|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Piasta prawa tył - czy się nie odkręci |
| Autor |
Wiadomość |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 19:41
|
|
|
| rozmarzyłem się heh . na razie jest ładnie tylko jeszcze te pierdoły wymienię . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:01
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | rozmarzyłem się heh . na razie jest ładnie tylko jeszcze te pierdoły wymienię . |
A mnie się to podoba :
Jak chcesz mieć coś zrobione dobrze ... zrób to sam .
Ale ... ja wyznaję dokładnie taką zasadę !!!! masz 100% racji. Obie tylne piasty i na razie jedną przednią sam robiłem, i przynajmniej wiem, co jest OK a co hmmm, słabawe . Niestety linka hamulca ręcznego na wiosnę chyba do wymiany
Pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:09
|
|
|
| Nie no jak mechanicy widzą te auto to się normalnie przecinki w cenach przesuwają .Pozatym jakiejś mega filozofii nie widzę a że lubię dziobać sobie to dziobię . |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:12
|
|
|
| łeee, jakichs paproków macie, ja mam ze trzy pewne miejsca i bez obaw oddaję auto jak mi się nei chce dłubać. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:19
|
|
|
| Struna napisał/a: | | łeee, jakichs paproków macie, ja mam ze trzy pewne miejsca i bez obaw oddaję auto jak mi się nei chce dłubać. |
Ja nie mam paproków - po prostu sam gmeram, dla przyjemności !
Aha - Struna, jak to z tą szperą w Cossie ? Mam jeden stary dyfer z MK1 z tą małą szperą na stałe, takie samo przełożenie jak ten w nowym Cossie. I wiem że w zuimie tej małej szpery brakuje oj i to bardzo ... Ale sądząc po oleju (mętnawy) uzębienie mogłoby być nieco lepsze, muszę przy okazji otworzyć ...
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:26
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Aha - Struna, jak to z tą szperą w Cossie ? | wybornie, powinni to dawać w standardzie do każdej kosy mk3 ( tak jak dawali do BOA ). Niesamowicie poprawia trakcję. Teraz to żeby mi mrugnął TCS to się musze bardzo mocno postarać, na seryjnym dyfrze to byle kiedy TCS nawalał. Skończyło mi się wyjeżdżanie dupy na bok przy 100 na mokrym podczas wyprzedzania. Generalnie same superlatywy. A już połączenie szpery i TCS to wogóle maximum kontroli. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:29
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Aha - Struna, jak to z tą szperą w Cossie ? | wybornie, powinni to dawać w standardzie do każdej kosy mk3 ( tak jak dawali do BOA ). Niesamowicie poprawia trakcję. Teraz to żeby mi mrugnął TCS to się musze bardzo mocno postarać, na seryjnym dyfrze to byle kiedy TCS nawalał. Skończyło mi się wyjeżdżanie dupy na bok przy 100 na mokrym podczas wyprzedzania. Generalnie same superlatywy. A już połączenie szpery i TCS to wogóle maximum kontroli. |
Tak, ale jak to wsadzić ? Warto przełożyć dyfer i pokrywę żeby pasowało mocowanie do nadwozia ? Bo w zimie to tej szpery brakuje jak cholera.
Mój dyfer jest jak na razie cichuteńki jak nówka ...
Aha - ja przy 100 nie rzucam dupą, mam dobre kapcie !
Pzdrw. |
Grzegorz |
| Ostatnio zmieniony przez Grześ |3 Wrz 2009|, 2009 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:36
|
|
|
| Grześ napisał/a: | Aha - ja przy 100 nie rzucam dupą, mam dobre kapcie ! | ja tez miałem/mam niemniej może ja ostrzej jeżdżę. Wiele razy miałem tak że na mokrym podczas wyprzedzania jak dałem but w podłogę to przy redukcji zrywało przyczepność i dupa na prawo zaczynała uciekać, zanim TCS ogarnął sytuację to ja bym już dawno auto wyprwadził a tak to tylko przeszkadzał. Teraz już nie ma tych problemów. | Grześ napisał/a: | | Tak, ale jak to wsadzić ? Warto przełożyć dyfer i pokrywę żeby pasowało mocowanie do nadwozia ? | zależy jaką masz u siebie wersję na aucie, jeśli koala to trzeba dekiel przełożyć w dyfrach, jeśli "starszy" na ucho to nie trzeba. Trzeba też zmienić półosie na takei z mniejszymi przegubami ( np. z R4 od wieloryba ) no i flansze w kołach też oczywiście. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:40
|
|
|
| Struna napisał/a: | Tak, ale jak to wsadzić ? Warto przełożyć dyfer i pokrywę żeby pasowało mocowanie do nadwozia ?
zależy jaką masz u siebie wersję na aucie, jeśli koala to trzeba dekiel przełożyć w dyfrach, jeśli "starszy" na ucho to nie trzeba. Trzeba też zmienić półosie na takei z mniejszymi przegubami ( np. z R4 od wieloryba ) no i flansze w kołach też oczywiście. |
Mam koala - dwa uchy !
Muszę zobaczyć, jakie mam flansze w tym starym dyfrze, jest od 2,9 też... Ale - czy nie da się bebechów jakoś poprzekładać ? Nie chce mi się półosi wymieniać, i jeszcze te flansze w piastach ... ale szpoery brakuje ...
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:48
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Muszę zobaczyć, jakie mam flansze w tym starym dyfrze, jest od 2,9 też. | na 100% mniejsze. Tylko kos mk3, 2.9 mk3 i diesel w mk3 miały większe przeguby. Cała reszta mk1/mk2 i mk3 miała te mniejsze. A skoro kos BOA dawał radę na tych mniejszych to się nie obawiałem. Flansze w kołach to Ci powiem chyba najprostsza sprawa do wymiany. | Grześ napisał/a: | | nie da się bebechów jakoś poprzekładać | nie da się bo się różni długościami wypustów na flanszach. Te bez szpery mają "takie same" długości a szperowe z racji na powiększone koło koronowe przez dodanie szpery to mają jeden wypust krótszy. No chyba, że byś całkowicie flaki zmieniał, ale to chbya też z racji na te różnice w długości nie siądzie.
Moim zdaniem warto. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:52
|
|
|
| a jak nie poskręcasz dobrze półosi to się będą rozkręcać hahahaha . podstawa to czyste śruby i otwory oraz klej . |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:57
|
|
|
no pacz, mnie to robił fructon - było to już ładnych kilkanaście kkm temu i ani nawet tego nie dotknąłem. Nic się nie odkręca, nie luzuje. Chrzest bojowy w lataniu bokami też już przeszło niejeden raz i nic. Znaczy się nie taki mechanik straszny jak go malują
Inna sprawa, braciak kiedyś w mk1 2.4 wymieniał przegub, bez żadnego kleju do gwintów poskręcał jak bozia kazała. Do dziś auto jeździ i lekko nie ma bo obecnie Julek tym lawety targa i o ile wiem to nikt nigdy więcej tego przegubu nie tykał. Generalnie to trzeba po prostu dobrze dokręcić a nie się z tym brandzlować jak z dziewicą |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |3 Wrz 2009|, 2009 20:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 20:59
|
|
|
| Struna napisał/a: |
| Grześ napisał/a: | | nie da się bebechów jakoś poprzekładać | nie da się bo się różni długościami wypustów na flanszach. Te bez szpery mają "takie same" długości a szperowe z racji na powiększone koło koronowe przez dodanie szpery to mają jeden wypust krótszy. No chyba, że byś całkowicie flaki zmieniał, ale to chbya też z racji na te różnice w długości nie siądzie.
Moim zdaniem warto. |
Hmmm, zobaczę najpierw, w jakim stanie ten stary dyfer. Może nie warto, kiedyś kupiłem tanio i nie wiem, co ma w środku tak naprawdę.
Ale - czy nie da się po prostu przełożyć wewnętrznych przegubów ? Wielokliny też inne ????
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 21:01
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Wielokliny też inne ???? | inne, półoś jest też grubsza. Trzeba po prostu całe zapodać z R4 oczata i po sprawie. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, 2009 21:02
|
|
|
przypadek fabrycznie klejone są . ale nie ważne nie na temat . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |