$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - gdzie nabić klime we Wrocławiu??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gdzie nabić klime we Wrocławiu??
Autor Wiadomość
Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 19:48   gdzie nabić klime we Wrocławiu??

Witam!!! :) robi się ciepło i chciałbym uruchomić klimę, stąd moje pytanie. Gdzie we Wrocławiu, albo w dolnośląskiem można tanio nabić klimę do Scorpio czynnikiem R12??
Pozdrawiam :))) Sławek

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 11:41   

Witam

Zalezy ile to jest dla Ciebie tanio
Bo kto nabija klimy to wiem ale czy tanio to nei wiem

Pozdrawiam
Wąski
run-log.com

Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 16:34   

To poproszę o jakieś telefony, ewetualnie adresy :) Znalazłem za 200 zł nabijanie R12 we Wrocławiu, ale może jest ktoś kto nabija taniej, gdzieś na forum czytałem że za 120-130 zł już nabijają, tylko w Radomiu :/

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 10:27   

Witam
Raczej nigdzie Ci nie nabija czynnikiem R-12, bo dawno jest zakazany i wycofany. Chyba że ktoś ma jakieś lewe zapasy. Mogą Ci nabić zamiennikami, MP39, lub R-401 (przy tych czynnikach nie ma potrzeby zmiany oleju w sprezarce) Natomiast jeśli będą chcieli wsadzić R-134 to wiąże sie z wymianą oleju z mineralnego na estrowy oraz trzeba wymienić uszczelniacze z gumowych na teflonowo bo inaczej zeżre... i dupa. Także jesli będziesz nabijał to zapytaj co chcą wlać....
Ja u siebie nabijałem tydzień temu :D :D :D MP 39 (ale mnie to nic nie kosztowało bo we własnym zakresie to zrobiłem - mam taką mozliwość... :D
Oli

Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |27 Cze 2005|, 2005 21:06   

Dzięki Oli :) Nabiłem 2 tygodnie temu i jak narazie działa piknie :) koszt nabicia 210 zł czynnikiem 401A. Niedługo pojadę na przegląd, posprawdzają czy szczelna itp.

Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lip 2005|, 2005 12:54   

Ładnie działała klimatyzacja, ale z czasem coraz gorzej :/ obecnie chłodzi, ale bardzo słabo, jak jest 28-30 stopni na zewnątrz to w środku z włączoną klimą jest za gorąco :(

Najpierw jak mi nabili to na podczas pracy na wysokim ciśnieniu było ponad 13 atm, po 3 tygodniach od nabicia bylo juz tylko 10 atm, teraz nie wiem ile jest, ale pewnie ucieka gaz :/

Problem też tkwi w samym nabijaniu i sprawdzaniu, przy odkęcaniu węża też ucieka troszkę gazu, przy sprawdzaniu ciśnienia trzeba podłączyć wąż z manometrem. tą objętość musi wypełnić środek chłodniczy co powoduje kolejny ubytek gazu ;/

Moje pytanie jest następujące: Ile gazu ucieka przy podłączaniu manometru i sprawdzeniu ciśnienia(klimatyzacja na r12, czynnik zastępczy R-401A) i jakie musi być minimalne ciśnienie przy którym włącza się klima??
Z góry dzięki :)))

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lip 2005|, 2005 08:32   

witam
tego uciekania gaszu przy nabijaniu i sprawdzaniu sie nie uniknie.Przy szybkim odkreceniu (zakladając że zaworek się nie przytnie) ubytek gazu jest znikomy i nie wpływa na pracę klimatyzacji. Zawsze jest jakaś tolerancja. Tak więc u Ciebie to nie to jest przyczyna słabego chłodzenia. Spierdziela Ci gaz.

Hmmm, jak Ci kolo nabijał klimę, zrobił wcześniej próżnię w układzie? Jeżeli nawt tak, to czy zostawił układ na prózni i sprawdził jego szczelnośc? No i czy przy nabijaniu został uzupełniony olej?

A co do ciśnień... górna max. wartość nie powinna przekraczać 15 bar. Klima optymalnie pracuje jeśli cisnienie jest 13-14 barów. Dolna granica przy której będzie pracować sprężarka jest ok. 2,4 bara.Oczywiście przy tym ciśnieniu chłodzenie będzie ledwo wyczuwalne, a przy temperatórze otoczenia 30'C nie wyczujesz - efektu nie bedzie.

Reasumując - masz nieszczelny układ. Jeżeli nie był uzupełniany olej - może to być przyczyną, olej jest jednocześnie uszczelniaczem na krućcu. Moga to tez być zaworki, a w najgorszym przypadku chłodnica... Kolo powinien sprawdzić szczelność - najlepiej na prózni i manometr pokaże....
:D

Odpowiedz do tematu