|
Wsteczny był ale się zmył |
| Autor |
Wiadomość |
van

Auto: 2.0T
|
Wysłany: |4 Lis 2009|, 2009 22:14 Wsteczny był ale się zmył
|
|
|
Pacjent chory to:
mk2
BOA
z ASB
auto wysoko zmieniało biegi(ok 3,5-4tyś) powodem był najprawdopodobniej wężyk który sobie spadł z kolektora. Teraz zmienia biegi przy ok 2100obr, nie szarpie i ładnie jedzie.
Jest 4-ka, jest kick down
Olej czarny, dosłownie czarny zmieniany nie dalej jak max 60tyś temu, śmierdzi frytkami. Wiem bardzo źle to wróży.
Ponieważ chciałem sczytać kody wjechałem na podwórko, odłączyłem klemę i moczyłem pacjenta wodą nacierając gąbką z płynem żeby dogrzebać się do koloru
podłączyłem klemę i wsteczny już się nie znalazł
Jest tak do tej pory.
Podpowiedziano mi że to może być załączony EZ. Na zapalonym silniku odłączyłem wtykę elektryczności od skrzyni i wstecznego nadal nie było, znikną wtedy tak jak powinien 4bieg i kick down.
90% obstawiamy, że rozsypała się skrzynia
Ale kto pyta nie błądzi czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak można by przywrócić R poza wymiana skrzyni ?
Dodam że auto dodatkowo jedzie na pozycji N bez zmiany biegów
na 1,2,3 i D zachowuje się prawidłowo.
a na R robi kołyskę tzn. rusza do przodu jakieś 10cm zatrzymuje się i jakby chciał do tyłu ale coś go wtedy jakby rozpina.
Dziękować za wszelkie rady i pouczenia |
_________________ małe i duże FORDY |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |4 Lis 2009|, 2009 22:40
|
|
|
| Spalone pół skrzyni, albo i cała, w sensie wszystkie sprzęgła, i dodatkowo zasyfiona płyta itp. czyli klasyk smażalnictwa. Bardzo teoretycznie i z niewielkimi kosztami, bo z zewnątrz, to jeszcze można spróbować grzebać w tłokach taśm, ale dawałbym jakieś 10% szans, że się coś poprawi, a nawet jak znajdzie się wsteczny i przestanie pełzać na N, nikt nie postawi złotówki, że da się tym sensownie jeździć, w końcu to BOA. Proponuję nie zawracać sobie głowy, tylko poszukać dobrej używki. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 00:29
|
|
|
R jest wybierana mechanicznie, podejzewam ze on jest... tylko sprzeglo forward jest tak spieczone ze ciagine w przod i w tyl jednoczesnie obawiam sie Boni ma racje... spieki na sprzeglach sa takie ze nie ma co tam ratowac. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 08:54
|
|
|
No dlaczego tak pesymistycznie, przecież za jakieś 1000-1500 można to naprawić (zakładając, że twarde części ocalały, i jak się zrobi samemu), istnieją chorzy majsterkowicze, którzy robią takie rzeczy... |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 09:57
|
|
|
| Boni napisał/a: | | (zakładając, że twarde części ocalały, i jak się zrobi samemu) |
bo to sa kluczowe 2 elementy ktore moga nie zostac spełnione. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 11:35
|
|
|
Ale to już tylko takie śmichy chichy - ile kosztuje teraz używka A4LD do cossie? Tysiaka to chyba lekko pozłacana i z dostawą do salonu?
BTW czasem się zastanawiam, czy nie otwiera się pomału w PL rynek na porządnie regenerowane automaty... eee... po zastanowieniu, NIE. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 12:58
|
|
|
| automatów przybywa . w nowych autach też . konertery od dawna naprawiane są bo występują w wózkach widłowych . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 13:01
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | automatów przybywa . w nowych autach też . konertery od dawna naprawiane są bo występują w wózkach widłowych . | koparkach i takich tam |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 17:08
|
|
|
Witam. Podepne się pod temat bo mam podobny problem.
Otóż wczoraj musiałem wjechac na kanał bo rozrusznik sie obluzował i trzeba było zmienić śruby i dokręcić. Odłączyłem aku naprawiłem awarie i od tego czasu mam problem następujący: przy zmianie z 2 na 3 bieg szarpie (jak mu depne to wskakuje chyba mechanicznie) szarpie też przy samoczynnej redukcji z 3 na 2 np. gdy depne żeby przyspieszyć. Drugi i ważniejszy problem to prawie całkowity brak wstecznego - objawia się tym że na wolnych obrotach próbuje jechać do tyłu, ale tylko kawałeczek i potem nie ma R a jak troche depne to próbuje wskoczyć ale szarpnie, ujedzie kawałek i znowu go nie ma. Dodam że nie wygląda mi to na wyślizg tylko raczej na brak wpinania biegu.
Byłem przed chwilą na kanale bo wymyśliłem sobie że podczas wkręcania rozrusznika urwałem jakiś przewód, ale wydaje mi się że wszystko jest na miejscu. Wcześniej przed naprawą rozrusznika nie miałem żadnych problemów ze skrzynią. Olej wymieniany jakieś 3000 km temu i jest stan - nawet troche za dużo, ale dotychczas nic się nie działo więc to chyba nie przyczyna ?? Co Wy na to wszystko?? Prosze o rady każda nawet najmniejsza wskazówka może mi pomóc.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 17:17
|
|
|
| Nie wiem jak to możliwe, ale wygląda jakbyś uszkodził coś mechanicznie, grzebiąc przy rozruszniku, od konwertera zaczynając, przez pompę, po obudowę skrzyni. Albo przy wybieraku i okolicy coś wygięłeś, przestawiłeś, itp. Bo jakby szło o kable czy wężyki, to tłumaczyłoby wszystko oprócz wstecznego, on jest czysto mechaniczno-hydrauliczny. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 17:20
|
|
|
| to już mk2 więc i problem wiązki na skrzyni należy wziąć pod uwagę. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 17:26
|
|
|
Być może wybierak ale sprawdze dopiero jutro, bo mieszkam w Berlinie i musze jechać na podnośnik do wynajęcia (pisałem że kanał ale to tylko błąd w wyrażeniu).
Może jeszcze jakieś rady? |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 17:29
|
|
|
| Może i racja - jak przestrzeliło gdzieś do któregoś EZ to może tak dziwnie zblokowało, że i R wysiada, chociaż trudno to sobie wyobrazić. Pedzel, jeszcze raz dokładnie obadaj wiązkę na skrzyni i wszystkie kabelki przy akumulatorze, czy ci jakiś nie odpadł, szczególnie od minusa. Nie wiem jak w mk2, ale w mk1 można zrobić coś takiego - zapalić silnik, po czym odpiąć skrzynię (wtyczki na grodzi) i wtedy, bez żadnej elektryki na skrzyni, sprawdzić co się dzieje, szczególnie z R - jak nadal, całkiem bez prądu, świruje, no to jest jakaś koszmarna skucha na mechanice czy hydraulice, jak się R unormuje, to gdzieś elektryka poszła w kosmos. |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 17:35
|
|
|
| Sprawdze przy akumulatorze bo przecież go odłączałem. Nie znam się na automatach zbyt dobrze bo to mój pierwszy automat więc proszę wytłumacz mi dokładnie gdzie odpiąć skrzynię. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |5 Lis 2009|, 2009 17:52
|
|
|
| Nie znam się na mk2, tylko mk1 więc niech ktoś poprawi ew. - duża eliptyczna złączka, 8 pinów, na grodzi za silnikiem, i obok druga mała, z tej samej wiązki. Tylko najpierw zapal silnik, potem rozepnij, bo bez złączki nie zakręcisz (blokada rozrusznika od skrzyni). |
|
|
|
 |
|
|