|
Wieloryb - produkcja, dlaczego tak krótko |
| Autor |
Wiadomość |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 18:52 Wieloryb - produkcja, dlaczego tak krótko
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu poruszam się skorupką i jestem z niej bardzo ale to bardzo zadowolony.
Komfort, wyposarzenie, czasami tylko ceny części mnie rozwalają ale nie ma chyba taniego auta do napraw ale ...
Chciałem zapytać o taką dla mnie interesującą sprawę.
Czsami w trakcie rozmów z różnymi osobami na temat scorpio padało pytanie dlaczego wieloryb był tak krótko w produkcji (gdzieś 94/95 do 98) ?? Sam tego wyjaśnić nie potrafiłem, co było moim minusem. Nieliczni twierdzli że auto to było niewypałem bo nowe kosztowało majątek a teraz można je kupić za "grosze", bo przecież nie kupimy żadnego innego samochodziku z takim wyposażeniem za takie niewielkie pieniądze.
Spadek cen nie jest dla mnie tak ważny jak sam fakt tak krótkiego okresy produkcji, czy ktoś może mnie oświecić i poinformować dlaczego ?? |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 18:57
|
|
|
wygląd był zbyt ekstrawagancki jak na tamte czasy i to było trudne do strawienia, zwłaszcza tył w sedanie [ a dzisiaj robi furore], to powodowało, że się nie sprzedawał.....
oprócz tego było jeszcze kilka powodów, ale ich nie pamiętam |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Księgowy [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 19:06
|
|
|
Krótko go produkowali, bo ludzie nie kupowali i po prostu się nie opłacało produkować.
A dlaczego nie kupowali? napewno stylistyka jednak główny rywal Omega wyglądała "normalniej" i poza tym wieloryb to tylko od strony technicznej tylko modyfikacja poprzednich wersji, a wspomniana omega jdnak była absolutnie nowym samochodem. |
| Ostatnio zmieniony przez Księgowy |5 Sie 2005|, 2005 19:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 19:08
|
|
|
Po prostu ludzie nie bylo jeszcze gotowi na tak wspanialy samochod |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 19:41
|
|
|
Najważniejszym powodem była zbyt ekstrawagancka stylistyka auta w zbyt konserwatywnej Europie. Nie przyjęła się w Niemczech, a jest to chyba nejwiększy rynek zbytu na starym kontynencie.
Za to teraz co drugie auto ma wyłupiaste oczy i coś dziwnego z tyłu, ale jest to 11 lat później...
Produkcja wieloryba - od 10.94 do 06.98. Można go kupić za grosze, bo nie jest już produkowany. Tak kończy każde auto wycofane z produkcji, ale też wiele z nich po latach przeżywa drugą młodość, może i Scorpio to spotka. |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
| Ostatnio zmieniony przez Aneta |5 Sie 2005|, 2005 19:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 19:42
|
|
|
| Cytat: | | wygląd był zbyt ekstrawagancki |
Ach, te wielorybie oczka. A dzisiaj w micrach uchodzą za szczyt mody
EDIT: nie działają cytaty selektywne, to u gory to od Marcina |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 19:52
|
|
|
fucktycznie....
chciałem Ci przerobić formułkę ręcznie, ale też nie działa.... |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
tomi503 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 20:20
|
|
|
Sylwetka wieloryba będzie jeszcze długo aktualna. Dodatkowo rozwiązania wprowadzane w scorpio były naprwde z dużym wyprzedzeniem choćby abs w standardzie w roku 85 przecież wtedy za to trzeba było kupe kasy płacić.
Nie będe wymieniał wszystkich rzeczy które podziwiam ale tak szczerze nie widze konkurencyjnego pojazdu w tym przedziale cenowym. |
|
|
|
 |
Marcinnn [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 21:23
|
|
|
Nie do końca...
Na pewno nie ulega wątpliwości, że stary kontynent nie był dojrzały na takie kształty i popyt niemiecki, w którym Ford pokładał największe nadzieje najbardziej zawiódł.
Niemcy generalnie stosują naszą maksymę typu "Ford g**** wort" ["FORD = Fur Ossies Reicht Doch"].
Zobaczcie jednak ten artykuł z 1994 roku stanowiący zapowiedź wieloryba.
Wyraźnie opisana polityka Forda, przewidywała ten model wyłacznie na 5lat, jako przedsmak do typowo amerykańskiego następcy. Niewykluczone, że gdyby model odniósł zawrotny sukces, jak największy konkurent w klasie Omega, byłby kontynuowany, a tak narodził się i odszedł zgodnie z planem i tym samym Mondeo systematycznie przejmuje miano semilimuzyny.
Polecam źródełko: PLICZEK PDF
Marcin |
|
|
|
 |
Art [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 22:48
|
|
|
Ja gdzieś czytałem że odpowiedzialny za projekt "Scorpio '95" inżynier Forda stracił pracę, bo projekt okazał się aż nazbyt ekstrawagancki jak na te lata, co oczywiście przekładało się na gwałtowny spadek sprzedaży w porównaniu do modelu 85-94 (który był przecież wielkim sukcesem Forda). Nawet facelifting niestety nie pomogł.
Pzdr,
Art |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
|
Wysłany: |6 Sie 2005|, 2005 18:32
|
|
|
No jakby nie patrzeć w 85 roku Scorpio było autem roku, szkoda że nowy wygląd nie wypalił
Pozdrawiam |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2005|, 2005 20:22
|
|
|
| Ja mysle ze powinnismy solidarnie sie zlozyc na emeryturke dla tego wyrzuconego inzyniera. Ja osobiscie uwazam ze facet zrobil kawal dobrej roboty - w sumie za dobrej i dlatego tak wyszlo. Mogli na to stanowisko zatrudnic przecietniaka co mial 3 na dyplomie a wzieli tego co mial 6 i sie stalo jak sie stalo. Pamietam dokladnie jak wyszlo Scorpio w '95 roku i artykuly na ten temat. Mialem wtedy 16 lat a Skorki kochalem od kiedy pamietam. Kazdy pisal ze jest do bani bo stylistyka be i fogle. Bo gebelsy sa konserwatywni i jak cos nie jest nozem ciete i ponure jak ch** (VW, Opel itd) to sie nie moze u nich przyjac. A u Angoli jest duzo wielorybkow i sa zadowoleni. |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2005|, 2005 20:22
|
|
|
| jeżeli wieloryb dostałby lampki od mondeo ale przedostaniego a mondeo od wieloryba to by sią losy tych autek potoczyły o wiele lepiej tylne lampy w wielrybie są ok a nawet bardzo ok. ale przód jest zbyt awangardowy |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2005|, 2005 20:46
|
|
|
Wieloryb ma nowe nadwozie, kola, silniki, zawieszenie, wnetrze. Mysle, ze jest to jednak nowa konstrukcja (nie liczac plyty podlogowej i drobnych detali przejetych ze starego modelu).
Jak Aneta pisala, byla to awangardowa konstrukcja na tamte czasy.
Jak dzis np. jedzie z naprzeciwka nowa Toyota Avensis to czesto myle ja z wielorybem i chce jej mrygnac swiatlami . Dopiero w ostaniej chwili mozna roznice zobaczyc. Wielorybek byl ponadczasowy i to bylo jego zguba.
Druga mlodosc pewniakiem przezyje '98 Cosworth bo jest ich jak na lekarstwo. Ceny podskocza kiedys za niego niezle.
Przykladem moze byc Capri 2.8i z 84 roku (ostatni rocznik produkcji, sladowa produkcja, topowa wersja). Cena jego wrecz ekspolodowala po latach w stosunku do innych egzemplarzy.
Marcinnn, to przyslowie niemieckie ma byt dopiero od 90 roku i nie ma nic wspolnego z Fordem tak jak nasze Ford g....wort. |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
|
Wysłany: |6 Sie 2005|, 2005 23:22
|
|
|
| Też jak widzę Tojkę (bleeee) to do ostatniej chwili nie jestem pewna co to jest. Powinni temu zwolnionemu inżynierowi płacić za prawa autorskie. |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
|
|