$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - MK1 '90 2.0DOHC MANUAL
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
MK1 '90 2.0DOHC MANUAL
Autor Wiadomość
Tritan 

Auto: brak
Wysłany: |11 Sie 2009|, 2009 17:31   MK1 '90 2.0DOHC MANUAL

Witam. Dzisiaj przydarzyło mi się coś dziwnego!!!! Pojechałem do pracy załatwiłem co miałem załatwić i po godz ruszam do klienta. Odpalam silnik wbijam wsteczny puszczam powoli sprzęgło i w momencie gdy zaczyna ruszać auto słyszę odgłosy jakby tarcia blachy o np. sprzęgło za chwile coś zachrobotało ale że przyszedł czas na bieg 1 to już nie kontynuowałem nasłuchiwania zwłaszcza że dalsza praca skrzyni i sprzęgła była ok. dojechałem do celu załatwiłem co miałem załatwić wsiadam do auta wciskam sprzęgło (był na biegu) a auta zaczyna jechać na rozruszniku. Na zapalonym silniku i po wciśnięciu pedału sprzęgła nie mogłem wbić żadnego biegu, pedał sprzęgła musiałem naciskać z taką samą siłą nie czułem żadnej różnicy. Więc wezwałem szwagra żeby mnie scholował. W między czasie musiałem zjechać na trawę bo zagradzałem przejazd a że lało i byłem sam więc 1 i na rozruszniku na zieleń 2m do przopdu. szwagier przyjechał podpiołem linkę a tu nagle biegi i sprzęgło zaczynają pracować normalnie. przejechałem 30 km do domu i tuż przed domem jadąc na 3 poczułem takie "chrobotnięcie lub inaczej trzask" na chwile jakby się sprzęgło odłączyło tak 2s a potem juz normalnie ale biegi wbić się da ale za którymś naciśnięciem sprzęgła ale to też nie idealnie wchodzą. Wiem że popszedni właściciel nasz forumowicz miał problemy z linką sprzęgła. Potrzebuje pomocy. Dzisiaj będe na kanale z Megalith'em patrzył pod auto.
PS. a tak przy okazji dużo jest roboty przy zmianie z manuala na automat?? jakie części trzeba wymienić szacowany koszt??

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |11 Sie 2009|, 2009 20:33   

Sprzęgło się rozlatuje .

Jeśli chodzi o swapa na ASB to : wał , koło zamachowe ,pedały od autoamta ,wybierak , komputer silnika od automata , kabelkownia .

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |12 Sie 2009|, 2009 14:28   

sprawdzić samonapinacz na pedale sprzęgła na początek.

Tritan 

Auto: brak
Wysłany: |13 Sie 2009|, 2009 09:32   

to może być też to bo czasami jak puszczałem pedał sprzęgła to lżej odpuszczał a już w krańcowej górnej pozycji coś niby przeskoczyło i jakby jakaś zapadka na zębatce

maross442
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2009|, 2009 19:54   

Tritan napisał/a:
przy zmianie z manuala na automat??

Tritan, jakbyś ruszał temat i to zrobił to odezwij się do mnie jak to wygląda bo sam może będę chciał coś takiego robić na MK1 jakby były problemy ze znalezieniem dobrego Scorka w ASB
Ostatnio zmieniony przez maross442 |16 Sie 2009|, 2009 21:39, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 15:14   

Tritan napisał/a:
w krańcowej górnej pozycji coś niby przeskoczyło i jakby jakaś zapadka na zębatce
to właśnie samonapinacz tak trzaska.

Odpowiedz do tematu