$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zmiana silnika z 2,0 16v na 2,9 12v
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana silnika z 2,0 16v na 2,9 12v
Autor Wiadomość
modzian 

Auto: FORD MONDEO MK4 2.0TDCi ,Scorpio MK2 2,3 ASB
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 19:42   

No w sumie to racja sam nawet w jednym z warsztatów w Chorzowie w ktorym naprawiaja,remontuja silniki musialem udowadniać ze mam wpakowane 8V mimo ze na pokrywie pisze DOHC to panowie mechanicy chcieli sie zakladac o 500zl ze maja racje wkoncu jednak zrezygnowali.
Bmw E39 530D 2001r
Renault Twingo 1.2 1998r
Ford Scorpio 95 2.0 16V i 2.0 8V

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 21:42   

ale ile roboty :-D silnik i skrzynia i most i kabelki i komp tak ze 2-4 dni

baytek1
[Usunięty]

Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 23:09   

Widze ze musze napisac dokladnie z czym jest problem.
Obecnie mam wieloryba z 95 roku z silnikiem 2,0 16v i nie ukrywam elektryka w tym silniku mnie juz doprowadzila do .... a szkoda gadac. Gaz jest i to sekwencja nie wiem co dokladnie ale komputer jakies Diego czy cos takiego. Skrzynia siedzi automatyczna nie wiem jaka dokladnie ale taka jak fabrycznie montowali ;)
Teraz drugi motorek miedzyinnymi 2,9 jest to zwykle EFI 12v. Nie wiem od czego jest bo ten silnik juz mam od dawna w Taunusie ktory ze wzgledu na blache juz nie jezdzi ale kiedys smigal i to calkiem ciekawie bo mial turbo a raczej jeszcze ma bo poki co siedzi nadal w Taunusie. Skrzynia N9 tak jak juz wczesniej pisalem. Do tego wszystkiego kupilem silnik 2,4 ze Scorpio chyba 89 z calym osprzetem lapami silnika i z wszystkim co tam bylo przy silniku. Cala wiazka z komputerem jest.

Teraz tak chlodnica zostaje od 2,0. Nie wiem co na to wszystko powie pompa paliwowa ktora oczywiscie zostaje od 2,0. lapa pod skrzynie powinna pasowac od automatu, pedaly bede musial kupic teraz pytanie czy musza byc od tego modelu czy moze pasuja od starszego.
Pod wzgledem mechaniki to problemow nie bede mial bo takie rzeczy to juz kiedys robilem, jak ma sie wiekowe auto to trzeba umiec samemu naprawic, tylko elektryka mnie przeraza.
Napewno zegary bede musial wymienic boobrotomierz jest od rzedowki a bedzie juz 6 cylindrow i tutaj najwazniejsze pytanie jak ta elektryke spiac z ta z co jest w aucie.
Poki co to mnie ta elektryka powstrzymuje przed przelozeniem.

Wlasnie jedna mala sprawa mnie irytuje, nie wiem jak podlaczyc przewody paliwowe a dokladniej czy ma to jakas roznice jak podlacze przewod od pompy czy bezposrednio na listwe wtryskowa czy na ten regulator cisnienia czy moze jest to bez roznicy.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 23:13   

nie zepniesz tego z elektryką na aucie, to co masz teraz chodzi na kompie eec5 - totalnei inna bajka. A to co chcesz założyć biega jeszcze na eec4, wiec w zasadzie czeka Cię pełna rzeźba z elektryką. Nie powiem, że się nie da, ale łatwe to nie będzie.

pedały od starego wprost nie pasują bo wieloryb nigdy nie miał linki sprzęgła, więc jak chcesz na linkę to trza ryć dziurę pod nią. Można by się pokusić o zewnętrzny wysprzeglik hydrauliczny od czegoś co by się nadało, wtedy pedalstwo od mk3 w manualu zpodać.
A już N9 to totalnie nie mam pojęcia czy siądzie. Nigdy takiej w mk3 nie bywało.

[ Dodano: Czw 30 Wrz, 2010 ]
baytek1 napisał/a:
ma to jakas roznice jak podlacze przewod od pompy czy bezposrednio na listwe wtryskowa czy na ten regulator cisnienia czy moze jest to bez roznicy.
ma znaczenie ja podpinasz.

Darol
[Usunięty]

Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 23:16   

Zalatw sobie wiazke podluznicy,silnika, z wieloryba 2.9 12v z komputerem, inaczej duza rzezba z abs, skrzynkami, zegarami i praktycznie cala elektryka auta. A w obecnym 2.0 trzeba pewnie zregenerowac wiazki i bedzie dzialac jak nalezy.

pepi 
pepi

Wysłany: |2 Paź 2010|, 2010 22:48   

akurt wiązka z 12 v jest łatwa , jedynie sterowanie do wentylatorów trza dorobić bo w eec5 comp to zapina , i obrotek jest z alternatora jakby co bo edisa już nie ma wtedy , ja kosa bob odpaliłem na ec4 w 30 min fakt że na wydrę ale chodził

baytek1
[Usunięty]

Wysłany: |3 Paź 2010|, 2010 22:49   

no dobra to widze ze zdania sa podzielone i jednak da rade podlaczyc jakos wszystko hehe

a tak na powaznie to prosilbym o pomoc bo z 2,0 juz chyba nie bede kombinowal bo elektryka byla robiona i nic nie dalo. Ten temat juz przerabialem a wrzycenie silnika np. 2,9 pod maske to dla mnie nie problem jakby co mechanike zawsze da sie jakos dorobic teraz tylko spiecie jakos elektryki tak zeby chodzilo.

Jezeli wywale kompa z instalacja od 2,0 i w to miejsce wsadze kompa od 2,9 to co bede musial podpiac zeby dzialalo.

[ Dodano: |3 Paź 2010|, o 22:59 ]
wlasnie nie pamietam jak robilem wiazke podluznicy czy ABS jakos jest spiety z kompem od silnika.
po schematach juz probuje sie jakos przygotowac i nie wiem co przecodzi przez komputer.
niby tylko sterowanie silnikiem jest podpiete ale jak ktos wie dokladnie co i jak to prosze o jakos pomoc moze ma ktos jakies schematy dokladne.

[ Dodano: |3 Paź 2010|, o 23:02 ]
jeszcze jedno mnie dreczy czy immo jakos tez jest spiete z komputerem i czy mozna bedzie jakos podlaczyc predkosciomierz?

Moze poprostu zeby wszystko gralo zostawic komputer od 2,0 i tylko wpiac sie w instalacje. Taka rzezba ale co tam jakos trzeba sobie radzic

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |5 Paź 2010|, 2010 02:26   

Dac sie da, ale duzo pracy mechanicznej i elektrycznej.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

pepi 
pepi

Wysłany: |5 Paź 2010|, 2010 08:07   

po prostu całą wiązkę do sterowania silnika dajesz od 2,9 , a immo wtedy jest ci już nie potrzebne , tylko z 2 litrach był obrotek z edisa a w starym 2,9 jest z cewki powrotu -a w wierorbie z alternatora , a licznik i takie tam jest podobnie jak miałeś

baytek1
[Usunięty]

Wysłany: |5 Paź 2010|, 2010 12:12   

czyli jednym slowem wywalam kompa od 2,0 zapominam o immo, obrotomierz szukam kabla i podpinam pod cewke, wszystkie kontrolki w zagarach zostaja po staremu razem z predkosciomierzem.
A na rozrusznik jakis sygnal do odpalenia bedzie jak kompa wywale czy musze jakos to immo odpiac bo tam jest jakies polaczenie z kompem.

odnosnie podlaczenia przewodow paliwowych w 2,9 to powiedzcie mi zasilanie z pompy ma isc na regulator cisnienia czy bezposrednio na listwe bo tego nie mialem podlaczonego i nie wiem jak powinno byc.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Paź 2010|, 2010 12:46   

na listwę. z regulatora masz powrót do baku.

baytek1
[Usunięty]

Wysłany: |5 Paź 2010|, 2010 22:12   

no to tak jak myslalem z tym paliwkiem
obym tylko z reszta sie nie mylil bo do 2,0 bede musial wrocic hehe ;)
dlatego kazda pomoc sie przyda

Odpowiedz do tematu