|
Czy to koniec panelu klimatronika? |
| Autor |
Wiadomość |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 09:21 Czy to koniec panelu klimatronika?
|
|
|
Czy panel może się zepsuć w następujący sposób, czy to "tylko" problemy z kablami itp?:
- jakiś czas temu zwariował nadmuch, nie ważne w jakiej pozycji ustawiłem nadmuch (szyby, nogi itp) to i tak nie dmuchało z żadnego wywiewu mimo, że silnik dmuchawy pracował na pełną parę, jakby to powietrze kręciło się pod deską rozdzielczą
- przy kręceniu rozrusznikiem po gdzieś 2 sekundach (kręcenia) włączał się nadmuch na pełną moc (także przy ustawieniu klimatronika na zero ).
Powyższe zniknęło po naprawie wiązki silnika i wyjętym akumulatorze na parę dni.
Obecnie objawy są następujące:
- sprężarka chodzi CAŁY CZAS, tzn. czy się lampka świeci, czy nie, może być nawet klimatronik ustawiony na zero, a i tak sprężarka się włącza. Jedyna ograniczenie to jak jest za zimno to sie nie włączy ale jak tylko temperatura otoczenia na to pozwoli to się włącza
- podczas resetu klimatronika zawsze było tak, że panel wydawał z siebie takie śmieszne odgłosy przez parę sekund (odgłos pracujących silniczków nawiewu itp - wiecie o co chodzi), a teraz to sobie tak pyrkocze cały czas tak długo aż nie wyjdę z trybu kasacji błedów. Tak na marginesie to żadnych błędów nie pokazuje.
No i co o tym sądzicie?
PS. Który bezpiecznik wyłącza sprężarkę? Nie mam pod ręką książki, a na razie będzie to środek zapobiegawczy
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 09:30
|
|
|
| niebieski przekaznik wyciag z malej skrzynki |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 10:58
|
|
|
| Szuler napisał/a: | - przy kręceniu rozrusznikiem po gdzieś 2 sekundach (kręcenia) włączał się nadmuch na pełną moc (także przy ustawieniu klimatronika na zero ). | akumulator pada.
A co do reszty objawów to zrób reset klimatronika wedle tego opisu http://www.fordscorpio.co.uk/ccreset.htm powinno pomóc, jesli nie to możliwe że potencjometr w panelu się skiepścił. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:05
|
|
|
Generalnie wtedy faktycznie aku był baaardzo słaby więc może to być.
Reset zrobię jeszcze raz, jak nie pomoże to sobie pogrzebie w panelu (tylko, że tam za bardzo nie ma z czym grzebać... .
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:22
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | tylko, że tam za bardzo nie ma z czym grzebać | są dwa potencjometry. Od ich sprawności zależy poprawność ustawienia obrotów wiatraka i klap w dystrybutorze powietrza. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:25
|
|
|
Ale obroty są teraz ok, tylko się włącza sprężarka... Co za to może odpowiadać? Wygląda na jakieś zwarcie, skoro sprężarka chodzi przy wyłączonym klimatroniku..
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:27
|
|
|
| nawiew moze na szyby jest caly czas i dlatego ?;> |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:31
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Ale obroty są teraz ok, tylko się włącza sprężarka... | od tego w jakiej pozycji jest selektor zależy czy się włącza klima czy nie z automatu. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:34
|
|
|
Piszę wyraźnie, nie ważne jaka pozycja klimatronika, wiem że na szyby jak jest ustawione to klima działa i bez lampki. Ale mi działa sprężarka nawet jak mam nadmuch ustawiony na zero, a na obu wyświetlaczach są -- (kreski).
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:42
|
|
|
| Szuler napisał/a: | mi działa sprężarka nawet jak mam nadmuch ustawiony na zero, a na obu wyświetlaczach są -- (kreski).
| no to może się sprzęgło w sprężarce skiepściło i jest zasprzęglone na stałe. |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:43
|
|
|
| podmien od kogos panel na sprawny i zobaczysz ,skoro sie swieca cyferki na wylaczonym tzn ze potencjometr nawala,jesli sa kreski to szukalbym w module i sterowaniu sprezarka (wiazka przekazniki te obok silownika klapy recyrkulacji ,itp) |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:55
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Szuler napisał/a: | mi działa sprężarka nawet jak mam nadmuch ustawiony na zero, a na obu wyświetlaczach są -- (kreski).
| no to może się sprzęgło w sprężarce skiepściło i jest zasprzęglone na stałe. |
Jakoś to organoleptycznie można sprawdzić? Ta sprężarka to już jest podmiana (chyba kupiona używka od Anety) bo oryginalna się zatarła..
Pozdrawiam
Szuler
[ Dodano: |16 Mar 2010|, o 11:56 ]
| grzechu913 napisał/a: | | podmien od kogos panel na sprawny i zobaczysz ,skoro sie swieca cyferki na wylaczonym tzn ze potencjometr nawala,jesli sa kreski to szukalbym w module i sterowaniu sprezarka (wiazka przekazniki te obok silownika klapy recyrkulacji ,itp) |
Świecą się kreski, popatrzę te kabelki przy podszybiu..
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 12:01
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Jakoś to organoleptycznie można sprawdzić? | odepnij zasilanie od sprzęgła sprężarki i wtedy zobacz czy nadal działa, jeśli nadal się kręci ( koło pasowe razem z wałkiem sprężarki - a nie samo koło pasowe ) to znaczy że się zakleszczyło. Jak po odpięciu zasilania puści - znaczy że to nie wina sprzęgła. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 12:08
|
|
|
Dzięki Struna, sposób sprawdzenia dość oczywisty ale oczywiście na to nie wpadłem . Po pracy sprawdzę (chyba, że znów będzie śnieżyca ).
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 15:00
|
|
|
| Szuler, wtyczka jest z reguły na trytytkę podłapana i w dodatku dostęp do niej jest kiepskawy - bo od dołu; przygotuj się na chwilkę roboty... |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
|
|