|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
dwie skrzynie i dwa problemy |
| Autor |
Wiadomość |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2010|, 2010 19:28 dwie skrzynie i dwa problemy
|
|
|
Mam 2 pytania. jedno poruszane bardzo czesto ale nikt jeszcze nie pisal konkretnie co to, moze teraz ktos cos bedzie wiedzial, a wiec tak:
Pyt.1. Cieknie mi skrzynia, zalozone nowe zimeringi i tuleja pompy, cieknie na laczeniu z silnikiem przy odpalonym aucie i duzo leci. jak z ciagnelem i zalozylem skrzynie to raz po 8km a drugi raz po ok 15km zaczelo leciec czyli ogolnie po dobrym zagrzaniu auta. czy ktos zrobil cos takiego?
Pyt.2. Odnosnie braku biegu 2-go, otoz po zbyt duzym ubytku oleju znikla dwojka, po sciagnieciu miski zauwazylem ze wypadl napinacz tasmy, ale zbyt duzy luz na tasmie nie pozwala na zalozenie go i wyregulowanie, potrzebuje informacji jak to zalozyc i czy tasma ma jakas blokade od srodka bo wyglada ze wszystko ok ale za duzo sie chowa i dystans wypada? jak mialem ta skrzynie na stole do gory nogami to zalozylem i wyregulowalem ale chyba tylko gdzies sie podparla tasma bo biegu nie ma.
PS: pytanie pierwsze jest do jednej skrzyni a drugie do drugiej.
prosze o jakas pomoc bo brakuje mi tej dwujki pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 08:51
|
|
|
Dwójkę to trzeba po prostu rozebrać, zbadać i dopiero poskładać, bo jak ci kotwica taśmy wypadła, to dobrze nie jest, może "tylko" bęben spiłowany, a może jest znacznie gorzej.
Co do uszczelnienia na wałku konwertera, to najbardziej kwestia jak bardzo wyrąbany jest wałek (rysy, owal), i kwestia "trzymania" konwertera z obu stron, czyli jak i czym montowano go od strony koła zamachowego i czy w pompie był zatrzaśnięty. Zakładam, że wiesz na pewno że leci ci ATF, a nie z silnika |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 08:55
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | czy ktos zrobil cos takiego? |
To robi się samo |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 10:23
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | adi-kostrzyn napisał/a: | | czy ktos zrobil cos takiego? |
To robi się samo | tak czytalem jakis stary temat gdzie sie naprawilo komus, ale ja nim przejechalem ok 300km z biala chmura za samochodem i nic
| Cytat: | | Zakładam, że wiesz na pewno że leci ci ATF, a nie z silnika | tu akurat dam sobie reke uciac, no moze palec na pewno ATF leci. dziwne ze po rozbiorce i zlozeniu nie cieknie od razu tylko po dluzszym jezdzeniu, az sie zagrzeje. wkladalem konwenter i walek srodkowy od sprawnej skrzyni tej bez 2-ki i to samo jest.
co do 2 pytania to bym potrzebowal w skrocie co rozebrac i na co uwazac zeby sie dostac do tasmy? |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 10:36
|
|
|
W skrócie, to się chyba nie da. Dla samej 2 w zasadzie do połowy trzeba skrzynię rozebrać, a jak do połowy, to już należałoby do końca i zrobić jej jaki-taki remont. A to się niekoniecznie opłaca i nie da się opisać w skrócie.
Co do uszczelnienia, to jw. pisałem kwestia zużycia wałka, prowadzenia wałka i samych uszczelek (bo bywają sprzedawane na zamiennikach badziwia straszne), nic tam więcej przecież nie ma. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 10:53
|
|
|
[ Dodano: |10 Sie 2010|, o 12:21 ]
| Boni napisał/a: |
Co do uszczelnienia, to jw. pisałem kwestia zużycia wałka, prowadzenia wałka i samych uszczelek (bo bywają sprzedawane na zamiennikach badziwia straszne), nic tam więcej przecież nie ma. | zapytam jeszcze czy uszczelki z ,,mid parts-a" kupowac czy moze polecasz jakies sprawdzone? |
| Ostatnio zmieniony przez adi-kostrzyn |10 Sie 2010|, 2010 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |