|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Zmiana biegów w ASB |
| Autor |
Wiadomość |
endriuk21 [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2010|, 2010 11:30 Zmiana biegów w ASB
|
|
|
| Witam serdecznie kolegów znalazłem w tym dziale podobne tematy ale w moim problemie wiele nowego nie wniosły. Więc problem polega na tym iż miałem wyciek ze skrzyni , skrzynia mimo że cieknąca z prawidłowym poziomem oleju działała poprawnie. Okazało się że to modulator podciśnieniowy tam był wyciek oleju , więc wymieniony. Po wymianie tego ustrojsta skrzynia działała super ale tylko po przejechaniu pierwszych 10 km. od tego czasu zdecydowanie późno zmienia biegi z biegu 1 na 2 przy ok 3,5tyś obrotów z 2 na 3 ok 3tyś z 3 na 4bieg przy około 2.5tyś obrotów no i przy zmianie szarpie i potrafi redukować kilka razy, najciekawsze to iż przy dośc dynamicznej jeździe z wduszonym pedałem na pół nic nie szarpie a zmiany płynne i jakby normalne przy ok2.5tyś obrotów. Weżyki sprawdziłem , modulator nie cieknie, olej stan prawidłowy , wiec pytanie moje brzmi jaka opcja że założono mi inny ?? nie do tego modelu i czy nowy może być uszkodzony jak to sprawdzić?? Mój Fordziak to 2.9 V6 92r Kombi ale nie coss 12zaworów nie 24. |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 11:25
|
|
|
| endriuk21 napisał/a: | | jaka opcja że założono mi inny ?? nie do tego modelu |
Zapytaj tego , który wymieniał
| endriuk21 napisał/a: | | czy nowy może być uszkodzony |
Raczej wątpliwe |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 11:30
|
|
|
Modulator pewnie dobry, tylko ciekawe, czy popychacz tam jeszcze siedzi |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
endriuk21 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 11:31
|
|
|
Pytać tego co wymieniał?? Nie muszę, powie że tak napewno dobry i orginalny.:-)
[ Dodano: |24 Sty 2010|, o 11:36 ]
Popychacz?? Powiem szczerze że jeśli chodzi o automat to kompletna noga ze mnie. Wieć proszę jak krowie na rowie tłumaczyć:) Na dodatek mogę dopisać że skrzynia ma momente że chodzi prawie poprawnie , najczęściej jej to się zdarza w taki mróz jak teraz mamy póki się nie rozgrzeje. A z innej beczki bo zauważyłem że komputer pokazującu spalanie itp, w czasie jazdy często pokazuje spalalnie w litrach na godzine co świadczy o tym iż mysli że auto stoi?? Może tym tropem iść, ma to coś wspólnego z ASB?? |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 12:13
|
|
|
| endriuk21 napisał/a: | | A z innej beczki bo zauważyłem że komputer pokazującu spalanie itp, w czasie jazdy często pokazuje spalalnie w litrach na godzine co świadczy o tym iż mysli że auto stoi?? |
Pewnie impulsator się kończy
| endriuk21 napisał/a: | | ma to coś wspólnego z ASB?? |
Może zanikać czwarty bieg |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |24 Sty 2010|, 2010 12:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
endriuk21 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 16:12
|
|
|
| Czwórka wchodzi bez problemu tylko późno jak i każdy inny bieg. Idąc tropem tego komputera to jednak wpływu on chyba na ASB nie ma, bo latem też nie działał a skrzynia działała poprawnie. |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 17:15
|
|
|
mam to samo auto ale skrzynie ma od mk1 bo ta co byla ciekla z konwentera, po zalozeniu drugiej mialem problem z cieknacym olejem z przewodu a ze nie mialem jak zrobic to dolewalem. jadac 300km z pelnym obciazeniem nagle zaczal zwalniac na 4biegu tak jakby paliwo sie konczylo ale jechal ledwo bo ledwo okazalo sie ze malo oleju bylo w skrzyni. do brzegu teraz po tamtym zdarzeniu mam tak jak piszesz z 1 biegiem jak mocno wcisne to nie wskoczy 2, jak puszcze ze obroty spadna to przeskoczy i rano badz zima potrafi prawie normalnie przelaczyc dopoki sie nie zagrzeje. wychodzi u mnie ze regulacja tasmy poszla bo jak chcialem dokrecic do odpowiedniego momentu to srube regulacyjna moglem cala wkrecic, a robilem wedle zalecen forum. moze powinienes sprawdzic, ja czekam na cieple dni zeby zrobic to. |
|
|
|
 |
endriuk21 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 18:08
|
|
|
No to troszke inaczej bo u mnie dobrze jak cisne , jak chcę oszczędnie to zmienia bardzo późno powyżej 3.5tyś obrotów. Jednym słowem oszczędniej mnie wychodzi dynamiczna jazda:) Ale zgodze się z tym że jak zimno to przez jakiś czas jest ok póki się nie zgrzeje. No i mam tak na wszystkich biegach nie tylko z 1 na 2.
[ Dodano: |27 Sty 2010|, o 19:46 ]
Niech mi ktoś powie czy przekrój tego wężyka co idzie do kolektora ssącego i po drodze ma trójnik z odejściem na coś jest istotny?? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |