać lepsze opony na przód czy na tył samochodu....
Kiedyś twierdzono (i niektórzy do tej pory się upierają), że lepsze (tudzież mniej zużyte) na przód zakładać (szczególnie w FWD), bo te koła skręcają, etc...
A od dawna już udowodnione że zawsze lepsze lacie powinny na tyle wylądować. |
| Ostatnio zmieniony przez olcha20 |5 Gru 2010|, 2010 15:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 19:11
|
|
|
| Shogun napisał/a: | | To chyba w branży rajdowej jeszcze nie słyszeli o tych nowych zaleceniach | W rajdowej owszem-węższe, ale...obowiązkowo z KOLCAMI. I co Ty na to
[ Dodano: |5 Gru 2010|, o 19:15 ]
| Cytat: | | A od dawna już udowodnione że zawsze lepsze lacie powinny na tyle wylądować | Zgadza się, przednimi możesz operować, a tył gorzej kontrolować (i nie wyjeżdżać mi tu z "ręcznym ) stąd te zalecenie. I ja się z nim zgadzam. |
_________________ Będzie: Aston Martin DB12 Volante
Był: Ford S-Max MSB 2.5L 220KM
Był: Ford Scorpio Cosworth ASB 2.9L 24V 195KM |
| Ostatnio zmieniony przez jaroz |5 Gru 2010|, 2010 19:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wieloryb
KR 501 HU

Auto: '95 2,3 16V, MSB, Ghia, kombi + LPG
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 20:46
|
|
|
| Shogun napisał/a: | | jaroz napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | sztuka nakazuje zakładać na zimę węższe opony | Teraz już są inne opinie i zalecenia. Należy zakładać ten sam rozmiar, przy obecnej technologii opon zimowych. Natomiast niezaprzeczalnym jest, że rozmiar ciut mniejszy zapewnia lepszy nacisk jednostkowy, więc ciut lepszą trakcję przy ruszaniu. |
To chyba w branży rajdowej jeszcze nie słyszeli o tych nowych zaleceniach
Na zimę zawsze będzie lepsza węższa opona. A przynajmniej do momentu jak grawitacja nie zmieni zwrotu. Opinie i zalecenia mogą się zmieniać co tydzień |
otóż to |
_________________ Pozdrawiam,
wieloryb
KOBI Mobilny Serwis Rowerowy www.kobiserwis.pl
606-857-942
Team 4 Gary |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 22:36
|
|
|
| Shogun napisał/a: | To chyba w branży rajdowej jeszcze nie słyszeli o tych nowych zaleceniach
Na zimę zawsze będzie lepsza węższa opona. A przynajmniej do momentu jak grawitacja nie zmieni zwrotu. |
Niestety jesteś w błędzie.
Zasadnicza różnica jeśli chodzi o branżę rajdową jest taka że, tam opony się dobiera odpowiednio do każdego rajdu czy odcinka , natomiast w samochodzie seryjnym do użytku codziennego oponę zimową dobierasz i użytkujesz od jesieni do wiosny i to przez kilka lat. Sezon zimowy to nie tylko drogi pokryte kopnym śniegiem , ale często suche asfaltowe na których opony zimowe są po prostu dupowate i to tym bardziej im są węższe.
Generalnie Wąski już ładnie podsumował kwestie która to opona jest "lepsza".
Wszystkim wielbicielom stereotypów, sugeruje odstawić ałtośfiaty , tefałeny tórbo i pomyśleć trochę logicznie.
Co do "ciekawych" obiegowych opinii można (było) spotkać jeszcze:
- lepsze opony na przód
- opony kierunkowe zakładać zgodnie z kierunkiem na osi napędowej a odwrotnie na wleczonej |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 22:50
|
|
|
| Reader napisał/a: | | opony kierunkowe zakładać zgodnie z kierunkiem na osi napędowej a odwrotnie na wleczonej |
Hyyyy?
A czy ten mit ma jakąś podbudowę teoretyczną?? |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |5 Gru 2010|, 2010 22:51
|
|
|
| Reader napisał/a: | Co do "ciekawych" obiegowych opinii można (było) spotkać jeszcze:
.....................
- opony kierunkowe zakładać zgodnie z kierunkiem na osi napędowej a odwrotnie na wleczonej |
Błądzisz człowiecze
Zdarzało się , że niektórzy producenci opon zalecali taki właśnie montaż konkretnych typów bieżnika
O ile mnie pamięć nie myli jednym z nich był Michelin , lecz dotyczyło to jednego wskazanego typu bieżnika
| maup napisał/a: | | Reader napisał/a: | | opony kierunkowe zakładać zgodnie z kierunkiem na osi napędowej a odwrotnie na wleczonej |
Hyyyy?
A czy ten mit ma jakąś podbudowę teoretyczną?? |
Telepatia działa |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |5 Gru 2010|, 2010 22:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 01:16
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | Błądzisz człowiecze
Zdarzało się , że niektórzy producenci opon zalecali taki właśnie montaż konkretnych typów bieżnika
O ile mnie pamięć nie myli jednym z nich był Michelin , lecz dotyczyło to jednego wskazanego typu bieżnika |
Może w Twoich okolicach to zalecenia producentów.
Przypadek z którym się zetknąłem dotyczył Kormoranów z Olsztyna.... czyli prawie Michelin .
maup, no podbudowa jest bardzo silna. , w necie jest o tym też chyba sporo.
Bajkę którą ja słyszałem, mówiła że, napędowe tylne zgodnie z kierunkiem bo wtedy lepsze własności trakcyjne, wyjeżdżanie z grząskiego śniegu itp. , na przednie wleczone/pchane odwrotnie bo można uzyskać większe opory przy hamowaniu a co za tym idzie krótszą drogę hamowania.
Nie spotkałeś się nigdy z takimi mądrościami ? |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Shogun

|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 08:10
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Wszystkim wielbicielom stereotypów, sugeruje odstawić ałtośfiaty , tefałeny tórbo i pomyśleć trochę logicznie. |
I Tobie to polecam |
_________________ pozdrawiam, Seba |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 08:23
|
|
|
| jaroz napisał/a: | Shogun napisał/a:
To chyba w branży rajdowej jeszcze nie słyszeli o tych nowych zaleceniach
W rajdowej owszem-węższe, ale...obowiązkowo z KOLCAMI. |
Od tego roku kolce są zakazane (pierwszy wyścig na bezkolcowych właśnie sie odbył Rajd Barbórki). |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
|
|