|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Obrotomierz |
| Autor |
Wiadomość |
dawid.trafny [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Maj 2010|, 2010 11:48 Obrotomierz
|
|
|
Witam ponownie na forum.
Miom dalszym problemem jest obrotomierz, który nie działa. Tzn. działa czasem jak jest wilgotno. Poczytałem troche na forum i tak: wiem, że impuls wychodzi z modułu edis4 z pinu nr 11. U mnie pod tym pinem jest przecięty przewód i wstawiony nowy, domyślam się, że ktoś już kiedyś coś tam majstrował. Wczoraj zabrałem się do przelutowania wszystkich kabli przy edis-ie, bo były spękane.... i dalej to samo czyli nic! Doczytałem na forum, że niby impuls ten na obrotomierz wychodzi z edis-a ale i z cewki. I tu pytanie, czy z cewki przewód wchodzi bezpośrednio na zegar obrotomierza czy na ten zegar wchodzi bezpośrednio z edis-a, a do edis-a z cewki? No i najważniejsze: na który pin w zegarach wchodzi ten przewód? I czy w moim modelu nie ma czasem jakiegoś czujnika obrotów? Z tego co czytałem to nie ma, no ale warto się upewnić. Bo jeżeli chodzi tylko o wstawienie nowego przewodu to wydaję mi się, że nie miałbym z tym problemu. Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie, co, gdzie, jak i którędy. Może jakiś schemat wyjaśniający bądż rysunek pokazujący połączenia. Zgóry bardzo bardzo wielkie dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |2 Maj 2010|, 2010 12:23
|
|
|
Obrotomierz dostaje bezpośrednio sygnał obrotowy z modułu EDIS4, i koniec. Cewki nic do tego nie maja, czujnika obrotów jako takiego nie ma, jest tylko czujnik położenia wału.
Na zegary 32 pin dużej wtyczki przy obrotomierzu kabel biały z czarnym paskiem. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
dawid.trafny [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Maj 2010|, 2010 12:39
|
|
|
W takim razie będę musiał dokładnie sprawdzić co z tym przeciętym przewodem. Jest on właśnie koloru białego z czarnym paskiem. W aucie mam zainstalowany gaz i nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego. Przewód jest przecięty i od edis-a jest dołożony nowy, który wchodzi gdzieś w okolicę cewek.
Czyli wszystko w sumie jest proste: wystarczy, że pociągnę nowy przewód od modułu edis4 pin11 do obrotomierza pin32 dużej wtyczki, tak? I to powinno byc lekarstwem, czy tak? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |2 Maj 2010|, 2010 13:01
|
|
|
tak o ile modul EDIS sie nie uszkodził.
WG mnie wiazka podluznicy ci umarła, stad takie kwiatki. Auto wogole chodzi ok? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
dawid.trafny [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Maj 2010|, 2010 13:30
|
|
|
| Tzn. oprócz tego czasami gdy załączę alarm to świecą się kierunkowskazy od strony kierowcy i nie gasną. Muszę wyłączyć i ponownie załączyć i jest ok. Druga sprawa nie związana chyba z tym to to, że od niedawna gdy silnik nie jest rozgrzany i dodam gazu to przerywa. Trwa to dosłownie chwilę. Jakie byłyby inne objawy gdyby ten moduł padł? I czy wtedy gdy byłby edis4 zepsuty to obrotomierz czasem działałby? Np. po wyjechaniu z myjni. Czytałem już o tej wiązce ale skoro tylko obrotomierz mi nie działa to chyba nie warto jej rozgrzebywać, hmm? Poza tym regeneracja takij wiązki sporo kosztuje. |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |2 Maj 2010|, 2010 13:53
|
|
|
| Cytat: | | Czytałem już o tej wiązce ale skoro tylko obrotomierz mi nie działa to chyba nie warto jej rozgrzebywać, hmm? |
Takie podejście to jedynie odraczanie wyroku na tę wiązkę |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |