|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
siłownik TCS |
| Autor |
Wiadomość |
airzocho [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Paź 2009|, 2009 09:56 siłownik TCS
|
|
|
Witam, przy wymianie łożyska zepsułem czujnik ABS, więc po przekroczeniu 30km/h wyłączał mi sie ABS i TCS i się z tym pogodziłem.
Niestety wczoraj nie udało mi się za daleko odjechać autem, bo nie mogę wcisnąć pedału gazu. Silnik nie wkręca się na obroty powyżej 1500.
Błędu nie wywaliło, bo nie mogę przekroczyć 30km/h, wciśnięcie przycisku na podłokietniku nie pomaga, odłączenie wtyczki z siłownika TCS też nie pomaga
Chciałbym zasięgnąć języka zanim się wezmę za demontarz, bo pogoda już nie rozpieszcza a garażu brak.
Rozbierał już to ktoś, da się naprawić, czy od razu kupować drugą sztukę? |
|
|
|
 |
airzocho [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Paź 2009|, 2009 11:07
|
|
|
Źle mnie zrozumiałeś, silnik jest w porządku, jak ręką przesuwam przepustnicę to się wkręca na obroty.
Problem w tym, że pomiędzy pedałem a przepustnicą znajduje się siłownik TCS, który "odbija" pedał gazu w przypadku poślizgu kół. Właśnie to urządzenie powoduje fakt, że nie mogę dodać gazu, pomimo, że bardzo bym chciał a koła się nie ślizgają. Pedał chodzi z dużym oporem i nie ma możliwości wciśnięcia go do końca.
Nie mam tylko zielonego pojęcia, jak ten siłownik działa i czy da się go naprawić.
Czy permanentne blokowanie gazu wynika z faktu, że brak tam prądu, czy że prąd jest mimo, że być go nie powinno. Niestety podejżewam uszkodzenie mechaniczne.
Nie chce mi się eksperymentować na deszczu więc pytam.
P.S. Który bezpiecznik to obsługuje?
P.S.2 Co do czujnika ABS, to przy wymianie łożyska pozbawiłem go tej metalowej obudowy, możliwe, że i bez niej działa, ale wątpie. |
| Ostatnio zmieniony przez airzocho |6 Paź 2009|, 2009 11:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |6 Paź 2009|, 2009 11:17
|
|
|
ja tam sie nie znam ale bym zdjął zasilanie z siłownika i wtedy sprobował
powinno wtedy chodzi normalnie bez tcs |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |6 Paź 2009|, 2009 11:41
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | wzglednie jeszcze odpiac linkie od przepustnicy |
no tak ale jak bedzie jechał ?
na tempomacie tylko ?;>
chyba sie nie da |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
airzocho [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Paź 2009|, 2009 12:46
|
|
|
| Waski napisał/a: | ja tam sie nie znam ale bym zdjął zasilanie z siłownika i wtedy sprobował
powinno wtedy chodzi normalnie bez tcs |
Próbowałem, kontrolka się zaświeciła, tak jakbym miał wciśnięty przycisk przy podłokietniku, ale siłownik w dalszym ciągu stawia opór i nie pozwala dodać gazu |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |6 Paź 2009|, 2009 13:01
|
|
|
| rozbieralne bez komplikacji, lubi sie spalic i stanac, rozebrac, wyczyscic , wyregulowac linke i zobaczyc co bedzie |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |6 Paź 2009|, 2009 21:38
|
|
|
| ewentualnie jak CI się nie uda to mam na sprzedaż caluski sprawny za 70 zł wysyłka gratis |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
airzocho [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Paź 2009|, 2009 11:31
|
|
|
wczoraj wyjąłem ten szajs,
silniczek stanął, rozruszałem go, zakropiłem oliwą maszynową i z powrotem do auta. Na razie jest ok, ale myślę że to kwestia czasu zanim się rozsypie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |