|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jakie amory do kombi?? |
| Autor |
Wiadomość |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 15:35
|
|
|
dzieki za odpowiedz. poszukam na szrocie uzywek i sobie zamienie. jezeli beda problemy wroce na nastawy poczatkowe.
do ,,ford tu fast" w sierze sedan zalozylem kiedys sprezyny od scorpio oprocz tego ze stukalo przy zjezdzaniu z kraweznika i pupa byla bardzo wysoko, trakcja sie nie zepsula. wada to ze tyl stal wysoko co sprzyjalo jego zachodzeniu w zakretach lecz nie duzo wiecej niz przed wymiana, a stare sprezyny byly tak zmeczone ze urwalem tlumik z racji przeswitu rzedu ok 6cm. poprostu siadly. amorki od sierry kombi mimo innego sposobu dzialania maja zadanie tlumic skoki sprezyny i beda to robic chyba ze bym wstawil sprezyny od pojazdu ciezarowego wtedy by se nie poradzily moze, ale i buda raczej by sie nie bujala jesli chodzi o skok amora to jest odpowiedni tylko sprezyna bedzie musiala byc skrucona tak aby tyl pojazdu nie znacznie byl wyzej. minusem orginalnych sprezyn jest to ze nie moga udzwignac ciezaru same, po to sie wstawia od mesia ktore daja rady bo widzialem foty tak przerobionego scorka na FST. troche sie rozpisalem sorki. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 15:39
|
|
|
bo najlepiej postawić od sierry i scorpio z boku to widać co i jak jest tam około 1 zwoja więcej w scorpio a amorki mają 10 mm otwór a scorpio 12 mm i tyle w temacie
[ Dodano: |17 Mar 2010|, o 15:41 ]
co nie znaczy że jak się da od mesia do scorpio to już nie jest tak jak fabryce miło i jak na kanapie -tylko bardziej twardo i sportowo się robi -jak to 2f2 pisze -bizonowanie |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2010|, 2010 22:43
|
|
|
dzis zmontowalem sobie zestaw amorki sierra kombi ,,hart" olejaki plus sprezyny od ,,czegos tam" a tak na powaznie sprezyny mialem po mierzone i te nasze sa grube na 1,5cm maja 6 zwoi i srednice ok 11,3cm. wysokosci nie mirzylem. Dorwalem sprezyny ok. 1.63cm grubosci 7 zwoi i srednica nie caly centymetr mniejsza. weszly w sumie bez wiekszych problemow (dobre sciagacze). efekt auto stoi wysoko, tlumienie bez zarzutów, jazda zdecydowanie lepiej niz na starych. Zeby nie bylo sa tez i wady a wlasciwie jedna: w zwiazku z tym ze auto stoi wysoko to przy jezdzie po dziurach, kraweznikach lub wybojach stuka amor, za krotki skok. jutro w planach obciecie jednego zwoju. Ale musze przyznac ze komfortu wogole nie stracil i prowadzi sie zdecydowanie lepiej. Do tego kola juz nie sa rozjechane na boki a wrecz odwrotnie. ogolnie przy jezdzie nie stuka nic tylko na wybojach. chce tez zamienic sprezyny przednie, bo te z tylu sa identyczne tylko grubosc tych z przodu to 1.3cm a tyl 1.5 wiec tez powinno sie nieco uniesc i lepiej prowadzic, ale to sie zobaczy. troche sie rozpisalem. Pozdrawiam.
Fotki: 3- zdjecie: lewa ,,nowa" sprezyna, prawa orginal http://picasaweb.google.p...238107034312322
PS. wczesniej jak stalo auto to opony chowaly sie do nadkola, zreszta wszyscy sie mnie pytali zawsze czemu kola sa rozjechane jak zaba, nawet oponiarz myslal ze zle dokrecil kola |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |7 Kwi 2010|, 2010 13:04
|
|
|
| obcinaj bo przeguby zajedziesz. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |10 Kwi 2010|, 2010 19:36
|
|
|
| Struna napisał/a: | | obcinaj bo przeguby zajedziesz. | - ja tam kosem ze 1,5 roku śmigałem tylko troszkę bujało teraz mam ok |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Kwi 2010|, 2010 20:08
|
|
|
| tak tylko wyobraz sobie jazde w zakrecie z predkoscia ok 90km/h nie wiem jakis luk drogi i jakis wybuj na drodze, dupa podskakuje do gory amor blokuje wahacz bo za krotki jest i kola sie odrywaja od ziemi - dalej tlumaczyc nie trzeba. ale jak woze graty i trzy osoby to wszystko jest ok wiec jakies 5cm nizej musi byc. narazie mam orginal zalozony z powrotem bo sprezyn nie skracalem jeszcze. |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |10 Kwi 2010|, 2010 21:28
|
|
|
To już lepiej przerobić auto na malacza
I amorki nowe tanie |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |10 Kwi 2010|, 2010 22:30
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | tak tylko wyobraz sobie jazde w zakrecie z predkoscia ok 90km/h nie wiem jakis luk drogi i jakis wybuj na drodze, | - ja tam nawet po 180 -twardym trza być ale bujało fajnie |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2010|, 2010 11:02
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | To już lepiej przerobić auto na malacza
I amorki nowe tanie |
Amorki nowe 150zl sprezyny na szrocie 50zl razem 200zl pozniej kazda wymiana amorow max 150-200zl nowe, nivo nowe ok800zl jeden, uzywka 300-600zl komplet wiec jakby nie bylo oplaca sie a jesli chodzi o dzialanie zestawu to na pewno nie bedzie odbiegal za duzo od serii. |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |11 Kwi 2010|, 2010 11:47
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | To już lepiej przerobić auto na malacza
I amorki nowe tanie |
Amorki nowe 150zl sprezyny na szrocie 50zl razem 200zl pozniej kazda wymiana amorow max 150-200zl nowe, nivo nowe ok800zl jeden, uzywka 300-600zl komplet wiec jakby nie bylo oplaca sie a jesli chodzi o dzialanie zestawu to na pewno nie bedzie odbiegal za duzo od serii. |
To niby głupota się opłaca ? |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2010|, 2010 11:56
|
|
|
| no coz lepsza glupota dawac sie z kasy oprozniac, bo tak wiekszosc robi i chyba jest to dobre. bez urazy oczywiscie. |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |11 Kwi 2010|, 2010 23:33
|
|
|
Jak to mówią:
" Z gówna bata nie ukręcisz "
Jeżeli nie stać mnie na utrzymanie samochodu sprzedają go i kupuję coś co nie przerasta moich możliwości finansowych |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Kwi 2010|, 2010 10:26
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | Jak to mówią:
Jeżeli nie stać mnie na utrzymanie samochodu sprzedają go i kupuję coś co nie przerasta moich możliwości finansowych |
z tego co piszesz wynika ze jak siada wiazka w aucie lepiej kupic drugie, bo kazda inna nie fabryczna bedzie, i bata nie ukrecisz. widzialem na forum przynajmniej dwie osoby co zrobily jak ja i na razie nikt nie narzekal. a jesli chodzi o kase to nie kazdy ma wywalic od razu 500zl na uzywki, tym bardziej ze trza lac w zbiornik zeby jezdzic.
[ Dodano: Pon 12 Kwi, 2010 ]
PS. jeszcze dodam ze nie sztuka kupic auto tanie, sztuka to miec takie ktore Ci sie podoba i je utrzymac (a jak to juz inna bajka) pozdrawiam. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |12 Kwi 2010|, 2010 22:09
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | Jak to mówią:
Jeżeli nie stać mnie na utrzymanie samochodu sprzedają go i kupuję coś co nie przerasta moich możliwości finansowych | - to jak ty utrzymujesz scorpio pewnie powietrze też w serwisie do kół ci pompują bo przecie jak nie MC to już grat się robi bizon itp ...a jak ci wiązka padnie to kupujesz w serwisie bo ci stać ,żarówki też pewnie tylko mc -a tak naprawdę scorpio parę podzespołów ma słabo dopracowane i te z innych aut lepiej się spisują niż te MC |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Kwi 2010|, 2010 21:21
|
|
|
oprocz scorpio jest tez zycie osobiste, takze pieniadze trzeba dzielic, inaczej bym sie nie patyczkowal z dorabianiem. Jutro bede zakladal skrocone to sie odezwe jak to sie ma.
[ Dodano: Sro 14 Kwi, 2010 ]
Wiec tak: skrocilem sprezyne zalozylem razem z amorami od sierry i wszystko pieknie ladnie ale dopoki bede jezdzil z zona (a w nidziele mam wyjazd w 5 osob). za nisko wyszlo wiec sprezyny zostaly a zalozylem stare nivo. i tak jest to na jakies max 2 miesiace. nie chce mi sie juz kombinowac, tyle razy zdejmowalem i zakladalem ze zszedlem ponizej godziny dwie strony tak lajtowo . moje odczucia dupohamowni sa takie ze na tych od sierry amorach swietnie sie prowadzilo nic nawet nie stuklo jak ostatnio, tylko w koleinach troche latal prawo lewo delikatnie (tendencja do delikatnego bujania buda). Na starych wiadomo zuzyte w tym jeden bardziej, ale stoi wyzej i w koleinach nie zamiata, ma natomiast tendencje do szurania oponami przy ostrym zakrecie. ostatnie 4 foty sa z dzisaj, ostatnia fota to skrocone sprezyny i nivo stare http://picasaweb.google.p...037505372688978
[ Dodano: Sro 14 Kwi, 2010 ]
aha auto ma w bagazniku zapas butla gazu w kole i skrzynka o wadze ok 20kg psa nie licze |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |