|
Tylne tarcze wentylowane do "krokodyla" |
| Autor |
Wiadomość |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 21:03 Tylne tarcze wentylowane do "krokodyla"
|
|
|
Pisze bo mnie dzisiaj krew zalała i to ostro.
Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego urlopu podczas którego nagle w Alpach skończył mi się jeden z klocków hamulcowych. Szkoda tylko ze na górskiej przełęczy na wysokości 2509m npm.
Z bólem serca zjeżdzałem z góry słysząc jak kona klocek i zaczyna "ostatnią drogę" tarcza hamulcowa. O naprawie w Austrii nie było mowy ( organiczone fundusze i czas)
W sumie jakieś 2 tyś km ją piłowałem i dojechałem tak wczoraj do kraju. Dzisiaj rano szybki zwiad telefoniczny po moto sklepach podaje dane:
typ tarczy - wentylowana, srednica - 253 mm, typ nadwozia - kombi. ilośc śrub - 5, rocznik auta - 93 , silnik - 2.0 8v, i kolesie mi mówią że mają. No to super. Podają propozycje cenowe kilku producentów.
I powiem Wam że w tych sklepach motoryzacyjnych to jakieś debile pracuja. Milion razy powtarzam 5 śrub, wentylowana, tył, fi 253 mm, gosciu podaje cenę. W końcu jade do sklepu a koleś przynosi mi zwykłą litą tarczę ( mam takie jeszcze od poprzednigo scorka) i mówi mi że ma takie tylko. I po kolejnej pół godzinie szukania rozkłada ręce że tego typu którego ja szukam w ogóle nie ma w żadnym katalogu. Tak w 4 sklepach dzisiaj miałem. No cymbały jakieś tam pracuja. Albo koles mówi przez tel. że ma a ja go pytam napewno na 5 śrub? Sprawdza że tak. Jadę już po tarcze a ten mi wyciąga ale do wieloryba na 4 śruby. I znów dupa. Zamówiłem w końcu jakieś i jutro jak się okaże że nie przyjechały takie jak powinny to....
O klockach z czujnikami zużycia do przejściówki nie wspomne. Tam podobno są inne wtyczki - nie okragłe. Kolesie nie mają pojęcia o tym i mozesz mówić a i tak Ci podadza cenę tych do Mk1.
Dobra teraz do sedna. Jeśli uda mi się jutro zdobyć cześci i wcisnąć do mechaniora przed zlotem, to co trzeba sprawdzić przy zacisku ? Mam teorią że to on a właściowie jego ew. "nie odbijanie" wykończyło zewnętrzny klocek.
Jaką część trzeba nasmarować i czym ?
Pytam bo zamierzam baranom w warsztacie patrzyć na łapy żeby mi nic nie spieprzyli.
Mam jeszcze prosbę. Jeśli ktoś ma jakąś lużną używaną tarczę do kombi , wentylowaną na 5 śrub, o średnicy 253 mm i nie jest zbyt zjechana ( moze mieć rancik ) to niech weżmie na zlot. Najwyżej tam coś się skleci.
To tak na wszelki wypadej jakbym nie dostał jutro właściwych tarcz. Jeśli zaistnieje taka sytuacją to będę musiał tymczasowo wstawić używkę dopóki nie trafię nówek.
Czy ktoś zna jakiegoś producenta tarcz( poza tym z Częstochowy który robi na zamówienie) który ma w ofercie w/w tarcze?
Jak sobie radzicie z "dopasowaniem" wtyczek czujników zużycia do Mk2 ? Lutujecie końcówki czy jak?
Napiszcie proszę, bo muszę to jakoś rozwiązać.
Sorry za referat, ale musiałem się wyżalić |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 21:12
|
|
|
pogadaj z tym z www.auto-mobile.com.pl on sie zna na rzeczy moze ci pomoze,
pozdrawiam
maciek |
| Ostatnio zmieniony przez mmmk |25 Sie 2005|, 2005 21:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 21:13
|
|
|
jak tak czytam jakie są problemy w sklepach to aż się cieszę że mam dostęp do dwóch sklepów w których tylko jest do forda i żadnych innych części - więc raczej nie ma mowy o pomyłce
Irek |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 21:30
|
|
|
| Powiem Ci że ja też byłem w sklepie "Części do Forda" i pan po 30 minutach grzebania i drapania sie po głowie, 2 telefonach "do przyjaciela" podał mi cenę oryginału - 580 zł / szt i rozłozył ręce. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 21:40
|
|
|
zadzwon tam gdzie ci dalem linka. on ma tez sprzedaz wysylkowa a czasami potrafi cuda zdzialac. mi np sprowdzil kawalek od wycieraczki reflektora i bylo orginalne bo w opakowaniu forda i bylo tanie. sprobuj moze sie uda bo 600za tarcze to cholernieeeeeeeeeeeee duzo
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
zommbi [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 21:53
|
|
|
a czy klocki od wieloryba kombi nie pasują do przejściówki ? może tam są odpowiednie wtyczki
a jak nie to lutowanie |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 22:11
|
|
|
| tego właśnie nie wiem |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 23:16
|
|
|
od wieloryba nie pasuja, tzn pasuja ale w wielorybie nie ma juz czujnikow zuzycia wiec lipa, od MK1 teznie podejca raczej bo MK1 nie miało kombi, gdzies był wątek o tarczach nie pamietam czy nie sa zbiezne z cosworthem?
MOga byc zniezne z ktoryms mondeo. Co do wtyczek to napewno są płaskie a nie okragle. Co do klockow, jesli potrzeba moghe sie zorientowac w łodzi czy maja kocki i tarcze tylko napisz zadzwon, numer tel na priv.
Co do zacisku, to tak bywa, przyczyna zwykleprzycinajacy sie reczny, ciezkie w naprawie. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 23:21
|
|
|
A byłeś może na Grabiszyńskiej koło hotelu VEGA z tyłu LIDLA tam też jest sklep i warsztat. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |25 Sie 2005|, 2005 23:26
|
|
|
jedynie dobrze że zaciski tylne są te same jak w MK1 i w wielorybie, chodzi mi o lifty i sedany, ale kombi to już chyba nie
Irek |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Akowiec [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 00:01
|
|
|
No cóż najtańszy komplet do combi (przerabiałem 2 miesiące temu) to 700 zł ale jest inny sposób i o wiele prostrzy tyle że potrzeba dobrego warsztatu zajmującego się obróbką metali |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 00:24
|
|
|
Szczerze mówiąc, jak mi się tylne tarcze albo zaciski czymkolwiek narażą, natychmiast je wyrzucę i założę lite. Za cholernym jarzmem zacisku trzy miesiące jeździłem bo do kombi |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 00:59
|
|
|
1. We Wrocku będę szukał od poniedziałku - jak wrócę po urlopie do pracy. Znajde gdzieś te cholerne tarcze w przystepnej cenie.
Na Grabiszyńskiej jeszcze nie byłem ale napewno ich nawiedzę.
2. Ręczny raczej dobrze odbija. Nie miałem z nim problemów żadnych.
3. Muszę jeszcze umyć to cholerstwo co się osadziło na feldze. Opiłki osiadły w czasie jazdy na feli i zardzwiały w deszczu - efekt ->fela jak od pieprzonego subaru. Pod wodą i szmatką nie schodzą. Może jakiś Cilit - kamień i rdza ??
4. Tarcze od Crosworda mają większą średnicę 272 mm więc nie podejdą
5. Kontakt tel. do mnie 693 12 01 77 Za informację z Łodzi będę dzwięczny
Na gg jutro i w weekend z wiadomych zlotowych względów mnie nie będzie
Pozdrówki |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 01:08
|
|
|
| jak by sie dobrze zlozylo to by ci dereq na zlot moze dostarczył te tarcze. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 01:15
|
|
|
powodzenia w myciu alu tez kilka czasow temu pisalem o moim subaru style i tak juz zostalo do dzisiaj nie umiem tego domyc a fele i tak ida do regeneracji kiedys wiec to olalem.
pozdrawiam
maciek
p.s. nie probowalem nigdy zadnym srodkiem do mycia felg moze to by cos dalo |
|
|
|
 |
|
|