|
gdzie zamontować głośniki |
| Autor |
Wiadomość |
lukskajłoker [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Paź 2010|, 2010 10:47 gdzie zamontować głośniki
|
|
|
witam,
takie mam pytanie, na pewno ktoś z Was przerabiał nagłośnienie w Scorpio - gdzie zamontowaliście głośniki wysokotonowe? Miałbym chrapkę na montaż w słupku, ale nie wiem, czy gdzieś można zdobyć słupek z gotowym otworem montażowym, a wolałbym, żeby miało to jeszcze jakiś wygląd.
A może ktoś wpadł na jakiś fajny pomysł i by się podzielił?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 08:25
|
|
|
Hej, ja w lutym tez miałem dylemat gdzie, bo montowałem w drzwi nowe, większe głośniki. Priorytetem było:
- zachować oryginalność maskownic drzwi,
- odseparować wysokie tony,
- wygłuszyć drzwi by uzyskać lepszy dźwięk.
Wyszło tak - kupiłem dwudrożny zestaw Helix`a - aluminiowe membrany głównych głośników (tytanowy kolor, idealnie wygląda pod oryginalnymi maskownicami), jedwabne kopułki głośników wysokotonowych (naturalny, niemetaliczny dźwięk w stosunku do zwykłych "cykaczy" i wyższy zakres częstotliwości). Koszt: ok. 500PLN.
I teraz dalej - główne głośniki poszły w drzwi, nie trzeba bylo nic przerabiać, prócz punktu montażu pod tapicerką. Wg speców od nagłośnienia nie trzeba było wygłuszać, bo seryjne wygłuszenie spełnia oczekiwania i dźwięk jest ok. Potwierdzam.
A głośniki wysokotonowe (można je sobie ustawiać wg uznania ) poszły na osłony lusterek (trójkątne plastiki w narożniku drzwi, przy słupku A). Są tam zaślepki śruby mocującej lusterko - spece wykorzystali ten otwór i zainstalowali bezinwazyjnie cykacze. Jest jeszcze jeden powód wykorzystania tego miejsca (bo też chciałem na podszybiu cykacze) - łatwość podłączenia cykaczy i zwrotnic. Sygnał do głośników idzie do drzwi przez WTYCZKĘ, a nie po ciągłych kablach i ciężko by było przerzucić okablowanie pomiędzy drzwiami , a wnętrzem. A tak wszystko bezinwazyjnie jest zrobione i gra rewelacyjnie |
_________________ Będzie: Aston Martin DB12 Volante
Był: Ford S-Max MSB 2.5L 220KM
Był: Ford Scorpio Cosworth ASB 2.9L 24V 195KM |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 08:37
|
|
|
| lukskajłoker napisał/a: | | czy gdzieś można zdobyć słupek z gotowym otworem montażowym |
Nierealne
Chyba że ktoś sprzeda Ci osłonę słupka , którą sam wyrzeźbił
Otwór pod głośnik wysokotonowy jest robiony pod konkretny model |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
lukskajłoker [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 09:20
|
|
|
| jaroz napisał/a: | | w drzwi nowe, większe głośniki. |
to tam się mieszczą większe:) ? Myślałem, że 130 to max, jaki tam można zmieścić, a o większe rozmiary szyba zahacza, nie mówiąc o ograniczeniach z głębokością montażu. Ale jak się udało, to super. Ja wmontowałem w przednie drzwi Hertza, na tylną półkę też Hertza, ale w rozmiarze 690. Brakowało mi właśnie koncepcji na głośnik wysokotonowy - pomysł z osłoną lusterka jest jak najbardziej dobry, muszę tylko znaleźć głośnik w miarę "chudy" żeby nie wystawał zbytnio do środka.
Dzięki za pomoc Panowie. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:07
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | kiedys na forum u nas byl jakis user, nazwy nie pomne, czarekcostam? co robil takie slupki | ano był, ale niestety nie robi już - a szkoda, bo bardzo to było fajnie wykonane. Czaro bodajże miał nick. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:41
|
|
|
| lukskajłoker napisał/a: | | to tam się mieszczą większe:) ? Myślałem, że 130 to max | JA zmieniłem z 10 na 13 właśnie po to aby nie rzeźbić. Na głebokość to coś koło 6cm max., Później już tylko rzeźba wg mnie. Panowie z car-audio byli zaskoczeni, że te 13-ki tak dobrze grają i bas przyzwoity! | lukskajłoker napisał/a: | | muszę tylko znaleźć głośnik w miarę "chudy" żeby nie wystawał zbytnio do środka. | Helixy które mam jeszcze zostawiają luz (oczywiście mowa o lewym, który nie może być za duży bo drzwi nie zamkniesz ), a nie są znów takie płytkie, także spoko inne tez powinny wejść. | Speedo napisał/a: | | zawsze sie z tym motalem jak chcialem zdjac tapicere z furtki | TO tak często ściągałes? Trenowałeś na zawody? Ja się tego nie tykam |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 21:03
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | "paaaanie - igielka" | Racja Speedo, a potem człowiek szuka tygodniami tej igiełki |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 22:51
|
|
|
| Normalnie, jak to igiełka, przód sklepany w szpic, a z tyłu dziurka od rdzy. A następne głośniki piszczki to chyba zrobię se wysuwane z deski, jak levinsony czy tam inne bangolufseny. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

|
Wysłany: |9 Paź 2010|, 2010 09:48
|
|
|
| Boni napisał/a: | | A następne głośniki piszczki to chyba zrobię se wysuwane z deski, jak levinsony czy tam inne bangolufseny. | Jak w Astonie Martinie Tam same głośniczki to kosztują tyle, że lepiej nie pytaj Ale za to ślicznie grają i efekt jest kiedy wyjeżdżają z podszybia |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |9 Paź 2010|, 2010 11:36
|
|
|
Taki bajerek, te wysuwanie, granie to jakby niezależnie od tego No ale to chyba dopiero w jakimś następnym mk1 bo obecne oba mają pod szybą po prostu, i mam zylion innych zabawek przy samochodach do zrobienia. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

|
Wysłany: |9 Paź 2010|, 2010 15:05
|
|
|
| Boni napisał/a: | | granie to jakby niezależnie od tego | To jasne |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |12 Paź 2010|, 2010 12:48
|
|
|
Ano Czaro robił i poza tymi u niego w aucie widziałem jeszcze ze 2 kpl., ale jak już Struna wspomniał - produkcja się skończyła.
Znalazłem w archiwum19 pewien film krótkometrażowy z którego coś sobie wyciąłem
słupek wykonany przez Czaro w dodatku w jego Scorpio |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

|
Wysłany: |13 Paź 2010|, 2010 17:22
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | Takie coś z tyłu dało by się posadzić nawet . | Z przodu pewnie też bo głębokość nie za duża. A to przecie przednie cykacze |
|
|
|
 |
|
|