$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jednak nie EBJ :)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jednak nie EBJ :)
Autor Wiadomość
Michu 
GPU 94WU

Auto: Fiat Ducato 10 2.8D 2001 blaszak
Wysłany: |1 Sie 2010|, 2010 23:41   Jednak nie EBJ :)

Witam.

Chciałem opisać swój problem, jaki ostatnio mi się trafił w deszczowy dzień, może komuś pomoże przy walce z obrotami, nierównym przyspieszaniem i strzałami w wydech. Jako, że wolne obroty na poziomie 2000rpm stały się codziennością, przyszedł czas na wymianę EBJ.
Kupiłem drugi, założyłem, zrobiłem adaptację, ale się nie poprawiło. Oglądnąłem wszystkie kostki na silniku, wyglądały OK.

W piątek dość mocno padało, a ja miałem wyjazd do Jastrzębiej Góry. 3 razy wystawiałem trójkąt za auto, bo silnik odmówił posłuszeństwa. Za pierwszym razem, jak silnik zgasł nie wiedziałem co się stało, bo objaw był taki, że zgasł jak dotaczałem się do świateł. Po wyłączeniu stacyjki i wyjęciu kluczyka silnik zrobił przegazówkę, zadzwoniły szklanki i zgasł. Myślałem, że urwało rozrząd. Zepchnąłem dziada na bok, maska do góry, ale wszystko było OK. Poruszałem przewodami WN, obejrzałem cewkę, wszystko było podłączone i suche. Pomyślałem, że pewnie wody dostał, jak wjechałem w kałużę, bo zaczął chodzić nierówno i na 3 cylindry. Wystawiłem trójkąt, poczekałem 10 minut i zapalił :) Nie cieszyłem się długo. Po przejechaniu ok. 3-4km zgasł na przejeździe kolejowym. Zjechałem z torów na rozruszniku. Odczekałem i zapalił. Po kolejnych 5km zgasł i zaniemówił. Przejrzałem jeszcze raz wszystkie kostki i coś mnie natknęło, żeby ruszyć jeszcze raz tą podwójną od silnika pod kolektorem ssącym. Poruszyłem i odpalił. Dojechałem na miejsce i wróciłem.

Po powrocie do domu odpiąłem akumulator, rozpiąłem wtyczki, wypryskałem chemią do mycia styków elektrycznych, potem drugim preparatem konserwującym, wypierającym wodę i wszystkie usterki trapiące silnik zniknęły!!

Przestał szarpać przy przyspieszaniu w wilgotne dni [podejrzewałem TPS i układ zapłonowy], przestał przerywać na LPG przy mocniejszym wciśnięciu gazu i co najważniejsze, obroty są takie jak powinny. Założyłem później stary EBJ, okazało się, że działa poprawnie.

Jakby ktoś miał podobne objawy, to niech wyczyści 2 wtyczki pod kolektorem ssącym i usterki znikną :)

Pozdrawiam.
Michu.

bolus1 

Auto: 90 liftback 2.0 DOHC EFI; 2.9 24v MSB RS GHIA
Wysłany: |27 Lis 2010|, 2010 21:35   

odkopie i zapytam od czego są te wtyczki w tym dełohacu o których pisze kolega wyżej ?

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |27 Lis 2010|, 2010 21:59   

Żeby się tylko nie okazało że wiązka silnikowa umarła :) .

Michu 
GPU 94WU

Auto: Fiat Ducato 10 2.8D 2001 blaszak
Wysłany: |28 Lis 2010|, 2010 20:07   

nic nie umarło, do kompletu jeszcze TPS :)

auto jeździ jak szalone:)

Odpowiedz do tematu