|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kupiłem Scorpio - parę pytań |
| Autor |
Wiadomość |
Kżyho

Auto: Ford Consul 2.8 V6 '73
|
Wysłany: |18 Lip 2010|, 2010 03:53 Kupiłem Scorpio - parę pytań
|
|
|
Cześć,
Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy Scorpio. Jest to MK2 kombi.
W związku jednak z tym, że poznaję dopiero to auto i nie wiem też co i jak powinno być, to parę pytań do Was, żebym wiedział, co naprawić trzeba, a co jest OK
1) Zmieniając koła natrafiłem przy wszystkich na takie tajemnicze kabelki, zakończone wtyczką z uciętym i zaizolowanym kabelkiem:
tył:
przód:
Czy dobrze myślę, że to od czujników zużycia klocków, a poprzedni właściciel po prostu zamontował klocki bez czujników?
Mogę tak jeździć czy coś (ABS? choć czujniki ABSu chyba OK, o ile je dobrze rozpoznałem...) będzie świrowało?
2) Tył stosunkowo nisko dosyć stoi, w każdym razie w stosunku do przodu na pewno niżej.
Oglądając sprężyny zauważyłem takie o to ciekawe gumy:
Prawa:
Lewa:
Domyślam się, że tych gum to tam być nie powinno i po prostu mam padnięte sprężyny?
Czy we wszystkich kombi mk2 powinny być amorki nivo? Jak rozpoznać czy ja takie mam czy nie? Przy niezaładowanym bagażniku wpływają one na to, jak wysoko stoi auto z tyłu?
3) Podczas ulewy, która się zdarzyła jednego dnia odkryłem cienką stróżkę wody jakby spod deski rozdzielczej po stronie pasażera, praktycznie na środku miejsca na pasażerskie nogi. Efektem tego była mała kałuża na wycieraczce pasażera. Skąd i co to może cieknąć? Szyba? Coś innego?
4) Fotel kierowcy jest w wersji z gruszką do dmuchania i regulacją wysokości. Niestety dmuchanie nie działa. Można to jakoś sprawdzić/naprawić? Co zazwyczaj nawala? Poza tym jest dziwnie pochylony na lewą stronę (nie mam dziur w podłodze, blacharka jest w dobrym stanie ) i chyba tyłek też stosunkowo niżej wpada w siedzisko niż np. na fotelu pasażera. Na tyle nisko, że np. mojej dziewczynie 1,62m wzrostu przeszkadza wysoko idąca poduszka siedziska blokująca jej możliwość wygodnego prostowania nogi podczas wciskania pedału sprzęgła To tak zwykle jest czy mój fotel kierowcy jest jakiś sfatygowany?
5) Tempomat generalnie działa, natomiast albo nie umiem się nim jeszcze do końca posługiwać albo coś jest nie tak. Jak chcę go ustawić to wyrównuję prędkość, włączam lewym przyciskiem na kierownicy i trzymam po prawej "+" tak długo, aż poczuję mniejszy napór pedału gazu na stopę. Nie mniej wedle mojej logiki jak już jadę na tempomacie i wciskam znowu "+" to on powinien przyspieszyć i pozostać na nowej, wyższej prędkości. U mnie natomiast odczuwa się jakby większe wciśnięcie gazu, auto chce niby zacząć przyspieszać, ale praktycznie momentalnie z tego rezygnuje i pozostaje na dotychczasowej prędkości. To jest normalne?
"-" na odmianę nie zmniejsza prędkości tylko zupełnie zwalnia blokadę i tempomat praktycznie przestaje spełniać swoje zadanie.
Pomijam już to, że ostatnio musiałem chyba ze 4 razy nacisnąć czerwony wyłączający guzik, żeby rzeczywiście się wyłączył. Bo tylko coś mi cykało spod deski, ale wciąż kontrolka się świeciła i się nie wyłączał.
6) Nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby. Nie słyszę nawet za bardzo, żeby się jakaś pompka włączała. Czy zbiorniczek jest jakiś osobny czy wspólny z przednią szybą? Pompka jest osobna czy ta sama? Uszkodzona będzie pompka? Co sprawdzić?
7) Pedał sprzęgła jak go kupiłem zapierał się praktycznie o deskę rozdzielczą. Jak się okazało, starczyło zluzować samonapinacz i dogiąć ręką blokujący metalowy dynks, który nie pozwala pedałowi się cofnąć wyżej. Problem polega jednak na tym, że póki używa się pedału sprzęgła delikatnie, to jest OK, ale jak się go puści i on tak mocno energicznie się cofnie do swojej wyjściowej pozycji, to znowu "blokada" się odgina. To chyba nie jest normalne? Mam szukać jakiegoś pęknięcia? Wymiana pedału?
Poza tym dosyć sporo siły trzeba włożyć we wciśnięcie do końca tego pedału jak już jest prawidłowo ustawiony. Początkowo jest lekko, ale tak od 1/3 wciśniecia to dalej już trzeba dosyć sporo siły użyć. Na tyle, że moja kobieta po przejażdżce to mówiła, że ją wręcz noga boli (mi to aż takiego problemu nie stwarza - ot trochę ciężej wciskające się sprzęgło ). Nie mniej zastanawiam się czy to rzeczywiście w standardzie tak dość siermiężnie chodzi? Do tego sprzęgło bierze tak dosyć "łagodnie" i pod koniec cofania się pedału - zużyta tarcza sprzęgła?
Kilka razy mi nie chciało zadziałać opuszczanie elektryczne szyby kierowcy. Co ciekawe chyba znalazłem patent, że jak w pewnym miejscu, na wysokości przycisków docisnę mocno cały boczek drzwi i wtedy naciskam na przycisk, to wtedy mi się szyba w końcu opuściła. Ale może to być w sumie przypadek, może jakoś inaczej wtedy naciskam przycisk? Do góry podnosi się za każdym razem jak na razie. Przycisk? Jakaś wiązka nadwyrężona?
9) Zaskoczył mnie dosyć nawiew. Tzn. wszystko niby działa OK, natomiast dziwne jest dla mnie, że jak mam teoretycznie wyłączoną dmuchawę (pozycja "kropka") to pomimo postoju auta, dmucha całkiem konkretnie ze środkowych kratek. Scorpio tak ma czy to znowu coś nie gra?
10) Czy naprawdę tylko z kluczyka można otwierać bagażnik? Nie było jakiejś bogatszej wersji z otwieraniem ze środka kabiny? Mam centralny zamek, ale taki bez pilota, po prostu reagujący na przekręcenie kluczyka w drzwiach. Ale na bagażnik chyba to nie działa, bo guzik na klapie się jak dla mnie nie wciska (chyba, że jest jakiś zastany) i klapę można otworzyć jedynie kluczykiem. Strasznie jest to niewygodne i mnie mocno irytuje... Coś mam nie tak? Da się coś z tym zrobić w prosty sposób?
11) Nie zwija mi się sama roleta bagażnika. Uszkodzona jak się domyślam?
Czy w jakiejś wersji Scorpio kombi była poza roletą również siatka rozdzielająca nad tylną kanapą? Da się taką dostać?
12) No i chyba na razie ostatnia kwestia. Auto jest na gaz (II generacja, Tomasetto). Generalnie chodzi to wszystko w miarę OK, natomiast na gazie zauważyłem, że przy niskich obrotach, jak wcisnę mocniej gaz, to najpierw lekko szarpnie, potem zaczyna przyspieszać, następnie przy ok. 1800 rpm mocniej szarpnie i potem już jedzie bez zająknięcia... Nie pierwsze to moje auto z gazem, również ze starszych niż sekwencja generacji, ale nigdzie tak nie miałem. Ktoś ma pomysł o co chodzi?
Wiem, że straszne wypracowanie napisałem, ale chciałbym wyjaśnić te parę kwestii, żeby móc to jakoś ponaprawiać w miarę możliwości i w pełni cieszyć się wygodną jazdą nowym nabytkiem
Będę bardzo wdzięczny każdemu, komu zechce się to wszystko przeczytać i pomóc.
Z góry bardzo dziękuję! |
_________________ Ford Consul 2.8 V6 '73
Ford Transit 2.0 Concorde 500 RS '83
Pontiac Trans Sport 3.8 SE '93
http://surmatlumaczenia.pl |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
|
Wysłany: |18 Lip 2010|, 2010 04:46
|
|
|
Cześć
Po pierwsze - wstaw miniaturki a nie link do dużych zdjęć
Teraz dalej:
1) Wtyczki od czujek zużycia klocków - nie mają wpływu na działanie ABS.
2) Gum nie powinno być. Nivo w każdym kombi, generalnie ich działanie sprowadza się do tego, że tył nie siada pod obciążeniem. Jak siedzi - to albo amory zwykłe + sprężyny z nivo, albo nivo skatowane, albo do tego lubiące się wygiąć z powodu osłabienia przez korozję wahacze tylne.
3) Zobacz odpływy na podszybiu, przy akumulatorze, a w zasadzie prawie pod małą skrzynką bezpiecznikową.
4) Grucha się starzeje. Poza tym sanki fotela powiedziały "papa" - wymień.
5) Nie mam tempomatu - zatem nie wiem
6) Zbiornik wspólny, pompka pojedyńcza z dwoma wyjściami, ponadto manetka działająca tak, że jej odepchnięcie - sprysk przedniej szyby, a przycisk - sprysk szyby tylnej (albo odwrotnie).
7) Nie wiem
8 ) Możliwe styki przycisku, może przekaźnik do opuszcznia szyby gdzieś nie ten teges działa.
9) Czy całkiem konkretnie - bym się spierał, niemniej jednak tak to działa, nadmuchu nie czujesz w momencie, gdy i pokrętło od dmuchawy, i od kierunku nawiewu ustawisz na kropkę.
10) Kluczyk albo wciśnięcie przycisku otwiera bagażnik.
11) Siatki nie widziałem, widywałem metalowe kratki, co do rolety nie wiem.
12) Jak się ma układ zapłonowy? Może ewentualnie TPS do pomierzenia. |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
Larix

Auto: '90 2.9 12v MSB sedan Ghia BLOS 4x4
|
Wysłany: |18 Lip 2010|, 2010 12:00
|
|
|
| 12). A nie masz przypadkiem centralki która przełącza z benzyny na gaz przy odpowiednich obrotach (np 1800 własnie). U mnie tak jest a mam Tomasetto właśnie. Co tam sie na niej świeci po odpale ? Czerwona czy zielona diodka ? |
_________________ Jest:
-Audi 100 Quattro
-Passat B5 Syncro
Był:
-2,9 12 V 90' sedan Ghia 4x4 + Blos
-2,0 DOHC 92' liftback |
| Ostatnio zmieniony przez Larix |18 Lip 2010|, 2010 12:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kżyho

|
Wysłany: |18 Lip 2010|, 2010 17:44
|
|
|
| Zysio napisał/a: |
Po pierwsze - wstaw miniaturki a nie link do dużych zdjęć
|
No mi się ładnie same skalują te zdjęcia do małych... Jakiś szczególny sposób na robienie miniaturek? Bo ja po prostu podlinkowałem foty tradycyjnie za pomocą "IMG"
2) Gum nie powinno być. Nivo w każdym kombi, generalnie ich działanie sprowadza się do tego, że tył nie siada pod obciążeniem. Jak siedzi - to albo amory zwykłe + sprężyny z nivo, albo nivo skatowane, albo do tego lubiące się wygiąć z powodu osłabienia przez korozję wahacze tylne.
|
Wahacze chyba w porządku. Generalnie to auto nie ma za dużo rdzy i wahacze nie rzuciły mi się w oczy, żeby były jakieś wygięte.
Można jakoś łatwo rozpoznać czy mam amory nivo czy zwykłe? Sprężyny również jakoś widocznie się różnią?
4) Grucha się starzeje. Poza tym sanki fotela powiedziały "papa" - wymień.
|
Da się dostać nową gruchę i jakoś to wymienić?
Te dmuchane poduchy w fotelu nie pękają?
Czy sanki fotela również odpowiadają za nisko wpadający w fotel tyłek względem przedniej części siedziska?
6) Zbiornik wspólny, pompka pojedyńcza z dwoma wyjściami, ponadto manetka działająca tak, że jej odepchnięcie - sprysk przedniej szyby, a przycisk - sprysk szyby tylnej (albo odwrotnie).
|
U mnie przynajmniej działa to w wersji "odwrotnie" czyli guzik daje sprysk na przód, dźwigienka od siebie powinna spryskać tylną szybę, ale tak się nie dzieje. Skoro to jednak jedna i ta sama pompka to wychodzi na to, że trzeba sprawdzić czy w ogóle prąd idzie na pompkę przy próbie uruchomienia tylnego spryskiwacza. Może dlatego jeszcze od Niemca poprzedni właściciel dostał tą dźwigienkę od wycieraczek w zapasie
8 ) Możliwe styki przycisku, może przekaźnik do opuszcznia szyby gdzieś nie ten teges działa.
|
To mi pomogłeś
Myślałem, że może jest jakaś tradycyjna najczęściej występująca wersja awarii w tym miejscu
Co ciekawe potrafi to działać bez problemu dłuższy czas, a tylko raz na ileś się zdarza, że nie chce ruszyć.
9) Czy całkiem konkretnie - bym się spierał, niemniej jednak tak to działa, nadmuchu nie czujesz w momencie, gdy i pokrętło od dmuchawy, i od kierunku nawiewu ustawisz na kropkę.
|
No jak na to, że traktując to analogicznie do innych aut, po przełączeniu dmuchawy na kropkę (czyli według mnie wyłączeniu) nadal coś jak najbardziej odczuwalnie dmucha, a przy wyłączonej dmuchawie nie powinno, to jest to dla mnie "konkretnie"
Dziwny patent w sumie...
10) Kluczyk albo wciśnięcie przycisku otwiera bagażnik.
|
Czyli chyba muszę rozruszać mój przycisk od bagażnika... Jest w tej chwili absolutnie niewciskalny Żeby go wcisnąć trzeba jakoś kluczykiem wcześniej go odblokować czy po prostu przy otwartym aucie powinien się dać wcisnąć?
11) Siatki nie widziałem, widywałem metalowe kratki, co do rolety nie wiem.
|
Szkoda z tą siatką Trzeba będzie zatem coś pokombinować, bo raz na ileś zdarza się wypad ze znajomymi w dalszą trasę i wtedy z reguły bagaży po dach jest, a bez siatki, to raczej kiepsko...
12) Jak się ma układ zapłonowy? Może ewentualnie TPS do pomierzenia. |
Poprzedni właściciel twierdził, że po wymianie jest kopułka, kable i świecie. Patrząc na kable rzeczywiście mogą być dość świeże, bo nie są jeszcze nawet szczególnie zabrudzone.
Na benzynie podkreślam to nie występuje. Jedynie na LPG.
[ Dodano: |18 Lip 2010|, o 17:47 ]
| Larix napisał/a: | | 12). A nie masz przypadkiem centralki która przełącza z benzyny na gaz przy odpowiednich obrotach (np 1800 własnie). U mnie tak jest a mam Tomasetto właśnie. Co tam sie na niej świeci po odpale ? Czerwona czy zielona diodka ? |
U mnie centralka jak jest zasilanie benzynowe miga czerwoną diodką, a jak jest na LPG to świeci się ta czerwona diodka na stałe i wtedy po chwili pokazuje się ilość gazu w butli.
Natomiast przełączanie jest w okolicach 3000 rpm i po nagrzaniu się do 30 stopni Celsjusza cieczy chłodzącej (podobno, bo przy obecnych temperaturach przełącza się od razu po przegazowaniu na te 3 tysiące).
Przy czym to się dzieje jak już jestem dawno na LPG. Na pewno nie mówimy tutaj o szarpnięciu spowodowanym przełączeniem się LPG-benzyna czy odwrotnie. |
|
|
|
 |
ZOMO

Auto: Nysan Patrol 2.9 24V LPG
|
Wysłany: |18 Lip 2010|, 2010 19:12
|
|
|
1pkt  za zdjęcia |
_________________ Pozdrawiam
Wasze ZOMO |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
|
Wysłany: |19 Lip 2010|, 2010 15:30
|
|
|
| Kżyho napisał/a: | Poprzedni właściciel twierdził, że po wymianie jest kopułka, kable i świecie. Patrząc na kable rzeczywiście mogą być dość świeże, bo nie są jeszcze nawet szczególnie zabrudzone.
Na benzynie podkreślam to nie występuje. Jedynie na LPG. |
Kwestia też jakie kable, bo DOHC nieszczególnie trawi inne niż oryginały.
A na LPG wcześniej wyjdą Ci niedomagania układu zapłonowego, niż na benzynie.
[ Dodano: |19 Lip 2010|, o 15:32 ]
| Kżyho napisał/a: | | Żeby go wcisnąć trzeba jakoś kluczykiem wcześniej go odblokować czy po prostu przy otwartym aucie powinien się dać wcisnąć? |
Powinien się w każdym momencie dać lekko wcisnąć, praktycznie bez użycia większej siły. |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
Kżyho

|
Wysłany: |19 Lip 2010|, 2010 23:19
|
|
|
Zysio, sprawdzę te kable, ale bardziej mam wrażenie, że to jakby złe dawkowanie gazu albo coś, mniej mi to na zapłon wygląda, ale mogę się mylić. Aż taki "super mechanik" to ze mnie nie jest
Guzik klapy ani drgnie. Próbowałem dzisiaj. Mam rozkręcać tapicerę klapy i zaglądać tam od środka? Czego szukać?
Koledzy, a ktoś odnośnie sprzęgła i tempomatu może się wypowiedzieć (pkt 5 i 7 z mojego pierwszego postu)? |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 00:18
|
|
|
1. zamek klapy w kombi - najprawdopodobniej zapieczony, trzeba rozruszać i wymienić siłownik zamka, który po zacięciu się przycisku na 99,9% uległ zagładzie.
2. sprzęgło - pedaliera w scorpio nie jest jakoś szczególnie kiepska, jeżeli aż tak się dzieje to masz niestety do przemyślenia wymianę sprzęgła - cuda z mocowaniem samoregulatora to raczej będzie wynik padającego sprzęgła - ono potrafi pod koniec życia chodzić tak ciężko, że mały słaby człowieczek go nie wciśnie. Możesz jeszcze linkę sprawdzić czy na pewno oryginał ale w Mk2 już jest sporo krótsza i nie robi aż takich jaj jak w Mk1.
3. sikacz do tyłu - jak już dojdziesz do ładu z manetką (pierwszy skok od siebie włącza wyeiraczkę na zadku, dociśnięcie mocniej do deski rozdzielczej powinno uruchomić sikanie), sprawdzisz prądy i usłyszysz upragnione bzyczenie pompki a sikać dalej nie będzie, sprawdź łączenie rurki z płynem w narożniku komory silnika obok prawego słupka - tam się lubi rozłączać zwłaszcza gdy dysza w wycieraczce zapieczona i stawia opór.
4. zadnie zawieszenie - jak już ktoś wsadzał tam gumy to nie masz co liczyć na sprawne nivo, sprężyny też już wypada wykorzystać do budowy kwietnika. Wygiętych wahaczy na oko nie sprawdzisz (możesz jedynie się przypatrzyć uważnie, jaki dużuy masz negatyw tylnych kółek). mogły jeszcze polecieć silentblocki ale na to bym nie liczył. raczej szykuj się na sprężyny i amortyzatory, nowe zwykłe lub nivo w używce (nowe ekstremalnie drogie ale jak działają to piękna rzecz). |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 08:50
|
|
|
| maup napisał/a: | | w Mk2 już jest sporo krótsza i nie robi aż takich jaj jak w Mk1 |
Trochę całkiem mocno nie tak jest |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Kżyho

|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 19:08
|
|
|
| maup napisał/a: | | 1. zamek klapy w kombi - najprawdopodobniej zapieczony, trzeba rozruszać i wymienić siłownik zamka, który po zacięciu się przycisku na 99,9% uległ zagładzie. |
OK. Czyli muszę się do niego raczej dobrać od wewnętrznej strony...
| maup napisał/a: | | 2. sprzęgło - pedaliera w scorpio nie jest jakoś szczególnie kiepska, jeżeli aż tak się dzieje to masz niestety do przemyślenia wymianę sprzęgła - cuda z mocowaniem samoregulatora to raczej będzie wynik padającego sprzęgła - ono potrafi pod koniec życia chodzić tak ciężko, że mały słaby człowieczek go nie wciśnie. Możesz jeszcze linkę sprawdzić czy na pewno oryginał ale w Mk2 już jest sporo krótsza i nie robi aż takich jaj jak w Mk1. |
Tzn. sprzęgło z tego co widzę, to i tak będzie musiało być zrobione, bo "chwyta" dopiero w momencie jak już pedał prawie puszczony. Więc na moje oko tarcza do wymiany. Tu na szczęście mam w zapasie kompletne jakieś włoskie sprzęgło od poprzedniego właściciela jeszcze. Problem z samym pedałem na odmianę jest taki, że sam metalowy element blokujący pedał w pozycji spoczynkowej się wygina. I tu moje podejrzenie, że jest on może pęknięty ten element gdzieś, bo wydaje mi się dziwne, żebym mógł ręką go naprostować, do odpowiedniej pozycji i do tego, że odskakujący od podłogi, gwałtownie puszczony pedał sprzęgła też go potrafi wygiąć.
A o co chodzi w końcu z tą linką, bo jakoś ford2fasta nie rozumiem?
| maup napisał/a: | | 3. sikacz do tyłu - jak już dojdziesz do ładu z manetką (pierwszy skok od siebie włącza wyeiraczkę na zadku, dociśnięcie mocniej do deski rozdzielczej powinno uruchomić sikanie), sprawdzisz prądy i usłyszysz upragnione bzyczenie pompki a sikać dalej nie będzie, sprawdź łączenie rurki z płynem w narożniku komory silnika obok prawego słupka - tam się lubi rozłączać zwłaszcza gdy dysza w wycieraczce zapieczona i stawia opór. |
Sprawdziłem jeszcze raz pompkę. Słychać bzyczenie po odepchnięciu maksymalnie dźwigienki. Ale płyn nadal nie leci, więc będę szukał w tym narożniku, jak piszesz
| maup napisał/a: | | 4. zadnie zawieszenie - jak już ktoś wsadzał tam gumy to nie masz co liczyć na sprawne nivo, sprężyny też już wypada wykorzystać do budowy kwietnika. Wygiętych wahaczy na oko nie sprawdzisz (możesz jedynie się przypatrzyć uważnie, jaki dużuy masz negatyw tylnych kółek). mogły jeszcze polecieć silentblocki ale na to bym nie liczył. raczej szykuj się na sprężyny i amortyzatory, nowe zwykłe lub nivo w używce (nowe ekstremalnie drogie ale jak działają to piękna rzecz). |
Trochę negatyw jest, ale chyba nie jakiś szczególnie duży. Na wymianę sprężyn i zapewne amorów już się nastawiłem psychicznie (i finansowo ). Pytanie tylko do Was teraz, jakie są OK konfiguracje sprężyny-amory? Są jakieś różnice w sprężynach do nivo i nie do nivo?
Czy sprężyny do nivo mogą być w zestawie z amorami zwykłymi na przykład i vice versa? |
| Ostatnio zmieniony przez Kżyho |20 Lip 2010|, 2010 19:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maup
FST 008

|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 23:30
|
|
|
1. pompka jak bzyczy to już jest OK - idziesz po wężyki i sprawdzasz po kolei wrażliwe miejsca (rozepnij najpierw wężyk przy tylnej wycieraczce i zobacz czy tam dociera. jak tak, to przetykanie dyszy). U mnie w kombi Mk2 robiło taki numer, że poniżej pewnego poziomu sikał tylko przód a po dolaniu oba - nie wiem czy to kwestia szczególnego egzemplarza czy to bardziej powszechne zjawisko - wieloryb sika w obie strony do samego dna
2. do ford2fasta trzeba się przyzwyczaić - w sumie chodzi o to, że linka sprzęgła w mk1 miała taką przypadłość, że po założeniu podróbki zwykle działy się rozmaite cuda - oryginał działał wyśmienicie;
3. to włoskie sprzęgło to jak rozumiem komplet i nowe? bo wymiana samej tarczy w takiej sytuacji jaką masz jest dobrym ćwiczeniem rozkręcania, skręcania, podnoszenia i opuszczania rozmaitych ciężkich kawałków żelastwa - efekty specjalne w postaci poprawy działania sprzęgła nie nastąpią.
4. pedaliery można kupić za grosze - kup po prostu sprawny komplet od manuala i nie kombinuj z naprawą tego co masz, bo jak widać dostały w tyłek, nie wiadomo jak tulejki i czy to wszystko nie jest powyginane - szkoda nerwów.
5. z tylnym zawiasem to już twoja decyzja czy poszukasz dobrej używki (warto) czy będziesz rzeźbił z normalnymi amortyzatorami. Widzę, że mysza coś wydłubał, pytanie czy do mk2: http://ford-scorpio.pl/fo...e389928c#489988 [edit: widzę, że sam już go dopadłeś ] |
| Ostatnio zmieniony przez maup |20 Lip 2010|, 2010 23:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 23:34
|
|
|
| Cytat: | A o co chodzi w końcu z tą linką, bo jakoś ford2fasta nie rozumiem? |
W MkII i MkI jest taka sama |
|
|
|
 |
maup
FST 008

|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 23:37
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | W MkII i MkI jest taka sama |
tak tak, szczególnie jak MkI było stare i miało krzynkę N9. |
| Ostatnio zmieniony przez maup |20 Lip 2010|, 2010 23:38, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 23:45
|
|
|
| maup napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | W MkII i MkI jest taka sama |
tak tak, szczególnie jak MkI było stare i miało krzynkę N9. |
Bez różnicy
Krótsze miała Sierra |
|
|
|
 |
maup
FST 008

|
Wysłany: |20 Lip 2010|, 2010 23:49
|
|
|
Wychodzi na to, że skoro moje linki były dłuższe, sporo dłuższe, to miałem coś odwrotnego do Sierry. W dowodzie wprawdzie Scorpio, wyglądało jak Scrorpio i nawet mnie z nim do FST przyjęli ale tak naprawdę to pewnie był to zakamuflowany Polonez Truck |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |