$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zmiana biegów w ASB
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana biegów w ASB
Autor Wiadomość
endriuk21
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sty 2010|, 2010 11:30   Zmiana biegów w ASB

Witam serdecznie kolegów znalazłem w tym dziale podobne tematy ale w moim problemie wiele nowego nie wniosły. Więc problem polega na tym iż miałem wyciek ze skrzyni , skrzynia mimo że cieknąca z prawidłowym poziomem oleju działała poprawnie. Okazało się że to modulator podciśnieniowy tam był wyciek oleju , więc wymieniony. Po wymianie tego ustrojsta skrzynia działała super ale tylko po przejechaniu pierwszych 10 km. od tego czasu zdecydowanie późno zmienia biegi z biegu 1 na 2 przy ok 3,5tyś obrotów z 2 na 3 ok 3tyś z 3 na 4bieg przy około 2.5tyś obrotów no i przy zmianie szarpie i potrafi redukować kilka razy, najciekawsze to iż przy dośc dynamicznej jeździe z wduszonym pedałem na pół nic nie szarpie a zmiany płynne i jakby normalne przy ok2.5tyś obrotów. Weżyki sprawdziłem , modulator nie cieknie, olej stan prawidłowy , wiec pytanie moje brzmi jaka opcja że założono mi inny ?? nie do tego modelu i czy nowy może być uszkodzony jak to sprawdzić?? Mój Fordziak to 2.9 V6 92r Kombi ale nie coss 12zaworów nie 24.

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 11:25   

endriuk21 napisał/a:
jaka opcja że założono mi inny ?? nie do tego modelu

Zapytaj tego , który wymieniał :)
endriuk21 napisał/a:
czy nowy może być uszkodzony

Raczej wątpliwe :roll:

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 11:30   

Modulator pewnie dobry, tylko ciekawe, czy popychacz tam jeszcze siedzi ;)

endriuk21
[Usunięty]

Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 11:31   

Pytać tego co wymieniał?? Nie muszę, powie że tak napewno dobry i orginalny.:-)

[ Dodano: |24 Sty 2010|, o 11:36 ]
Popychacz?? Powiem szczerze że jeśli chodzi o automat to kompletna noga ze mnie. Wieć proszę jak krowie na rowie tłumaczyć:) Na dodatek mogę dopisać że skrzynia ma momente że chodzi prawie poprawnie , najczęściej jej to się zdarza w taki mróz jak teraz mamy póki się nie rozgrzeje. A z innej beczki bo zauważyłem że komputer pokazującu spalanie itp, w czasie jazdy często pokazuje spalalnie w litrach na godzine co świadczy o tym iż mysli że auto stoi?? Może tym tropem iść, ma to coś wspólnego z ASB??

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 12:13   

endriuk21 napisał/a:
A z innej beczki bo zauważyłem że komputer pokazującu spalanie itp, w czasie jazdy często pokazuje spalalnie w litrach na godzine co świadczy o tym iż mysli że auto stoi??

Pewnie impulsator się kończy :)

endriuk21 napisał/a:
ma to coś wspólnego z ASB??

Może zanikać czwarty bieg :)
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |24 Sty 2010|, 2010 12:14, w całości zmieniany 1 raz  

endriuk21
[Usunięty]

Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 16:12   

Czwórka wchodzi bez problemu tylko późno jak i każdy inny bieg. Idąc tropem tego komputera to jednak wpływu on chyba na ASB nie ma, bo latem też nie działał a skrzynia działała poprawnie.

adi-kostrzyn
[Usunięty]

Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 17:15   

mam to samo auto ale skrzynie ma od mk1 bo ta co byla ciekla z konwentera, po zalozeniu drugiej mialem problem z cieknacym olejem z przewodu a ze nie mialem jak zrobic to dolewalem. jadac 300km z pelnym obciazeniem nagle zaczal zwalniac na 4biegu tak jakby paliwo sie konczylo ale jechal ledwo bo ledwo okazalo sie ze malo oleju bylo w skrzyni. do brzegu :-D teraz po tamtym zdarzeniu mam tak jak piszesz z 1 biegiem jak mocno wcisne to nie wskoczy 2, jak puszcze ze obroty spadna to przeskoczy i rano badz zima potrafi prawie normalnie przelaczyc dopoki sie nie zagrzeje. wychodzi u mnie ze regulacja tasmy poszla bo jak chcialem dokrecic do odpowiedniego momentu to srube regulacyjna moglem cala wkrecic, a robilem wedle zalecen forum. moze powinienes sprawdzic, ja czekam na cieple dni zeby zrobic to.

endriuk21
[Usunięty]

Wysłany: |24 Sty 2010|, 2010 18:08   

No to troszke inaczej bo u mnie dobrze jak cisne , jak chcę oszczędnie to zmienia bardzo późno powyżej 3.5tyś obrotów. Jednym słowem oszczędniej mnie wychodzi dynamiczna jazda:) Ale zgodze się z tym że jak zimno to przez jakiś czas jest ok póki się nie zgrzeje. No i mam tak na wszystkich biegach nie tylko z 1 na 2.

[ Dodano: |27 Sty 2010|, o 19:46 ]
Niech mi ktoś powie czy przekrój tego wężyka co idzie do kolektora ssącego i po drodze ma trójnik z odejściem na coś jest istotny??

Odpowiedz do tematu