$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - obroty a klima
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obroty a klima
Autor Wiadomość
lizergin
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 17:25   obroty a klima

witam
Mam takie problem.
po zapaleniu na włączonej klimie po ok 30 s zaczynają falować obroty (wyczyściłem krokowca itp). Po wyłączeniu klimy samochód chodzi w miarę normalnie - tzn obroty rzędu 900/min. Podczas jazdy z włączona klima samochód ciągnie po dodaniu gazu a następnie zachowuje się tak jakby mu ktoś odciął dopływa paliwa, należy wtedy zdjąc nogę z gazu i znów delikatnie dołożyć gazu aby w miarę normalnie pojechał. Zużycie chwilowe w momencie opadania obrotów to ok 30 do 55l !! Oczywiście na światłach samochód zgaśnie - przy włączonej klimie. na postoju natomiast jak docisnę pedał gazu to wydaje sie jakby nie palił na wszystkie gary bo rzuca silnikiem jak g.. jem po polu i czasem tylko załapie aby za moment znów opaść niemalże do zera albo i zgasnąć.
Jak wyłączę klimę wszystko sie normalizuje tzn obroty nie skaczą a dodając gazu samochód normalnie ciągnie.
Zauważyłem, że jeden z przekaźników w tej małej skrzynce jest gorący (żółty), czy to może miec coś wspólnego?
pomóżcie panowie bo w ten upał to umrę bez klimy.

Darol
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 18:24   

A klima jak dziala to dziala normalnie ? Czy czuc jakis duzy opor jak kreci sie reka kolem sprezarki ? Tym takim trojkatem z frontu z trzema srubami.

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 18:32   

zolty przekaznik nie ma nic wspolnego ,jest od odcinana zasilania ,ogolnie jakie masz spalanie na wolnych bez klimy a z nia,ogolnie sprawdzilbym na kompie co sie dzieje ,mozliwe ze cos padlo i pod obciazeniem daje we znaki sie ,jakas sonda lambda lub cos innego,bo mozliwe ze przelacza sie w tryb awaryjny ,ale to tylko gdybanie przy kawie :P mozliwe jakas lewizna lub cos podobnego ,ale bardziej bym sie przyjzal zaplonowi lub wiazkom

lizergin
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 20:50   

wiązki dziś zrobiłem tzn tę którą widziałem nad silnikiem dochodzącą do cewek i dalej do krokowca itd :)
przeleciałem całość taśmą izolacyjną, kosztowało mnie to ok 4 godzin i 8 piw bo gorąco aż strach. po odpaleniu niby ok ale jeździć jeszcze nie jeździłem bo 8 piwek w organizmie jest :)
jutro napiszę czy w trakcie jazdy jest ok.
a klima chodzi normalnie
Ostatnio zmieniony przez lizergin |17 Lip 2010|, 2010 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 20:59   

nio zobaczysz co bedzie jak dobrze to zrobiles a w niej byla przyczyna to powinno grac ;)

lizergin
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lip 2010|, 2010 23:29   

ha
wyjarałem wszystkie fajki z nerwów czy zrobiłem dobrze wiązkę i zmuszony byłem skoczyć do cpnu, wypiłem więc dwie kawy redbula i jazda...
Jakież było moje zdziwienie, że skorupa pojechała bez mrugnięcia na właczonej klimie. Jednym słowem udało mi sie naprawić usterkę poprzez zaizolowanie wszystkich kabelków w wiązce silnika. Hura !!!
A tak na marginesie.
To już mój 4 oczaty (2,0 8v kombi z gazem manual, 2,0 16v kombi z gazem automat, 2,9 150 KM sedan w manualu i ten 2,0 16v sedan automat) i w każdym miałem jakieś problemy: a to z krokowcem a to z klimą itp (zapisany byłem juz na to forum ale mnie ktoś wywalił bo go nie odwiedzałem). Skorupa ma to do siebie, że cos zawsze jest do robótki ale za tę cenę nie kupi sie auta z takim wyposażeniem.
W tym obecnym, którego mam od czwartku muszę jeszcze wymienić parę rzeczy (sprężynę przód, zderzak tył i blendę oraz nabyć drogą kupna nakładki na błotniki bo na jednym z nich wylazła ruda aha i odkodowac radio - może ktoś pomoże?
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu