$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zdechlo otwieranie klapy bagaznika
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdechlo otwieranie klapy bagaznika
Autor Wiadomość
pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 01:35   Zdechlo otwieranie klapy bagaznika

Witam,

Jak w temacie zdechlo otwieranie klapy bagaznika - dzialalo wczesniej tak z pilota jak i z wcisniecia palcem zamka a teraz tylko kluczyk - rygiel elektryczny nawet nie probuje halasowac - co sprawdzic na szybko by wiedziec czy to:
uszkodzony przekaznik, wiazka, bezpiecznik?

Nie wykluczam ze moglo mi sie cos uszkodzic bo wiazlem kilka gratow z kolkami po zmianie i niestety mialem wrazenie ze podczas zamykania klapy byl jakis dziwny gluchy odglos po ktorym to wlasnie zdechlo elektryczne sterowanie ryglem...

Z gory dzieki za pomysly

PS
tak wiem ze gdzies jest opis skrzynek ale widac szukam po zlych slowach kluczowych nie mogac natrafic na skany z podrecznika uzytkownika, swojego podrecznika nigdy nie mialem a ksiazke sam naprawiam scorpio wlozylem gdzies i nie moge zlokalizowac - sprawa pilna bo mnie ciezka nedza zjada jak nie moga straszyc ludzi otwierajac z odleglosci klape... ;)

PS1
moze taki maly apel by te skany z opisem zawartosci skrzynek sie pojawily na stale i to tak by nie trzeba kombinowac z szukaniem no i moze w lepszej jakosci niz te ktore krazyly...

PS2
tak wiem ze na warsztacie sa opisy regeneracji skrzynek, jednak po szybkim przjerzeniu nie trafilem na to czego szukam - moze bylem niezbyt uwazny... z gory przepraszam

Gwelezemba 
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 02:01   

A nie utytrales kabla w bagazniku? Tam idzie taka wiazka od zamka przy prawym zawiasie od klapy
Jak go otworzysz to wlacza ci sie swiatlo w nim?
Tam kabel idzie w takim pieknym miejscu ze nie trudno go naderwac.
. :-d :-d Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! :-d :-d

pandy 

Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 09:33   

Jest oswietlenie wnetrza, wszystkie swiatla z tylu, szukalem w opisie skrzynek przekaznika i bezpiecznika do sterowania ryglem ale nie znalazlem nic... wlasnie podejrzewam ze moglo sie cos stac z kablem, nic, bedzie trzeba z miernikiem albo zarowka posprawdzac.

Moze ktos wie jak jest sterowany rygiel - to jest sygnal ktory idzie z przekaznika czy bezposrednio z komputera (czy uzywa sie przekaznika do zalaczenia tego obwodu czy sterowanie idzie od razu z kompa wiec uwalony moze byc uklad mocy w kompie np gdyby bylo zwarcia w kablu/ryglu?)

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 09:46   

Szukaj VN05N.

radekgora 
SMI 5M57

Auto: '95 2.5 TD VM kombi
Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 09:54   

podaj meila to wyśle ci fotki z bezpiecznikami może coś pomoże
jest Ford Galaxy 2,0 lpg 1997

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 10:57   Re: Zdechlo otwieranie klapy bagaznika

pandy napisał/a:

PS
tak wiem ze gdzies jest opis skrzynek ale widac szukam po zlych slowach kluczowych nie mogac natrafic na skany z podrecznika uzytkownika, swojego podrecznika nigdy nie mialem a ksiazke sam naprawiam scorpio wlozylem gdzies i nie moge zlokalizowac - sprawa pilna bo mnie ciezka nedza zjada jak nie moga straszyc ludzi otwierajac z odleglosci klape... ;)

No nie żartuj.
Wpisujesz w google "instrukcja scorpio" i w czasie 0,20 s otrzymujesz Około 32,800 wyników .
Z czego dwa pierwsze w pełni wystarczają. :D

Reader

pandy 

Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 22:18   

Adam_2000 napisał/a:
Szukaj VN05N.

dzieki Adam, nie bedzie lekko, pruc PCM i podmienic uwalony gdyby okazalo sie ze to wlasnie ten...

[ Dodano: |9 Lis 2010|, o 22:20 ]
radekgora napisał/a:
podaj meila to wyśle ci fotki z bezpiecznikami może coś pomoże

wielkie dzieki, na razie sprobuje zlokalizowac problem od strony klapy - jakbym mial klopot to poprosze o fotki

[ Dodano: |9 Lis 2010|, o 22:22 ]
Reader napisał/a:

No nie żartuj.
Wpisujesz w google "instrukcja scorpio" i w czasie 0,20 s otrzymujesz Około 32,800 wyników .
Z czego dwa pierwsze w pełni wystarczają. :D

szukaj tu na FST (to w koncu dosc podstawowa informacja),a co do google to pewnie wiesz ale google zwraca rozne wyniki w zaleznosci od kraju i konfiguracji komputera - w moim wypadku cos interesujacego bylo pod koniec pierwszej strony...ale jak juz napisalem, raczej mialem na mysli ze to powinno byc gdzies w dziale warsztat i to na jednej z pierwszych pozycji

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |9 Lis 2010|, 2010 22:58   

pandy napisał/a:
szukaj tu na FST (to w koncu dosc podstawowa informacja),a co do google to pewnie wiesz ale google zwraca rozne wyniki w zaleznosci od kraju i konfiguracji komputera - w moim wypadku cos interesujacego bylo pod koniec pierwszej strony...ale jak juz napisalem, raczej mialem na mysli ze to powinno byc gdzies w dziale warsztat i to na jednej z pierwszych pozycji

No tu na FST tak samo po wpisaniu w szukajkę tego co powyżej w google. Przynajmniej u mnie.
Faktycznie nie skojarzyłem że, Ty klikasz spoza kraju.

Nie mniej masz rację że, to mogło by być we warsztacie tylko wiesz ... może prawa autorskie ?

Reader

pandy 

Wysłany: |10 Lis 2010|, 2010 09:43   

eee, minelo juz sporo latek a zawsze mozna to interpretowac w ten prosty sposob ze angielski fst ma dokumentacje techniczna, tak czy siak linki do tych fotek juz sie pojawialy nieraz tylko zawsze sa czescia jakiegos innego tematu i trudno to wykopac...

PS

szukajac wg tego co mi podales czyli "instrukcja scorpio" otrzymuje 6 wynikow... ktore wygladaja malo zachecajaco...

sam sprawdz https://encrypted.google.com/search?sourceid=mozclient&ie=utf-8&oe=utf-8&q=%22instrukcja+scorpio%22

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |10 Lis 2010|, 2010 20:49   

Wszystkie silniki zamków w serii H, są sterowane z modułu CCM (Central Control Module).
Elementami wykonawczymi są tzw. przekaźniki elektroniczne z serii VN.

Uploaded with ImageShack.us

Z danych katalogowych wynika, że VN03 maja obciążalność prądową 4A, a VN06 - 9A.
Jak widać na załączonym obrazku, do sterowania DBL-LOCK i bagażnikiem zastosowano te 4A.
Jak się okazuje w praktyce, dosyć często padają.
Dlatego zaproponowałem VN05N, o obciążalności 13A. Tego to już trudno upalić ;)

pandy 

Wysłany: |11 Lis 2010|, 2010 13:32   

Wielkie dzieki Adam - w sobote moze and tym posiedze jak czas pozwoli - na poczatek sprawdze ciaglosc wiazki - jesli bedzie ok to bede kombinowal.

Odpowiedz do tematu