|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Znika lock-up w BOB |
| Autor |
Wiadomość |
Kaban

Auto: Dodge Durango 5.7 Jaguar XJR 4.0 Supercharged
Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Wrz 2007 Skąd: Rzeszów/Świlcza
|
Wysłany: |23 Sie 2009|, 2009 13:48 Znika lock-up w BOB
|
|
|
Witam!
Opisze problem. Od początku kiedy kupiłem scorpio czuć było lekkie szarpanie pod czas jazdy na trzecim biegu, ale tylko przy zapiętym lock-up. Zrobiłem tak ok 20tyś km po czym to samo zaczeło sie dziać również i na czwartym biegu. Mimo to wybrałem się w daleka podróż. Przy pierwszym przekroczeniu ok 160km/h nastąpiła zmiana z szarpnięciem z czwartego na trzeci bieg. Puściłem gaz po czym ponownie wskoczył czwarty bieg, jednak nie było już lock-up ani na czwartym, ani na trzecim. Zatrzymałem się, zgasiłem silnik i dzwignią zmiany biegów przeszedłem od pozycji P do 1 i z powrotem. Lock-up powrócił, szarpanie na lock-up również więc jade dalej, ale przy ponownym przekroczeniu 160 km/h sytuacja się powtórzyła. Olej w skrzyni zmieniłem chwile po zakupie auta. Po tym zabiegu biegi wchodzą trochę ładniej, a ogólnie wszystkie chyba nie źle, bez szarpania (chociaż nie jeździłem innym scorpio z asb - nie mam prównania). Gdzie może być przyczyna takiej pracy skrzyni? Może konwerter? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Sie 2009|, 2009 15:10
|
|
|
| Sprawdź TPS i oczywiście --- > wyczyść MAF-a. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Sie 2009|, 2009 01:25
|
|
|
| Kaban, oglądałeś wiązkę na skrzyni ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kaban

|
Wysłany: |15 Wrz 2009|, 2009 20:43
|
|
|
MAF wyczyściłem już jakiś czas temu i efekt jest taki, że ASB ładniej zmienia biegi. TPS wtedy też sprawdzałem i był ok, ale dla pewnośći zrobie to drugi raz.
Dziś dobrałem się do wiązki, która leży na ASB. Przy jedenj wtyczce (a właściwie w srodku wtyczki za taka niebieska gumka) jest znacznie popękana izolacja, a w srodku wtyczki był jakby olej. Tak poza tym to na wszystkich przewodach izolacja jest cała. Wiązki skrzyni chyba nikt przede mna u mnie nie robił, ale zauważyłem 2 przewody które są razem owinięte w koszulke, a z drugiej strony z tej koszulki wychodza 3 przewody. To tak ma być, czy jakaś
rzeźba?
 |
| Ostatnio zmieniony przez Kaban |15 Wrz 2009|, 2009 20:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |15 Wrz 2009|, 2009 20:47
|
|
|
jak na cosa to miodzio ale ciekawie czy cała taka jest ????????
[ Dodano: |15 Wrz 2009|, o 20:48 ]
bo zawyczaj na silniku pomiedzy głowicami siano jest najbardziej |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Kaban

|
Wysłany: |15 Wrz 2009|, 2009 20:59
|
|
|
Między głowicami przewody były popękane, ale jakiś człowiek mi je wymienił przy okazji gdy robił rozrząd. Nic mi nie wiadomo o tym aby wymienił do samej skrzyni
Przewody w takim stanie jak na zdjęciach są od wtyczek w ASB do głowic >> między głowicami wymienione, a dalej z przodu do tych 2 dużych wtyczek (czarna i brązowa) są stare przewody, ale nie popękana izolacja. Struna, tam zaglądał i mówił, że wyglądają na nie ruszane |
|
|
|
 |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Pomógł: 8 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Lut 2007 Skąd: Osięciny
|
Wysłany: |16 Wrz 2009|, 2009 10:27
|
|
|
| Kaban napisał/a: | Wiązki skrzyni chyba nikt przede mna u mnie nie robił, ale zauważyłem 2 przewody które są razem owinięte w koszulke, a z drugiej strony z tej koszulki wychodza 3 przewody. To tak ma być, czy jakaś
rzeźba? | tak jest oryginalnie. |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
Kaban

|
Wysłany: |16 Wrz 2009|, 2009 12:00
|
|
|
| robkom napisał/a: | | tak jest oryginalnie. |
Podziękował |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |