$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - scorpio sierra 2.0 DOHC Blizniacza konstrukcja czy caly inny
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
scorpio sierra 2.0 DOHC Blizniacza konstrukcja czy caly inny
Autor Wiadomość
lukasz006
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 23:42   scorpio sierra 2.0 DOHC Blizniacza konstrukcja czy caly inny

Mam takie pytanie jak w poscie czy sierra 2.0 dohc to tosamo co scorpio 2.0 dohc
bo na pierwszy zut oka silnik wyglada tak samo

Jak czesc wie padl mi automat i zmienia skrzynie na manuala i znalazlem okazyjna oferte sierry do kupienia chce z niej przelozyc manula do scorpio i pytam czy pedaly oraz skrzynia to tosamo te ciegna sprzegla itd...
oraz czy silnik tez jest ten sam zostal by mi na czesci

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 23:49   

Tak, to jest ten sam silnik :)

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 06:51   

pamietaj tylko o wale, jest dłuższy niż w sierce. no i nie wiem czy nie ma różnicy w przełożeniach biegów skrzyni!, bo w wielorybie skrzynki manualne mają różne przełożenia na I, III i IV w zależności od typu silnika

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 10:41   

Wielokrotnie przygladalem sie temu silnikowi u wujaszka w Sierrce i na pewno jest to to samo, ale u niego roznil sie dziwnym szczegolem (moze w Scorpio tez wystepuja takie roznice) - mianowicie u mnie od kolektora dolotowego fabrycznie idzie jakis odpowietrznik, czy co a u niego jest to zaslepione ... do czego to sluzy? (wiem, ze opisane bez precyzji ale inaczej nie umiem - nie bede specjalnie po to jechal do neigo :) )

Ile razy bym nie jechal ta sierka kombi, to mam wrazenie, ze mimo wszystko chodzi troche inaczej niz moj scorpio. Ma lepsze preferencje do krecenia baczkow ale za to zdecydowanie gorsze hamulce (bez serva), lzej mu chodzi wspomaganie, na trasie troche gorzej przyspiesza i jestem pewien, ze skrzynia ma inne przelozenia.

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 11:42   

to nie odpowietrznik tylko podciśnienie do serva (w sierce bez abs-u), w scorpio abs jest w standardzie więc podciśnienie nie jest potrzebne, stąd zaslepka.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 13:13   

To wszystko wyjasnia. Dzieki Wtom.

Skoro tak to jeszcze jedno, tyle ze to akurat w obydwu autach wystepuje. Z kolektora dolotowego wychodzi wezyk, ktory idzie do takiej dziwnej puszki przykreconej calkiem z prawej strony pod maska i oprocz wezyka jest tam podlaczona kostka z przewodami. Do czego to sluzy?

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 13:25   

A u ciebie prawa to jest od kierowcy czy od pasażera? Jak od pasażera, to mówisz o MAP, jak kierowcy, to jakoś nie kojarzę.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 13:34   

Sorry, za brak precyzji - po tej samej stronie co akumulator. Zaznacze, ze po odlaczeniu tego ustrojstwa praca silnika na biegu jalowym jak dobrze pamietam nie ulega u mnie zmianie.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 16:43   

Chyba mowa o MAP, Manifold Absolute Pressure, pomiar ciśnienia w kolektorze dolotowym. "Ekwiwalent" przepływomierzy ze starszych czy MAFa z nowszych, jeden z kluczowych czujników dla sterowania silnikiem. Jeśli ci nie wpływa na jałowe, to dość dziwne, być może masz uwalony i komputer idzie LOSem (awaryjnie). Spalanie w normie? Zapalanie bez problemów? Moc jest? Zczytywałeś ostatnio kody błędów?

Albo może nie przejmuj się, i lepiej nie szukajmy dziury w całym :D Wiesz jak to jest, "dajcie mi pacjenta, znajdę mu chorobę", a u mnie - "dajcie mi maszynę, znajdę jej usterkę" :mrgreen: Idę, bo się właśnie sterowanie takiej jednej prasy mimośrodowej pier...li :?

lukasz006
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2005|, 2005 00:04   

ok
dzieki

a takie rzeczy jak pedaly czy pod maska osprzet odnich to tez to samo ?

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |28 Lip 2005|, 2005 02:50   

trudno odpowiedziec, mozna probowas posprawdzac numery czesci w microcacie, albo do jakis fachowcow co rozbieraja / naprawiaja fordy, sama skrzynie powinna pasowac
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu