|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem z wyciekiem oleju w 2,5 td VM |
| Autor |
Wiadomość |
Tomek Z

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
|
Wysłany: |15 Sie 2005|, 2005 15:52 Problem z wyciekiem oleju w 2,5 td VM
|
|
|
Mam duży problem z małym wyciekiem oleju. Od dłuższego czasu próbuję znaleźć przyczynę wycieku oleju.Olej pojawia się w miejscu gdzie łączy się skrzynia biegów z silnikiem, pod separatorem spalin, obok miarki oleju, prawie na szczycie obudowy, następnie spływa na miskę olejową, stabilizator i dalej już na ziemię. Mam wrażenie że cała sprawa odbywa się tylko podczas jazdy, ale mogę się mylić. Tak czy siak pomimo wielokrotnego mycia silnika i poszukiwań nie mogę znaleźć przyczyny. Wyciek nie jest duży lecz upierdliwy. POMOCY |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |15 Sie 2005|, 2005 15:57
|
|
|
| Nie znam topografii tego motorka, ale ja w takich sytuacjach myję ciepły silnik np. detersilem, wodą i po wyschnięciu obserwuję skąd leci. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Tomek Z

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
|
Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 21:14
|
|
|
Aro !. Ja myję ten silnik i za nic nie mogę dostrzec skąd on wycieka. Wygląda na to (ale mogę się mylić!!), że dzieje się to w czasie jazdy. Może ktoś miał taki problem . Będę wdziędzny również za jakieś zdjęcia czy schematy tego silnika, może w końcu trafię na jakiś ślad.
[ Dodano: 2005-08-20, 14:10 ]
Mam, mam, mam .
Kto szuka ten znajdzie. Znalazłem ten upierdliwy wyciek!!!!!!!!!!!!!.
Z tyłu silnika nad obudową sprzęgła wychodzi przewód do smarowania podciśnieniowej pompy wspomagania hamowania, chyba nazywa się wakumpompa. Ten przewód jest świetnie schowany tuż przy bloku silnika za separatorem spalin i filtrem paliwa. Ma kilka zakrętów i właśnie na jednym z nich jest wyciek. Można sobie uszkodzić wakumpompę przez brak smarowania a ta jest droga. Pozdro |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |