|
Zużycie paliwa |
| Autor |
Wiadomość |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Sie 2005|, 2005 13:26
|
|
|
moje stare zabytkowe OHC po przelocie nad morze i z powrotem z czterema os. (a raczej 2 + tyle dodatkowego balastu ze na dwie dodatkowe by starczylo.) rekordeowe spalanie 7.9 l gazu / 100km!!! srednie za calą trase 8.5 l/100km. cholera fajnie sie jezdzi za 13 zeta NA 100 KM. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |11 Sie 2005|, 2005 20:34
|
|
|
Ja też właśnie zrobiłem wakacyjne 600km, rzecz jasna - benzyna, osoby 2+2+pełny bagażnik. Średnia po trasie z klimą ok 10l/100, bez klimy ok 9l/100, i to wcale się nie oszczędzając przy wyprzedzaniach, parę razy w końcu przydeptałem uczciwie gaz do deski A średnia ogólna od resetu, za ostatnie bodaj ok 300l spadła do 11,5l/100, ale już się podnosi, po mieście jednak bydlak 14-15 pali.
Ogólnie, dużo fajniej niż 2.0 OHC, nieprawdaż, z tyłu na klapie tylko Scorpio i Ford, więc zabawne jak jakieś furki, np. nowe kompakty czy inne Omegi siadają mi na zderzak, i jeszcze się wychylają, ale tylko do pierwszego wyprzedzania TIRa czy innej zawalidrogi, bo ASB robi rach ciach 2 biegi w dół, V6 z mruczenia przechodzi w ryk (14 letni "sportowy" wydech" ) strasząc wyprzedzanego, nie wiadomo kiedy facet siedzący mi na zderzaku znika gdzieś w lusterkach, a ja po wyprzedzaniu patrzę się na zegarek i zastanawiam się kiedy i dlaczego ta wskazówka wlazła na 170 i czy my aby nie za nisko latamy po terenie zabudowanym |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 00:32
|
|
|
| moje nowe osiagniecie, cisniety w podłoge w jeździe miejskiej praktycznie cały czas 4- 6000 obrotow, spalania 21l LPG na 100km |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 01:44
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | Jak najbardziej zgadzam się z kolegami !
DOHC potrafi być bardzo oszczędny w trasie, w Sierrze z automatem mój najlepszy wynik, to coś koło 6,5 l/100 nie przekraczając 120km/h
Jeżdżąc jednak dosyć dynamicznie w mieście, nigdy nie udało mi się zejść poniżej 13-15l/100... ale to jest dosyć logiczne |
Well - ale Sierka troszeczkę mniej waży od Skorka. Gdzieś wyczytałem, że Skorek DOHC 2.0 pali w trasie koło 7. Ciekaw jestem przy jakiej prędkości.
Niebawem podam swoje osiągi - ponieważ udało mi się w końcu doprowadzić czujnik paliwa i dystansu do poprawnej pracy i po zatankowaniu do pełna za 4.09/l - dla zainteresowanych stacja Neste w Warszawie na Puławskiej na wysokości ursynowskiego Geanta w stronę Piaseczna jutro już będę wiedział ile mi bali bydełko w mieście na 100. A w sobotę ile po trasie. |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 04:33
|
|
|
noo zrywny skorpiak to jest nie ma co
spodziewałem sie patrząc na wielkość mulastej duużej limuzyny, właściwie to "Dziadkowozu" a tu na jedynce jest 50 km/h na dwójce 100 km/h
niekiedy przypadkowo jak przy ruszaniu zapomne sie i docisne troche więcej gazu to rusza z piskiem. Nawet na wstecznym piszczy
Fajne połączenie wygodnej limuzyny ze sportową bryką.
Passat przy tym był o baaardzo mulasty.
Niewiem jak na gazie jeździ a nawet nie zamierzam pakować gazu, chociaż spalanie po mieście około 12l no małe nie jest, aale jak na tak duży samochód to ujdzie. Tankowanie, noo cóż pić musi, ale za tą frajde co mi daje z jazdy pozwalam mu sie napić na stacji
Podobno że nieraz może głupieć na gazie i chlać go w dużych ilościach, tak słyszałem.
Przy ostrej jeździe mu sie włącza wir w baku, ale to podobno normalne.
Parkując go mam zawsze jeden dylemat. Nie chce mi sie z niego wysiadać |
_________________ .
. TOS*65KH
.
. Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 08:10
|
|
|
| Gwelezemba napisał/a: | | Nawet na wstecznym piszczy |
na wstecznym to akurat będzie ławtiej piszczał ze względu na tylny napęd |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 11:33
|
|
|
| _Mu. napisał/a: | | Well - ale Sierka troszeczkę mniej waży od Skorka. Gdzieś wyczytałem, że Skorek DOHC 2.0 pali w trasie koło 7. Ciekaw jestem przy jakiej prędkości. |
Well z racji posiadanego komputera on board... przy rownej jeździe 90km/h pokazuje on spalanie w granicach 7 l/100km wiec jasne ze w idealnych warunkach przy tej predkosci tyle spali, ale kto tak jeździ? a jak tak ktos jeździ to niech zaznaczy ze ... dziadkuje ja jezdzac tak jak jezdze nie osoagnołem takich wynikow i nie osogne bo 90km/h mnie usypia, wiec wynik musili by pewnie odczytac moi spadkobiercy... |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 19:27
|
|
|
he heee
Skorpiakiem sie nie da wolno jeździć a co za tym idzie ograniczać mu spalanie
On aż sam sie prosi by mu gazu docisnąć
Jak na początku jeździłem 40-50 km/h po mieście (często mi patrol stoi niedaleko domu z suszarką) to niekiedy myślałem że mi silnik zgasł
Przy 90 km/h sie nic nie dzieje w nim, jest duży i nie czuć prędkości, wystarczy lekko depnąć i już sie robi 150 km/h
Niee faktycznie żeby jeździć z dozwoloną preędkością po mieście to gaz tylko leciutko raz na jakiś czas wystarczy tykać.
Tak że da sie uzyskac takie niskie wyniki ale tak jak wyżej napisane trzeba dziadkować |
_________________ .
. TOS*65KH
.
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sie 2005|, 2005 00:10
|
|
|
| _Mu. napisał/a: | | Gdzieś wyczytałem, że Skorek DOHC 2.0 pali w trasie koło 7. Ciekaw jestem przy jakiej prędkości. |
no to moj spalil 7.2 (co tez kiedys marcin napisal o swoim bylym dohc) a mi spalil tyle jak nim z niemcowni wracalem do domu czyli kolo 300km i to bylo dla mnie szokiem zatankowalem u siebie za lekko ponad 90 zl i byl pelny. predkosci typowo nocne spieszylem sie do domu czyli od 0 do 180 km/h a tak srednio to co mialem na liczniku to rzadko schodzilo 120 -140. wiecej tego spalania nie powtorzylem bo juz nigdy wiecej nim w trase nie pojechalem.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

|
Wysłany: |13 Sie 2005|, 2005 03:24
|
|
|
To wychodzi że jak na taką stodołe to niewiele toto pali na trasie tyle co maluch po mieście a za to wygoda nie do porównania
Ale chyba spalania po mieście nie za bardzo mu sie da ograniczyć? |
_________________ .
. TOS*65KH
.
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |13 Sie 2005|, 2005 08:32
|
|
|
| Gwelezemba napisał/a: | | Ale chyba spalania po mieście nie za bardzo mu sie da ograniczyć? |
jest jeden sposób, sam sprawdzałem, nawet skuteczny, idziesz do mpk kupujesz sieciówkę i zostawiasz scrka w garażu, zero zmartwień, ze pali Ci niewiadomo ile |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Darecki [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sie 2005|, 2005 11:30
|
|
|
Ja se przeprowadziłem taki teścik. Zrobilem ze 200 kilosów jeżdżadz jak stary dziadek super delikatnie i zaoszczedziłem niecałe 0,5 na 100 km.
Wiec stwierdziłem że za taka różnicę to ja sie nie będę kaleczyć taką jazdą.
Przy normalnej jeździe czyli często pedał w podłogę pali mi 17. Mam walnietą sondę i gość powiedział że jak ją wymienię to moge zaoszczędzić do 15%. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sie 2005|, 2005 12:05
|
|
|
w miescie od 10 do 12 a zima na krotkich trasach to i do 15 a moze 17 doszlo.
pozdrawiam
maciek
p.s. krotkie trasy to po 5 km |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |13 Sie 2005|, 2005 19:04
|
|
|
BTW spalania 2.0 około 7-8, to kiedyś miałem numer - stoję Scorupą pod jakąś hurtownią, nagle zasuwa do mnie facet wysiadający z malucha i po grzecznym przywitaniu pyta się ile Scorupa pali. Zdziwiłem się (chce se 2.0 do malucha założyć czy co??? ) ale mówię mu że w trasie 8-9l na gaźniku, na EFI podobno mniej, ale ja mam gaźnik. Na to on "bo dostałem takie Scorpio 2.0 właśnie prosto z Niemiec, rodzina mi kupiła, i nie jestem pewien czy nie zepsuty jakiś, bo taki wielki i wielki silnik a w trasie pali 7 litrów". Zabiłem go śmiechem |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

|
Wysłany: |13 Sie 2005|, 2005 20:08
|
|
|
he hee
To przynajmniej moge się pochwalić ile to potrafi mój Skorpion wychlać benzyny
A tak przy akazji to: Słyszałem że mój samochód pali dużo dlatego że nie ma komputera i podobno z komputerem pali mniej.
noo niewiem bo jak na taki duży samochód to wydaje mi sie że pali tyle ile powinien. |
_________________ .
. TOS*65KH
.
|
|
|
 |
|
|