|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ele fotele z pamiecia x2 |
| Autor |
Wiadomość |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 12:06
|
|
|
wrócić do poprzednich ustrawień po np. zostawieniu auta w myjni - makabra. W tym wypadku ręcznie ustawiane fotele maja przewagę (nie wiem, czy akuraqt w scorpio), ponieważ nie mają płynnej regulacji tylko skokowa i dużo łatqiej wrócić do poprzednich nastaw.
co do gadżetów - automatyczne wycieraczki są bardzo przydatne, spryski na reflektory z wycieraczkami szczególnie również,
a centralny, klima i elektryczne szyby to już po prostu standard a nie bajery. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 13:43
|
|
|
| reczne maja rzeczywiscie latwiej, ale w mk3 nie ma chyba 100% recznych tylko zawsze jest elektro gora-dol. Ale elektro full z pamiecia maja jeszcze wieksza przewage bo do ustawien wraca sie przycisnieciem jednego guzika |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 14:02
|
|
|
| Darol napisał/a: | | Ale elektro full z pamiecia maja jeszcze wieksza | - dlatego tam to już nie jest zbyteczny bajer
z inej beczki - jest tu troche speców od elektroniki, wiec może warto sie zapytac, czy to jest bardzo skomplikowany układ, by zrobić sygnał z potencjometru sterujący dwoma przekaźnikami? do tego trzy pamięci połozenia potencjometru i w zależności od aktualnego ustawienia potencjometru i zapamiętanej nastawy potencjometru odpowiednie załączenie jednym lub drugim przekaźnikiem? potem tylko rozbudowanie tego do 4 modułów (lub 5 z sygnałem ciśnienia, choć tu będzie trudniej uchwycić odpowiedni sygnał, bo przecież mamy zmiennośćciśnienia w zależności od siły oparcia oraz brak nacisku w czasie wysiadania) i np. dodatkową pamięcią po wyłączeniu stacyjki dla jednej sekcji - odjazd fotela do tyłu ... przekaźniki pewno można będzie wykorzystać z obecnego modułu spod fotela. |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 14:53
|
|
|
| Ale cos takiego jest juz, gotowe made by ford z wieloryba, latwiej chyba zaadaptowac bedzie niz od zera tworzyc |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 14:58
|
|
|
| Darol napisał/a: | | gotowe made by ford z wieloryba | - no, tylko że musisz dać co najmniej dwa moduły - spod fotela i z drzwi kierowcy. |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 15:02
|
|
|
| dokladnie tak jak mowisz i dokladnie taki set chce dolozyc u siebie do sterowania samym fotelem pasazera. Moduly trzebaby zdobyc, ale chyba lezy ich troche u roznych rozkrecaczy forumowych. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 21:53
|
|
|
| Darol napisał/a: | | dokladnie tak jak mowisz i dokladnie taki set chce dolozyc u siebie do sterowania samym fotelem pasazera. Moduly trzebaby zdobyc, ale chyba lezy ich troche u roznych rozkrecaczy forumowych. | -tylko że to jest puszczone bez moduły od szyb w dzwiach a tak naprawde fotel z resztą auta komunikuje się 2 kabelkami bo nie wliczam sygnału cofania |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sie 2010|, 2010 22:19
|
|
|
| nierozumiem co jest puszczone bez modulu od szyb w drzwiach. modul pamieci fotela komunikuje sie z reszta modulow 2 przewodami zgadza sie, skretka taka, to jest wspolna szyna dancych CCM, MM kierowcy, MM pasazera i modul pamieci fotela. Aby system nie zglupial od drugiego takiego samego modulu spod fotela i aby mi oba fotele nie jezdzily doloze zestaw dwoch modulow spietych tylko ze soba obslugujacych tylko fotel pasazera i wsio. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |23 Sie 2010|, 2010 12:48
|
|
|
| Julek napisał/a: | | krzyhoo, zazdroszczę. Jak mi ktoś poprzesuwa kierownicę, fotel i lusterka to potrzeba mi ze 20 kilometrów gmerania, ruszania, przestawiania, żeby to jako tako ustawić jak było, a i tak przez pół trasy czuję się jakoś nieswojo. | mam podobnie, dlatego w aucie bez pamięci ( swoim bądź często użytkowanym ) zapamietuję ilość "zębów" od skrajnej pozycji |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |23 Sie 2010|, 2010 16:01
|
|
|
bo to jest ford to co tu rozumieć ja to kiedyś tak muślałem aby te guziki dać od razu przy fotelu a nie drzwiach |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sie 2010|, 2010 17:07
|
|
|
| mozesz dac, ale to trzeba bedzie przewody od lewego modulu z drzwi troche przedluzyc. Ja wlasnie nie wiem gdzie wcisne ten dodatkowy modul, myslalem zeby w drzwi pasazera drugi, ale klopot bo wszystkie piny w sloniu mam juz zajete. A guziki chcialbym oryginalnie w schowku drzwi miec |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |23 Sie 2010|, 2010 18:12
|
|
|
| Darol napisał/a: | | ale klopot bo wszystkie piny w sloniu mam juz zajete | - zmień słonia | pepicosi napisał/a: | | bo to jest ford to co tu rozumieć ja to kiedyś tak muślałem aby te guziki dać od razu przy fotelu a nie drzwiach | - wygodniej w drzwiach w użyciu, i tak sterowanie lusterek idzie no i po to jest multiplex, by właśnie tak ułatwić sobie życie (i utrudnbić nza 15 lat "poprawoiaczą" i "tuningowcą" , zreszztą jeszcze i tak masz w to pięty moduł alarmu i rozpoznawanie pilota. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |24 Sie 2010|, 2010 08:56
|
|
|
| bingo napisał/a: | | wygodniej w drzwiach w użyciu, i tak sterowanie lusterek idzie no i po to jest multiplex, by właśnie tak ułatwić sobie życie (i utrudnbić nza 15 lat "poprawoiaczą" i "tuningowcą" , zreszztą jeszcze i tak masz w to pięty moduł alarmu i rozpoznawanie pilota | -ja to wiem bo przerabiałem to u siebie tylko nie każdy to wie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |