|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Odpowietrzanie hamulca |
| Autor |
Wiadomość |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |14 Mar 2010|, 2010 23:36 Odpowietrzanie hamulca
|
|
|
No wlasnie bo glupi jestem - robilem tak jak bylo napisane, kluczyk,puscila blokada kierownicy, wczesniej wezyk na koncowke odpowietrznika, jeszcze wczesniej wcisnalem w wezyk plyn zeby nie zassalo mi powietrza, oczywiscie wezyk do butelki, w butelece plyn... no i zaczalem pompowac pedal, wciskalem, szybko puszczalem, chwila przerwy i znow, w zbiorniczku pilnowalem oczywiscie zeby poziom byl maks i nie zassalo powietrza, zbiorniczek otwarty - co kilka wdepniec robilem przerwe zeby sprawdzic co idzie do butelki i jaki poziom plynu w zbiorniczku, zeszlo mi w ten sposob pol litra plynu... (tyle dolalem z butelki poziom w tej chwili jest prawie maks) bylo niby twardo, szczesliwy i zadowolony z siebie zakrecilem zaworek, potem pojechalem samochodem i jakie moje zdzwienie kiedy pedal mi wpada po prostu w podloge jak maslo... samochod nawet nie probuje hamowac, trzeba szybko wpompowac ok 8 razy zeby sie utwardzilo i zaczal zwalniac.
CO robie zle? bo cos robie zle - niestety nie mam co liczyc na pomoc drugiej osoby - wiec musze wszystko sam.
Jak krowie na rowie prosze o wytlumaczenie - punkt po punkcie jak odpowietrzyc w jedna osobe uklad hamulcowy w scorpio wieloryb.
Doprecyzuje ze regenerowalem zacisk z tylu prawy. |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |17 Mar 2010|, 2010 11:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 02:10
|
|
|
a odpowietrzałeś które? powiedz, że nie tylko to, które naprawiałeś...
jeżeli tak i próbowałeś jeździć to masz w tej chwili zapowietrzony w iment cały układ hamulcowy
i jeszcze - tak na otwartym odpowietrzniku sobie pompowałeś? jeżeli tak to poza gimnastyką mięśni nogi żadnego więcej pożytku nie było z tego.
jest gdzieś na elektrodzie opis, jak to gość ambitnie sam odpowietrza wszystkie hample ale nie sądzę, żeby to się sprawdziło w ogóle a w scorpio w szczególności.
tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic269137.html masz tego pacjenta, który przeprowadza operację w pojedynkę.
a tutaj http://forum.samnaprawiam...mulcow-vt45.htm łopatologicznei (acz dalej dwuosobowo) opisaną procedurę, przy czym odwrotna kolejność odpowietrzania przy autach z ABS dotyczy tych z elektryczną pompą - w wielorybie robi się po bożemu.
jak masz jeszcze za mały zamęt w głowie to popatrz co nasi o tym sądzą :
http://ford-scorpio.eu/fo...2fdfea5fa439b12
http://ford-scorpio.pl/fo...w%F3d+hamulcowy (tutaj Speedo opowiada, jak to zrobić samotnie) |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
| Ostatnio zmieniony przez maup |15 Mar 2010|, 2010 03:03, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 10:08
|
|
|
| maup napisał/a: | a odpowietrzałeś które? powiedz, że nie tylko to, które naprawiałeś...
jeżeli tak i próbowałeś jeździć to masz w tej chwili zapowietrzony w iment cały układ hamulcowy
|
Zgodnie z informacjami na forum - robilem ten ktory byl wymieniany - na przewodzie caly czas do skrecenia zacisku byla obejma by nie dopuscic do cofniecia plynu.
| maup napisał/a: |
i jeszcze - tak na otwartym odpowietrzniku sobie pompowałeś? jeżeli tak to poza gimnastyką mięśni nogi żadnego więcej pożytku nie było z tego.
|
Zamkniety przed zalozeniem wezyka, w wezyku byl plyn hamulcowy, koncowka wezyka zanurzona w butelece wypelnionej plynem hamulcowym - caly uklad byl szczelny, potem otwarcie odpowietrzacza (pol obrotu), pytam bo mialem przeplyw plynu i wypelnilem niemal cala butelke, wtedy zamknalem odpowietrzacz.
Butelka byla powyzej odpowietrzacza - dosc sporo, powiesilem ja tak wysoko jak moglem pod nadkolem.
Z tego co widze to poziom plynu sie nie zmienil - i dalej jest ok maks w zbiorniczku.
I dizeki za linki - tego z elektrody nie czytalem ale FST przekopalem i wiekszosc opisow dotyczy MK1.MK2. no a tu taki zonk - najgorsze ze wydawalo mi sie z skoro weszlo mi duzo plynu do butelki starego (co widac bo mimo zapewnien mechanikow ze mi wymienili plyn - dalem i 2 litry Super DOT 4 z forda - to plyn byl stary, metny, z rdzawymi paprochami i na poczatku nawet nie probowal sie mieszac z tym co wlalem... nie wydaje mi sie zeby fordowski plyn byz az tak ciemny i tak znaczacoc gestszy od tego dot 4 ktory teraz musialem wlac) - niejasne dla mnie jest czy odpowietrzanie ma byc na kluczyku w pozycji 1, 2 czy mam po prostu uruchomic silnik na chwile? - oczywiscie moge nawet sporbowac metody grawitacyjnej i otworzyc uklad od gory oraz od dolu tak jak sugeruja rowniez niektorzy.
No i skad ten plyn stary w butelce bo nie rozumiem skoro mialo byc powietrze - a byl plyn... |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |15 Mar 2010|, 2010 10:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 10:52
|
|
|
dzieki spedo - nei ebdzie latwo ale tak zrobie choc wolalbym to zrobic z butelka i wezykiem...
Rozumiem ze zbiorniczek ma byc od gory otwarty caly czas? |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 11:33
|
|
|
Ok dzieki speedo - co prawda na obczyznie nie handluja plynem hamulcowym w spozywczym ale przejde sie do motoryzacyjnego co to nei mial oringa do sworznia loczka... - zanabede drugi liter plynu bo tego zostalo mi juz tylko pol co mialem.
a to dowod ze nie konfabuluje - stary plyn na dole a nowy na gorze.
i pytanie - czy tak moze wygladac plyn po roku eksploatacji jak ten na dole? Albo czy az tak duza roznica wygladu jest w zwyczajnym plynie DOT 4 i Super DOT4 Forda? |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |15 Mar 2010|, 2010 11:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:25
|
|
|
to nie jest rok eksploatacji tylko wymyte paręnaście lat życia układu hamulcowego, paprochów, rdzy, pająków i czego kto sobie życzy, jeszcze na dodatek parę razy podgotowane |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
| Ostatnio zmieniony przez maup |15 Mar 2010|, 2010 20:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Lut 2008 Skąd: Białystok
|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:26
|
|
|
A ja zem spytam z ciekawosci .
A hydrauliczne sprzegło w mk3 jest powiązane z płynem hamulcowym ?
Jak sie sprzegło odpowietrza w mk3 ? |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:28
|
|
|
jest zasilane z zbiorniczka...a odpowietrzasz w skrzyni(dzwonie)czy jak to sie tam zwie |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Lut 2008 Skąd: Białystok
|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:29
|
|
|
| masa300789 napisał/a: | | .a odpowietrzasz w skrzyni(dzwonie)czy jak to sie tam zwie |
A jakim sposobem ? jakis odpowietrznik jest ? |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:33
|
|
|
sciagasz zaslepke (w mk 2 w tym miejscu wchodzi ramie ktore napina linka)i tam masz odpowietrznik
[ Dodano: |15 Mar 2010|, o 20:35 ]
ja osobiscie tego nie robilem tylko sie przygladalem!! |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 00:19
|
|
|
| maup napisał/a: | to nie jest rok eksploatacji tylko wymyte paręnaście lat życia układu hamulcowego, paprochów, rdzy, pająków i czego kto sobie życzy, jeszcze na dodatek parę razy podgotowane |
no wiec tak wyglada wymiana plynu hamulcowego przez serwis polecany na forum w Szczecinie - wzieli dwie butelki 1l , oddali ok 400 ml - stad moje pytanie - czy tak moze wygladac po roku eksploatacji plyn hamulcowy... |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 10:12
|
|
|
Stres nie stres - boje sie ze im sie nie chcialo recznie wymeiniac plynu w ukladzie bo robia to maszyna wiec odessali z zbiorniczka i powiedzieli ze zrobili tak jak z naprawa zacisku, dokreceniem linki na fest, luzna maglownica, rozwalonym lozyskiem i paroma innymi drobnymi sprawami o ktorych nie chce mi sie nawet gadac. Az nie wiem gdzie jechac z zaworkiem od pompy oleju bo sie boje ze powiedza ze zrobili a wleja jakiegos motordoktora i szuwaksem zapchaja silnik...
Tak czy siak dokupilem litr plynu i zrobie jak piszesz Speedo, podepre przod i przeplucze a potem tyl (wg Forda kazde kolo z przodu ma niezalezny obieg i moze byc odpowietrzane oddzielnie a tyl jest wspolny ale zrobie parami jak napisales) |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |16 Mar 2010|, 2010 10:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 10:44
|
|
|
Speedo, Ty przecie kawał byka jesteś, jak Ty tam gmerasz przy tylnik kołach ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 10:54
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | wpyte miejsca | a jak wpyte to sorka |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:24
|
|
|
Hmmm - w takim razie przod sprobuje zrobic bez zdejmowania kol - na skreconych a tyl przy okazji sobie obejrze i moze klocki zmienie na nowe coby z obu stron byly podobne gruboscia i okladzina (przy okazji przetre i nasmaruje zacisk). Dzieki Speedo - zaoszczedziles mi kawal czasu - wczoraj lalo a dzis moze nie bedzie - kazda godzina cenna a poza tym robota przy latarce jest koslawa...
[ Dodano: |20 Mar 2010|, o 23:05 ]
Ok, Speedo, chyba dziala Twoj sposob - dlubalem sie z tym 5 godzin we wtorek, jak przyszlo do odpalania to wyszlo ze po 3 tygodniach stania wypierdzial sie i akumulator - dzis wsadzilem akumulator, lekko ruszylem i nacisnalem hamulec - zdaje sie ze hamuje. Jutro powtorze probe ale jest niezle zwlaszcza w porownaniu z tym co bylo poprzednio.
Jeszcze raz wielkie dzieki Speedo - chyba uratowales mi zycie (kto wie czy nie niemal doslownie) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |