|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
gdzie nabić klime we Wrocławiu?? |
| Autor |
Wiadomość |
Slawek [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 19:48 gdzie nabić klime we Wrocławiu??
|
|
|
Witam!!! robi się ciepło i chciałbym uruchomić klimę, stąd moje pytanie. Gdzie we Wrocławiu, albo w dolnośląskiem można tanio nabić klimę do Scorpio czynnikiem R12??
Pozdrawiam Sławek |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 11:41
|
|
|
Witam
Zalezy ile to jest dla Ciebie tanio
Bo kto nabija klimy to wiem ale czy tanio to nei wiem
Pozdrawiam
Wąski |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Slawek [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 16:34
|
|
|
To poproszę o jakieś telefony, ewetualnie adresy Znalazłem za 200 zł nabijanie R12 we Wrocławiu, ale może jest ktoś kto nabija taniej, gdzieś na forum czytałem że za 120-130 zł już nabijają, tylko w Radomiu |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 10:27
|
|
|
Witam
Raczej nigdzie Ci nie nabija czynnikiem R-12, bo dawno jest zakazany i wycofany. Chyba że ktoś ma jakieś lewe zapasy. Mogą Ci nabić zamiennikami, MP39, lub R-401 (przy tych czynnikach nie ma potrzeby zmiany oleju w sprezarce) Natomiast jeśli będą chcieli wsadzić R-134 to wiąże sie z wymianą oleju z mineralnego na estrowy oraz trzeba wymienić uszczelniacze z gumowych na teflonowo bo inaczej zeżre... i dupa. Także jesli będziesz nabijał to zapytaj co chcą wlać....
Ja u siebie nabijałem tydzień temu MP 39 (ale mnie to nic nie kosztowało bo we własnym zakresie to zrobiłem - mam taką mozliwość...
Oli |
|
|
|
 |
Slawek [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2005|, 2005 21:06
|
|
|
Dzięki Oli Nabiłem 2 tygodnie temu i jak narazie działa piknie koszt nabicia 210 zł czynnikiem 401A. Niedługo pojadę na przegląd, posprawdzają czy szczelna itp. |
|
|
|
 |
Slawek [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lip 2005|, 2005 12:54
|
|
|
Ładnie działała klimatyzacja, ale z czasem coraz gorzej obecnie chłodzi, ale bardzo słabo, jak jest 28-30 stopni na zewnątrz to w środku z włączoną klimą jest za gorąco
Najpierw jak mi nabili to na podczas pracy na wysokim ciśnieniu było ponad 13 atm, po 3 tygodniach od nabicia bylo juz tylko 10 atm, teraz nie wiem ile jest, ale pewnie ucieka gaz
Problem też tkwi w samym nabijaniu i sprawdzaniu, przy odkęcaniu węża też ucieka troszkę gazu, przy sprawdzaniu ciśnienia trzeba podłączyć wąż z manometrem. tą objętość musi wypełnić środek chłodniczy co powoduje kolejny ubytek gazu ;/
Moje pytanie jest następujące: Ile gazu ucieka przy podłączaniu manometru i sprawdzeniu ciśnienia(klimatyzacja na r12, czynnik zastępczy R-401A) i jakie musi być minimalne ciśnienie przy którym włącza się klima??
Z góry dzięki |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lip 2005|, 2005 08:32
|
|
|
witam
tego uciekania gaszu przy nabijaniu i sprawdzaniu sie nie uniknie.Przy szybkim odkreceniu (zakladając że zaworek się nie przytnie) ubytek gazu jest znikomy i nie wpływa na pracę klimatyzacji. Zawsze jest jakaś tolerancja. Tak więc u Ciebie to nie to jest przyczyna słabego chłodzenia. Spierdziela Ci gaz.
Hmmm, jak Ci kolo nabijał klimę, zrobił wcześniej próżnię w układzie? Jeżeli nawt tak, to czy zostawił układ na prózni i sprawdził jego szczelnośc? No i czy przy nabijaniu został uzupełniony olej?
A co do ciśnień... górna max. wartość nie powinna przekraczać 15 bar. Klima optymalnie pracuje jeśli cisnienie jest 13-14 barów. Dolna granica przy której będzie pracować sprężarka jest ok. 2,4 bara.Oczywiście przy tym ciśnieniu chłodzenie będzie ledwo wyczuwalne, a przy temperatórze otoczenia 30'C nie wyczujesz - efektu nie bedzie.
Reasumując - masz nieszczelny układ. Jeżeli nie był uzupełniany olej - może to być przyczyną, olej jest jednocześnie uszczelniaczem na krućcu. Moga to tez być zaworki, a w najgorszym przypadku chłodnica... Kolo powinien sprawdzić szczelność - najlepiej na prózni i manometr pokaże....
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |