$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Odpala tylko na N
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpala tylko na N
Autor Wiadomość
bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |24 Paź 2009|, 2009 14:42   

ja mam również aku bannera i nie jestem zadowolony, po 9 miesiącach poszedł do reklamacji, bo trzymał z dwa - trzy dni, niby nic nie stwierdzili, ale po oddaniu żadnych problemów, mimo postoju nawet 2 tygodnie i to zimą, teraz znowu się zaczyna - postał 5 dni i już nie odpalił. instalacja sprawna, aku ładowany co jakiś czas na trasach, a objawy powtarzają się co jakieś 6-9 miesięcy. Teraz auto codziennie używane, więc problemu nie ma. Dodam dodatkowo, że poprzednio, zanim poszedł do reklamacji to został wymontowany z auta, naładowany prostownikiem i odstawiony na bok. po tygodniu stania już nie mógł odpalić auta. a w tym czasie jeździłem na rezerwowym aku, starej centrze z śp. poloneza, która mimo braku ładowania od conajmniej 3~4 miesiecy dała radę odpalić i bez problemów przez miesiąc w scorpio dawała radę (a akurat nie był za dużo jazd).

[ Dodano: |24 Paź 2009|, o 14:45 ]
spróbuj, jak masz taką możliwość, porządnie go naładować, albo sprawdź gęstość elektrolitu (kup w np. Castoramie taki przyrząd za 10 zł, nie jest on dokładny, ale jak obok ustawisz auto z dobrym aku, to możesz porównać, czy są podobne wskazania, czy też u ciebie sporo odbiegają. Możesz sprawdzić gęstość przed i po ładowaniu. U mnie niby nic nie zrobili, ale prawdopodobnie wymienili jednak elektrolit.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |24 Paź 2009|, 2009 15:49   

bingo napisał/a:
ja mam również aku bannera i nie jestem zadowolony

tak jak ja. Mam banera w 2.0 od 3 lat i zeszlej zimy nawet w delikatny mroz cieniutko krecil. Ciekawe jak w tym roku, bo widze ze w oczacie aku tez do wymiany.... tez baner....

gunia 

Auto: honda accord VII 2l asb
Pomogła: 1 raz
Wysłany: |24 Paź 2009|, 2009 17:04   

Niestety nie mam prostownika aby go naładować porządnie, któregoś dnia jak autko będzie mniej potrzebne to postawię do mechanika, aby on to sprawdził a przed zimą i tak taka kontrola się przyda, tym bardziej że to nie jest aku zbyt rewelacyjny. Oglądałam styki w selektorze biegów, poruszałam, podmuchałam no i na razie pali jak należy, ale to może być tak jak pisałam wcześniej teraz pali a później może nie zapalić...
Był Scorpio 95,2 LPG
Był Accent 95, 1,5 BP

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Paź 2009|, 2009 12:06   

gunia napisał/a:
Stacyjkę miałam robioną w sierpniu to odpada,
stacyjkę to miałas robioną ale część mechaniczna a nie elektryczną. A za niepalenie odpowiadają styki w części elektrycznej. Na to pomaga "sławny" już przekaźnik.

gunia 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 16:14   

Dobra, wstawię ten przekaźnik jak dalej takie cyrki będą z nim to wymiękam, dziś zmieniałam koła i z kolesiami rozmawiałam jaki to mam super samochód, po wymianie wsiadam a ten nie nie chce odpalić, wstydu się tylko najadłam ;)
A jeszcze takie pytanko, bo nie rozumiem, przed kupnem nowego aku odpalał jak chciał, i tez miałam wstawić przekaźnik, ale obeszło się bez tego, no to kupiłam aku i ani razu przez te parę miesięcy nie było problemu z odpalaniem teraz znowu powróciło, może mi ktoś powiedzieć o co chodzi bo nie kumam.
Był Scorpio 95,2 LPG
Był Accent 95, 1,5 BP

Struna 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 16:38   

to kupuj w takim razie co pół roku nowy aku - też jakieś wyjście. Mnie już ręce nieco opadają w kontekście tego tematu. 6 stron pieprzenia, kupa porad ale żadnej akcji - masakra.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 17:43   

Struna napisał/a:
to kupuj w takim razie co pół roku nowy aku - też jakieś wyjście. Mnie już ręce nieco opadają w kontekście tego tematu. 6 stron pieprzenia, kupa porad ale żadnej akcji - masakra.

Struna, jakby to powiedzieć, ładnie i delikatnie to ująłeś :)

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 18:20   

im instalacja w gorszym stanie, tym większy prąd potrzebny na pokonanie dodatkowych oporów (wytarte, zaśniedziałe styki itp.) a im lepszy akumulator, tym lepszy prąd.
zacznij jednak od sprawdzenia akumulatora, bo może masz trafionego, a to najprostrza sprawa.

Struna 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 18:39   

bingo napisał/a:
zacznij jednak od sprawdzenia akumulatora, bo może masz trafionego, a to najprostrza sprawa.
ponoć że aku w miarę nowy ->
gunia napisał/a:
no to kupiłam aku i ani razu przez te parę miesięcy nie było problemu z odpalaniem teraz znowu powróciło

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 18:45   

Struna napisał/a:
ponoć że aku w miarę nowy
ale ja pisałem, że też miałem kłopoty z banerem nowym :one:

bingo napisał/a:
ja mam również aku bannera i nie jestem zadowolony, po 9 miesiącach poszedł do reklamacji, bo trzymał z dwa - trzy dni, niby nic nie stwierdzili, ale po oddaniu żadnych problemów, mimo postoju nawet 2 tygodnie i to zimą, teraz znowu się zaczyna - postał 5 dni i już nie odpalił. instalacja sprawna, aku ładowany co jakiś czas na trasach, a objawy powtarzają się co jakieś 6-9 miesięcy. Teraz auto codziennie używane, więc problemu nie ma. Dodam dodatkowo, że poprzednio, zanim poszedł do reklamacji to został wymontowany z auta, naładowany prostownikiem i odstawiony na bok. po tygodniu stania już nie mógł odpalić auta. a w tym czasie jeździłem na rezerwowym aku, starej centrze z śp. poloneza, która mimo braku ładowania od conajmniej 3~4 miesiecy dała radę odpalić i bez problemów przez miesiąc w scorpio dawała radę (a akurat nie był za dużo jazd).
, więc może i w tym przypadku aku coś nie tak funkconuje.

Struna 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 19:03   

ano chyba, że faktycznie nowy aku jakis felerny.

gunia 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 20:33   

Struna napisał/a:

Spoko rozumiem, ale chodzi o to że boję się postawić do byle jakiego elektryka żeby nie popieprzył mi jeszcze bardziej instalacji, kupiłam nowy aku, bo mechanik powiedział że ten stary jest do kitu no i faktycznie jak ręką odjął, ale problem znowu powrócił, napisałeś o tym przekaźniku zadzwoniłam do mechanika czy będzie umiał zrobić, bo akurat mam do niego zaufanie, kazał mi poszukać schematów co i jak to postara się zrobić, bo ma jakieś tam pojęcie o elektryce. Zapytałam tylko dlaczego tak jest że przy nowym aku nie był potrzebny przekaźnik, tak jak to było na początku że od dotknięcia palił. Dzięki za rady w takim razie, schematy jakieś tam znalazłam i pojadę w następnym tygodniu do mechanika, może uda mu się wstawić ten przekaźnik, no i sprawdzi przy okazji aku, bo ja nie mam to tego żadnych sprzętów.
Był Scorpio 95,2 LPG
Był Accent 95, 1,5 BP

Struna 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 20:35   

bingo Ci napisał czemu tak się dzieje że na nowym aku było chwilowo lepiej.

gunia 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 20:41   

Struna napisał/a:
bingo Ci napisał czemu tak się dzieje że na nowym aku było chwilowo lepiej.

Teraz już to wiem, odpowiadałam na Twojego posta, nie rozumiałam właśnie tego że było ok ale do czasu... robota ustawiona mam nadzieję że ten przekaźnik będzie tylko potrzebny, mój mechanik też nie bardzo zna się na scorpiakach nigdy nie robił takich aut i uczy się razem ze mną dzięki Wam.
Był Scorpio 95,2 LPG
Był Accent 95, 1,5 BP

Struna 

Wysłany: |27 Paź 2009|, 2009 20:48   

układ jest banalnie prosty. Bierze sie kabel wzbudzający od rozrusznika odpina i z tego kabla się zasila cewkę przekaźnika. Masę do cewki przekaźnika bierze się skądkolwiek. Poprzez styki robocze przekaźnika prowadzi się nowy "dobry" plus, np. z akumulatora i poprzez przekaźnik zapodaje się to w miejsce z którego wypięliśmy kabelek z rozrusznika.

Proste jak konstrukcja cepa.

Po wstawieniu działa to tak, że zamiast wprost ze stacyjki zasilać wzbudzenie rozrusznika to zasilamy tylko cewkę przekaźnika a przekaźnik podaje "dobry" plus na rozrusznik. Ot cała filozofia. Każdy elektromechanik jest to w stanie ogarnąć w krótkim czasie.

Odpowiedz do tematu