$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jak zdemontować lusterko wewnętrzne w wielorybie?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zdemontować lusterko wewnętrzne w wielorybie?
Autor Wiadomość
Jimbo
[Usunięty]

Wysłany: |23 Gru 2004|, 2004 18:49   Jak zdemontować lusterko wewnętrzne w wielorybie?

Witam wszystkich,
chciałbym zdemontować w wielorybie lusterko wewnętrzne (automatycznie przyciemniane) prosze o instrukcję jak to zrobić.
Z góry bardzo dziękuję.

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |29 Gru 2004|, 2004 17:45   

rozlaczyc wtyczke zasilajaca pozniej zdjac pokrywke ktora oslania zatrzask lusterka i wysunac lusterko z mocowania pokrywke mozesz lekko podwazyc malym srubokretem i to chyba wszystko

Jimbo
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2005|, 2005 18:19   

Dzięki za pomoc, już zdemontowane.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |3 Sty 2005|, 2005 19:07   

Jimbo! a kupiłeś nowe lusterko?? ile płaciłeś?
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Jimbo
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sty 2005|, 2005 00:39   

Niestety musiałem zdemontować stare, aby je rozebrać i wyczyścić.
Nowego póki co nie udało mi się kupić, ale szukam.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |6 Sty 2005|, 2005 12:10   

a Ci się z nim stało, ze musiałes demontować?? płyn Ci się wylał?, pozatym czięzko rozebrać to lusterko??
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Chłodny Ar 

Auto: Scorpio Cosworth '95
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 08:15   

Czesc Podepne sie pod temat. Mianowicie czy jest do zdobycia samo szklo lusterka? Zrobil mi sie bombel powietrza w srodku, po tym jak stal samochod na sloncu (w srodku jakies 70st C.)Jeszcze nie demontowalem, bo dopiero wczoraj sie to stalo. Czy mial ktos taki problem? Pozdrawiam

Jimbo
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 09:02   

Marcinie, przepraszam że nie odpowiedziałem na Twoje pytanie.
Lusterko miałem wylane w chwili gdy kupowałem auto, a ponieważ na dłuższą metę denerwoawło mnie dwukolorowe lusterko, a cena nowego jest chora, z używkami był problem więc postanowiłem je rozebrać, podejrzewając, że jest to naprawa nieodwracalna.

Po zdemontowaniu lusterka, (i tu jest pierwszy problem, gdyż należy to zrobić bardzo ostrożnie, bo może pęknąć szyba) rozebrałem je, i otworzyłem. Szybka ochronna przyklejona jest na obrzeżch do lustra. Pomiędzy szkłem a lustrem znajduje się płyn, który wylał. Mając lusterko na stole, po otworzeniu obudowy i wydobyciu elementów szklanych, przy pomocy opalarki podgrzałem szkła, a nożem rozdzieliłem szkło od lustra. Następnie wyczyściłem szkiełka i poskładałem w odwrotnej kolejności.
Teraz mam w zasadzie zwykłe lusterko, ale bynajmniej jednolite tzn. bez przebarwień.

Odpowiadając Chłodnemu Ar, może należałoby spróbować podobnej metody i podgrzać szybę lustra suszarką lub opalarką, gdyż pod wpływem temp. może wróci to do stanu poprzedniego - ale to tylko sugestia.

Chłodny Ar 

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 11:19   

postaram sie dzisiaj zadzialc, w tym temacie

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 11:54   

PANOWIE !!!! jedna BARDZO WAZNA UWAGA!!!! płyn z lusterka jest agrezywny w stosunku do plastiku@!!!!

INACZEJ! TO CO WYCIEKA Z LUSYTERKA ROZPUSZCZA 9dosłownie) TAPICERKE i wszystek plastik!!! wiec jak wam wycieknie to uwazajcie ! mnie pokapało na tapicerke i sa brzydkie slady !! ( wyciekl plyn w nocy! )
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Chłodny Ar 

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 22:22   

juz nie moge!! walczylem pol godziny i nie moge zdemontowac lusterka. Obydwa plastiki (oslonki) zdjete a dalej ani rusz! Czy to sie wysuwa w dol? i czy trzeba jakis zatrzask podwazyc? Pozdrawiam
Ps zaraz przeryje ksiazke moze cos madrego znajde... ;)

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 23:42   

wysywa sie poprostu w dół, i juz
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Chłodny Ar 

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 07:12   

Ksiazka milczy na temat lusterka. Dzieki Rafal i Jimbo, dzisiaj podejme kolejna probe. Pozdrawiam

Jimbo
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 08:30   

Ściąga się je w dolnym kierunku, delikatnie odciągając od szyby. Wbrew pozorom nie jest to proste, gdyż podczas ściągania zdarzały się przypadki że komuś pękła szyba, a wtedy to można dostać kur....
Po ściągnięciu lusterka zdemontuj jeszcze lamkę nad lusterkiem. Tam znajdziesz kostkę łączeniową, z której należy wypiąć kabelki od strony lusterka (chyba 3 przewody). Kabelki należy wybudować z kostki pamiętając o ich położeniu. Następnie jakiś drucik lub sznurek połącz z istniejącymi kabelkami od lusterka i wyciągasz lusterka z przewodami, wprowadzajac w ich miejsce przyczepiony uprzednio drucik, który pozwoli Ci później w prosty sposób wprowadzić kabelki pod obudową lampki lusterka wstecznego. Po operacji powrót w odwrotnej kolejności.

Chłodny Ar 

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 08:23   

Dzieki bardzo!! Udalo mi sie juz zdemontowac lusterko a czy uda sie zregenerowac to poinformuje was pozniej. Tymczasowo wstawiam zwykle lusterko. pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu