$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Padnięte sondy lambda
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Padnięte sondy lambda
Autor Wiadomość
Darecki
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sie 2005|, 2005 16:20   Padnięte sondy lambda

Jak w temacie padły i podobno wszystkie cztery. Czy warto wymieniać tylko dwie przed katalizatorem czy wszystkie cztery?
Mechanior stwierdził że na początek wystarczą dwie przed katalizatorem, dwie za katalizatorem są mało ważne podobno :(

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Sie 2005|, 2005 16:28   

no faktycznie - te za katem mają jakby magrinalne znaczenie. Ale czemu wszystkie jednocześnie - może najpierw poszukaj albo przemyśl czemu tak sę stało żeby Ci nie ubiło świeżo założonych sond.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sie 2005|, 2005 21:17   

Nie masz napisane LPG czyli wnioskuje ze Twoj Skorek jezdzi tylko na benzynie. Napisz jak stwierdziles ze wszystkie sondy sa niezywe. Wydaje mi sie ze to malo realne zeby wszystkie padly. Ja u siebie odczytywalem kody bledow w momencie kiedy samochod byl na gazie. Wtedy zawsze wywali Ci uszkodzenie sond - tak jak u mnie. Jesli masz LPG to przelacz na benzyne przejedz sie tak z 5 km i wtedy zczytaj kody bledow. Moze sie okazac ze lambdy sa sprawne.

Te sondy przed katem (najwazniejsze) badaja sklad mieszanki i podaja to do kompa natomiast te co sa za koryguja bledy tych pierwszych wiec sa mniej wazne.

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |17 Sie 2005|, 2005 22:31   

Monterku spójrz na rocznik tego cossiego, napewno nie zczytywał błędów diodą 8) . Ale faktycznie ciekawe czemu wszystkie cztery naraz :roll:

Dochodzenie odszkodowań

Darecki
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2005|, 2005 09:17   

Były wszystkie sprawdzane na kompie wszystkie cztery po kolei i żadna nie dawała oznak życia poza grzaniem. Mechaniory też byli ździwieni. W warsztacie podmienili mi na chwilę dwie przednie na nowe z półki i wszystko było ok.
Ja mam ten wózek od niecałych 3 miechów i myślę że one niepadły tak wszystkie razem tylko poprzedni właściciel olał sprawę jak padła pierwsza potem może kolejna, a potem to ja stałem sie jego właścicielem. :?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |18 Sie 2005|, 2005 11:01   

no to wymień te dwie pierwsze - a te za katem olej.

Darecki
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2005|, 2005 11:16   

Z braku finansów niemam innego wyboru. Dwie kolejne pewnie jak nadejdą leprze czasy. :cry:

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |22 Sie 2005|, 2005 12:49   

darecki napisał/a:
Dwie kolejne pewnie jak nadejdą leprze czasy.

...albo i szybciej niestety :( bo one kontrolują stan kata i równie chętnie jak te przednie przełączają sterownik w tryb awaryjny. Tu rurkami katów nie zastąpisz, chyba że dasz "inteligentne" emulatory tylnych sond :(
Jakim kompem diagnozowali i na jakiej podstawie powiedzieli ci, że sondy nie żyją ?

Odpowiedz do tematu