|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Cosworth zielony sedan. |
| Autor |
Wiadomość |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |12 Lis 2010|, 2010 13:50 Cosworth zielony sedan.
|
|
|
W końcu piszę pierwszy opis autka odkąd jestem na forum. Ale to dlatego, że ten już chyba zostanie na dłużej. Autko nabyłem drogą kupna od kolegi michopawel ratując je od niechybnego demontażu. Ku rozpaczy właścicieli dość mocno związanych emocjonalnie z cosim, zabrałem go na kołach, a nie na lawecie.
Jest to sedan z sekwencją jak to w cosach było w ASB. Rok produkcji to '95 chociaż data opuszczenia fabryki to grudzień '94.
Po przejechaniu prawie 400km do domu czas było ocenić, co mnie czeka w reanimacji stwora:
Zacząłem od oględzin zewnętrznych:
-wszystkie drzwi do wymiany
-zderzak tył do lakieru, bo został źle dobrany (przy okazji można będzie zrobić też klapę, bo ma jakieś wgniotki od środka,
-zderzak przód do wymiany (przy okazji będzie trzeba pewnie też zrobić maskę bo ma jakieś wgniotki od zewnątrz-chyba ktoś próbował ją domykać).
-do zabezpieczenia podłoga (na szczęście jest bez dziur więc tylko będzie konserwacja)
-szyba przednia do wymiany-pęknięcie na całej długości wycieraczek (ale że grzeje, to wiosny będzie musiała doczekać).
Mechanicznie i elektrycznie auto nie wyglądało lepiej
-do zrobienia podłużnica
-wiązka silnika do sprawdzenia - wprawdzie była przez kogoś robiona ale miała np. pomylone przewody z czujnika położenia wałka
-pompa wspomagania i wąż ciśnieniowy do wymiany
-przewód podciśnienia do serwa do wymiany
-moduł ABS do naprawy
-zbieżność do zrobienia
-zawias do sprawdzenia i zrobienia, bo coś puka na każdej dziurze
-łożyska kolumn do wymiany
-łącznik wału do wymiany
-kiedyś w przyszłości konwerter do wymiany (ale to pewnie jak już będzie trzeba całą skrzynię robić).
-gaz do regulacji, bo chociaż pali genialnie, to rozwala mapy paliwa i jest problem z odpalaniem
W środku już było znacznie lepiej:
-do czyszczenia tapicerka
-do wymiany panel klimatrona
Z pozytywów:
-zrobiony rozrząd (nawet po tygodniu stania, w chłodne dni jest cisza)
-hamulce w przyzwoitym stanie
-opony, przód trochę podcięty przez zbieżność ale jeszcze do jazdy
-rdza jeszcze nie daje się we znaki
Wyposażenie zacne, w sumie łatwiej napisać czego brak
brak sprysków lamp
brak parktrona
brak szyberdachu
Po opadnięciu emocji czas było się zabrać do pracy. Na dzień dzisiejszy zostało zrobione:
-nowe łączniki stab. przód
-nowe gumy łączników stab. tył
-wymieniony łącznik wału i poduszka pod skrzynią (przy wymianie łącznika okazało się że przestała istnieć, a dzięki uprzejmości Julka i zasobności jego magazynów udało się zrobić wszystko na raz).
-zrobiona zbieżność
-ogarnięta trochę elektryka (do wiosny doczeka).
-"nowe felgi i zimówki"
-wymieniony wentylator nadmuchu
W aucie jest tak cicho, że słychać już tylko pompę wspomagania Dokręcony łącznik wahaczy z tyłu oraz nowe łączniki na tyle ustabilizowały auto, że jazda nim to na prawdę przyjemność. Ze stołecznych torowisk i dziur dobiegają tylko odgłosy opon.
Z autka jestem naprawdę zadowolony chociaż wiem jaki ogrom pracy mnie jeszcze czeka. Najważniejsze, że jeździ sprawnie i nie ma dziur w budzie. Resztę doprowadzę do stanu przyzwoitości
Niebawem postaram się wrzucić jakieś foty ale to może już z nowymi drzwiami |
| Ostatnio zmieniony przez gw21 |23 Sty 2011|, 2011 13:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lis 2010|, 2010 22:20
|
|
|
| Bardzo fajne i przyjemne autko, miałem okazje prowadzić, bardzo spodobała mi sie jego jedna dorbna usterka i w swoim chyba tez to popsuje-black panel jak to Grzesiek okreslił, bardzo przydatna rzecz podczas jazdy nocą. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |12 Lis 2010|, 2010 22:51
|
|
|
wow, opis nieco przeraża - to za ile go kupiłeś ? za tałzena ?
| gw21 napisał/a: | | -nowe gumy łączników stab. tył | chodzi o te gumki stab-buda ? | gw21 napisał/a: | | Dokręcony łącznik wahaczy z tyłu oraz nowe łączniki na tyle | łącznik to w tym wypadku ta dodatkowa brecha co to niektóre mk3 mają ? a te nowe łączniki to co to ? te blaszki z gumką co łączą wahacz ze stabem ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

|
Wysłany: |12 Lis 2010|, 2010 23:26
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | black panel jak to Grzesiek okreslił | No ja jak już się wezmę za wymianę tych żarówek, to i tak wyciągnę jakiś przełącznik umożliwiający wyłączenie podświetlenia. Może tylko uzależnię co ma być wygaszane w zależności od prędkości, bo jazda bez licznika po mieście nocą trochę męczy. Na trasie fajny bajer i na pewno nie zrezygnuję z niego
| Struna napisał/a: | | wow, opis nieco przeraża |
opis jest realny, a nie jak większość - mam swoją nową "igiełkę" a później licznik postów i tematów przekręca się w dziale problem Auto jak dla mnie warte każdej wydanej złotówki. Najważniejsze elementy ma całe, silnik chodzi bardzo ładnie, a to dla mnie najważniejsze.
| Struna napisał/a: | | łącznik to w tym wypadku ta dodatkowa brecha co to niektóre mk3 mają ? | Tak dokładnie o tą belkę chodzi. Z jednej strony nie była przykręcona. | Struna napisał/a: | | chodzi o te gumki stab-buda ? |
| Struna napisał/a: | | a te nowe łączniki to co to ? te blaszki z gumką co łączą wahacz ze stabem ? | Chodzi właśnie o te gumki w metalowych pierścieniach, co z jednej strony siedzą na wahaczu a z drugiej na stabilizatorze. U mnie przestały istnieć. W prawdzie nic z tyłu nie stukało ale auto było mało stabilne. |
| Ostatnio zmieniony przez gw21 |12 Lis 2010|, 2010 23:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 10:14
|
|
|
| gw21 napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | black panel jak to Grzesiek okreslił | No ja jak już się wezmę za wymianę tych żarówek, to i tak wyciągnę jakiś przełącznik umożliwiający wyłączenie podświetlenia. Może tylko uzależnię co ma być wygaszane w zależności od prędkości, bo jazda bez licznika po mieście nocą trochę męczy. Na trasie fajny bajer i na pewno nie zrezygnuję z niego
|
Mnie się coś takiego wymyśliło - podzielić całe podświetlenie dechy na dwa obwody, jeden jest w dzień podświetlany na max, w nocy z regulatora (to są zegary "ścisłe"), drugi w dzień zgaszony, w nocy z regulatora (to jest "decha" i wszelkie dodatki). Plus regulator zrobiony "uczciwie", od praktycznie zgaszonych do maxa, a nie od połowy do maxa. Plus ew. taki myk że otwarcie drzwi bez kluczyka zapala na chwilę "dechę", żeby łatwiej poznajdywać co gdzie je. To wszystko chyba wyczerpuje moje potrzeby i tak mniej więcej, poza zapalaniem od drzwi, jest fabrycznie zrobiony Tbird |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
| Ostatnio zmieniony przez Boni |13 Lis 2010|, 2010 10:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 11:07
|
|
|
| Boni napisał/a: |
Mnie się coś takiego wymyśliło - podzielić całe podświetlenie dechy na dwa obwody, jeden jest w dzień podświetlany na max, w nocy z regulatora (to są zegary "ścisłe"), | W wielorybie nie ma nic na desce co wymagałoby podświetlenia w dzień. Druga sprawa, że trzeba by dorzucić jakiś układ "widzący" czy jest dzień czy noc (a jak już to mógłby on automatycznie dopasowywać jasność). Co do wyciemniania całości, to to jest fajne na trasie ale w mieście I sekcja prędkościomierza musi być podświetlona. Druga rzecz, to przydałoby się by był chociaż trochę podświetlony wskaźnik temp. (paliwo mi zbędne, bo i tak LPG jest ). Do tego jak już robić układ rozpoznawania dzień/noc czy też sposób zaciemnienia auta można by było zrobić porządek z przyciemnionymi kontrolkami od tempomatu i OD off w dzień, bo są praktycznie nie widoczne. Ale takie mody, to może kiedyś... na razie jest parę innych rzeczy pilniejszych do zrobienia. |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 11:16
|
|
|
| gw21 napisał/a: | | Druga sprawa, że trzeba by dorzucić jakiś układ "widzący" czy jest dzień czy noc |
Masz taki układ gotowy, w lusterku samościemniającym. Może jego da radę wykorzystać? |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
Boni

|
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 12:05
|
|
|
| Julek napisał/a: | | Masz taki układ gotowy, w lusterku samościemniającym. | W sumie to by dało radę, trzeba by tylko odwrócić sygnał. (lusterko sprawdza różnicę oświetlenia przed i za nim i wedle tej różnicy się ściemnia). Zaślepiając wzorzec (całkowicie lub częściowo w zależności od wyników eksperymentów)każde różnice w oświetleniu wnętrza będą owocowały zmianami. | Boni napisał/a: | Co do reszty, czasówek i takich tam, cóż, robi sie | No to jak się zrobi, to będzie fajnie, bo zawsze łatwiej założyć niż zbudować |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 12:15
|
|
|
Ale warto grzebać w lusterku? Przecież to parę elementów, LDR, ze dwa rezystory, i jakiś opamp czy 555 czy cokolwiek co wyrobi za komparator, no ew. mały przekaźnik jeszcze (do lusterka też będzie raczej niezbędny).
Co do "robienia" pomału mnie szlag trafia jakie to skomplikowane się zrobiło... |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 12:17
|
|
|
| Zawsze można wykorzystać sensor z uwalonego lusterka - ma jedną zaletę, darmowy jest:) |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 12:25
|
|
|
| Julek napisał/a: | | ma jedną zaletę, darmowy jest:) | Ma jeszcze inną zaletę - jest gotowy. Ale to tak jak piszę bliżej nie określona przyszłość. |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |13 Lis 2010|, 2010 22:34
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | w swoim chyba tez to popsuje-black panel | To kup Saaba lub używaj gotowej regulacji w Scorpio |
_________________ Będzie: Aston Martin DB12 Volante
Był: Ford S-Max MSB 2.5L 220KM
Był: Ford Scorpio Cosworth ASB 2.9L 24V 195KM |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2010|, 2010 09:07
|
|
|
| jaroz napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | w swoim chyba tez to popsuje-black panel | To kup Saaba lub używaj gotowej regulacji w Scorpio |
Gdzie takie coś jest w wielorybie, bo jakos przez ponad 3 lata tego nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |14 Lis 2010|, 2010 18:34
|
|
|
może by z czujnika nasłonecznienia skorzystać.
A co do przyciemnionego OD/OFF - od czego to zależy ? bo ja u siebie nie zauważyłem żeby przyciemniał. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |